Kaj so goji jagode in kako jih uporabljamo?

goji jagode uporabaV tem članku so opisane goji jagode uporaba.

Goji jagode imenujemo tudi navadna kustovnica in nosijo latinsko ime Lycium barbarum. Goji jagode so trajnica in izredno cenjena zdravilna rastlina.

Prvotno grm goji jagod izhaja iz severa Kitajske, kasneje pa se je razširil po celi Evropi. Goji jagode spadajo v družino Solanaceae, razhudniki.

Grm goji jagod raste izredno bujno, posebej v toplem poletju. Gojimo jih že tudi po naših vrtovih, saj so primerne tudi za gojenje pri nas. Goji jagode dobro prenašajo mrzle zime, kot tudi vroča poletja in sušo. Več informacij: Goji jagode uporaba

Goji jagode uporaba

Goji jagode lahko uporabljamo na različne načine:

  • Največ zdravilnih učinkovin bomo dobili, če plodove goji jagode zaužijemo sveže, ravnokar obrane. A pozor! Sveže goji jagode imajo poseben, nekoliko grenko sladki okus, ki nam mogoče ne bo všeč.

 

  • Da popravimo okus svežih jagod, jih lahko kombiniramo s svežim sadjem in zelenjavo. K goji jagodam se dobro poda jabolko, mandljevo mleko, ovseni kosmiči in žlica chia semen. Vse sestavine zmešamo in jih dodamo kosmičem. Po želji lahko dodamo še kakšno sladilo, najbolje med ali agavin sirup.goji jagode recepti

 

  • Bi poskusili skupaj goji jagode in paradižnik? na olivnem olju prepražimo manjšo čebulo in nekaj česna. Dodamo srednje velik paradižnik, pest goji jagod, mleto kumino, poper in sol. Dušimo nekaj časa in vse skupaj zalijemo z zelenjavno juho. Po desetih minutah odstavimo z ognja in dodamo svež peteršilj, malo timijana in po želji žličko sladke smetane.

 

  • Ste že slišali za namaz iz goji jagod? Okusno in preprosto! V vrelo vodo damo sveže goji jagode in jagodičevjegoji jagode sušenje po želji. Dodamo malo medu in  limoninega soka. Na srednjem ognju pustimo vreti deset minut, če želimo bolj gost namaz, pustimo vreti dlje časa. Goji jagode in jagodičevje zmehčamo s pomočjo vilic, namaz lahko uživamo še topel, ali pa ga shranimo v hladilnik za kasneje.

Posušene goji jagode

Boljši okus kot sveže goji jagode, imajo posušene. Ko sveže plodove oberemo, jih previdno preberemo in razsprostremo po pladnjih ali posebni mreži.

Sušimo jih lahko na soncu, a ker pri nas dozorijo precej pozno, si bomo verjetno morali pomagati s pečico. (2)goji jagode koliko na dan

Sveže goji jagode lahko tudi zamrznemo ali iz njih skuhamo marmelado, kompot ali čaj. Dodamo jih lahko v omake, juhe ali pecivo.