5 vrst bolečin v rami

Bolečine v rami so pogosta težava aktivnih ljudi in tistih, ki jih pestijo resne zdravstvene težave. Nekateri občutijo bolečine ob športni aktivnosti, nekateri zaradi slabe drže, spet drugi zaradi obrabljenega ramenskega sklepa.
V spodnjem zapisu bomo razlagali in opisali 5 vrst bolečin v rami, ki povzročajo težave kratkega trajanja, nekatere pa potrebujejo prav posebno obravnavo pri zdravniku ali drugem specialistu in lahko trajajo tudi do enega leta.
Poleg vrst bolečin v rami bomo pisali tudi o tem, kaj lahko storite sami, kdaj morate obiskati zdravnika in kakšne vaje lahko izvajate za lajšanje težav v rami. Vabljeni k branju!

Zakaj obraba povzroča bolečine v rami?

Tako kot vsaka obraba sklepa, tudi obraba oziroma ARTROZA rame povzroča bolečine in tudi omejeno gibljivost ramenskega sklepa. Ker je rama zelo gibljiv sklep, pa sodi tudi med sklepe, ki se obrabljajo dokaj hitro.
Obraba v rami povzroča bolečine, ker se obrabljen hrustanec v sklepu poškoduje. Hrustanec v sklepu je gladka površina, ki skrbi, da sklep drsi med gibanjem. Ko pa se hrustanec poškoduje, napoka, postane hrapav in sklep ne drsi več lepo ob gibanju. To povzroča bolečino.
Poleg tega, poškodovan, obrabljen hrustanec v sklepu povzroči nalaganje kostenine ob robu sklepa, kar je špičaste oblike in draži mehko tkivo ob sklepu, ki se zaradi tega, lahko vname. Takrat govorimo o vnetju v ramenskem sklepu, kar imenujemo ARTRITIS.

ALI MORATE PRI OBRABI RAME OBISKATI ZDRAVNIKA IN KAJ LAHKO PRIČAKUJETE?

Če prepoznate, da imete obrabo v rami, vam svetujemo obisk zdravnika zato, ker vam lahko predpiše zdravila in vas napoti na fizioterapijo.
Od zdravnika lahko pričakujete pregled in morebitno napotitev na slikanje ramenskega sklepa, da se domneva potrdi. Pri obrabi sklepov vas zdravnik lahko napoti na fizioterapijo, ki je zelo koristna, saj vas naučijo pravilnih vaj za krepitev ramenskega obroča, za lajšanje bolečin zaradi obrabe. Te vaje potem lahko izvajate tudi doma oziroma jih morate, če želite dobro zase.

Kdaj ŠKRTANJE v sklepu pomeni ARTROZO?

Škrtanje v sklepu pomeni, da lahko gre za artrozo takrat, ko vas ta sklep boli in je skoraj negiben. Škrtanje pomeni, da je v sklepu plast hrustanca napokana, ni več gladka. Ko je v sklepu poškodovan hrustanec, se ob gibanju lahko sliši škrtanje. Torej je vaš sklep obrabljen, to pa navadno vodi tudi v vnetje.

Kaj storiti, ko imate vnetje v rami?

Vnetje v rami oziroma ARTRITIS, ki je zelo pogost, povzroča hude bolečine in svetujemo obisk zdravnika in vsekakor počitek, da se vnetje pomiri. Vnetje v rami se čuti kot huda bolečina v rami, ko se vname mehko tkivo, ki obdaja ramenski sklep in to imenujemo burzitis.
V akutnem stanju, ko je bolečina huda, se priporoča počitek, da vnetni proces pojenja. Če obiščete zdravnika, vam predpiše protibolečinska in protivnetna zdravila.

KAJ SE VNAME V RAMI?

Rama je  sestavljena iz treh kosti, ki tvorijo kroglasti sklep. To so nadlahtnica, lopatica in ključnica. Ramenski sklep obdaja tudi tkivo ki drži vse skupaj in to se imenuje ramenska kapsula, KI SE VNAME IN POVZROČA BOLEČINE.

Metode, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin in blažitev vnetja:

 • Tecar terapija
 • Vakuumska terapija
 • Ultrazvočna terapija
 • Protibolečinska elektroterapija
 • Terapija z udarnimi globinskimi valovi
 • Trigger point terapija
 • Obravnava mišičnih fascij
 • Kinezio taping

Ena izmed uporabnih in zelo učinkovitih metod lajšanja bolečin, ne glede na to, v kateri fazi je vnetje vaše rame je magnetna terapija Magus. Terapevtski pripomoček za magnetno terapijo se uporablja v vseh zdravstvenih domovih, na oddelku fizioterapije in ga zdravniki predpišejo kot del fizioterapevtske obravnave pri bolečinah v rami. Magus pripomoček je v obliki blazine in je primeren za domačo uporabo, zato je enostaven za uporabo. Uporabniki se pohvalijo, da se pri redni uporabi znatno olajšajo bolečine, vnetni proces v rami se omeji.

Kaj pomeni zamrznjena rama in koliko časa traja?

Zamrznjena rama se čuti kot huda bolečina v rami, ko ne morete dvigniti roke, nositi bremena s to roko in tudi med spanjem bolečina ne pojenja. Bolečina, ki jo povzroča zamrznjena rama, lahko traja tudi več kot leto.
Več o zamrznjeni rami, premerite na zgornji povezavi, ko v prispevku povemo tudi mnenje in rešitev računovodkinje, ki je bolečino z zamrznjeno ramo lajšala doma s terapevtskim pripomočkom Magus za magnetno terapijo, ki dokazano deluje pozitivno, kar dokazuje klinična študija ( 1 ).

 

Ko zlom rame povzroča bolečine

Zlom rame sodi med travmatične dogodke, ki se navadno zgodijo med nesrečo pri športu ali na cesti. Rama je  sestavljena iz treh kosti, ki tvorijo kroglasti sklep. To so nadlahtnica, lopatica in ključnica.
Zlom ključnice je eden izmed najpogostejših zlomov kosti, takoj za zlomom gležnja, zato si preberite rehabilitacija po zlomu gležnja, ki lahko traja zlo dolgo.

Pri zlomu rame je včasih potrebna operativna obravnava, ko zlomljeno kost povežejo s ploščico in jo pričvrstijo z vijaki. V vsakem primeru je potrebno, da se zlom zaceli, zato je potreben nov kalus kosti, ki preraste vrzel, ki je nastala pri zlomu.

Najpogostejši zlomi kosti pri otrocih:

 • podlahtnica,
 • spodnji del nadlahtnice,
 • nadlahtnica,
 • ključnica.

 

Kako prepoznati, da se v rami nabira kalcij?

Nalaganje kalcija v ramenskem sklepu povzroča bolečine in togost sklepa, saj včasih roke ne morete dvigniti nad glavo. Omejena gibljivost in bolečine so znak za kalcinacijo v rami, ki jo potrdi slikanje. Slika pokaže kalcijeve kristale na sklepu, ki jih izbijamo iz sklepa z aparaturo za udarne valove. Takšno obravnavo na fizioterapiji vam predpiše zdravnik.
Vedeti morate tudi, da tudi, če slika pokaže kalcij na sklepu, ne boli vedno. Torej nabiranje kalcija v ramenskem sklepu zelo pogosto povzroča bolečine v rami, ni pa nujno.

 

VIRI:

1: PUBMED

ARTRITIS

ARTROZA

BOLEČINE V KRIŽU

MAGNETNA TERAPIJA