Afriška država Tanzanija in Zanzibar – vse, kar morate vedeti pred potovanjem

Če načrtujete ogled Tanzanije, boste morda najprej želeli izvedeti nekaj zanimivih dejstev o državi. Afriška država Tanzanija je združena republika, ki jo sestavljajo Tanganjika na afriški celini ter otoka Zanzibar in Pemba. Je največja država v vzhodni Afriki. Nekoč nemška kolonija je bila leta 1919 imenovana za britanski mandat. Država je postala neodvisna leta 1961 pod vodstvom svojega prvega predsednika Juliusa Nyerereja, ki mu je uspelo združiti več kot 120 ločenih plemen v povezano in stabilno družbo. Ta stabilnost v kombinaciji s prijaznim prebivalstvom in bogastvom naravne in kulturne raznolikosti zagotavlja, da je afriška država Tanzanija ultimativna počitniška destinacija in eksotična lokacija, ki bo presegla vaša pričakovanja.

Kaj ponuja Tanzanija?

Tanzanija vam ponuja čudovite safarije z divjimi živalmi (najboljše v Afriki!), vznemirljive treking ture na eni strani ter čudovite sproščujoče počitnice na plaži v Zanzibarju z belimi peščenimi obalami. Poleg izjemne tanzanijske flore ima Tanzanija tudi bogato in edinstveno kulturno dediščino države in raznolikost plemen, kjer so med najbolj znanimi vsekakor Masaji. Z njihovim čudovitim bisernim nakitom iz biserov, značilnim orodjem in orožjem ter njihovimi izjemnimi obredi in običaji, bo druženje z njimi krasna izkušnja. Poleg tega ne smete zamuditi ogleda številnih impresivnih nasadov kave.

Kaj ponuja Tanzanija

Nekaj statistike

 • Afriška država: Tanzanija
 • Površina: 945.087 km2
 • Tanzanija ima največjo gostoto populacije divjih živali na svetu, s 430 vrstami in podvrstami na kvadratni kilometer
 • Prebivalstvo: 50 do 60 milijonov prebivalcev
 • Glavno mesto: Dodoma
 • Religije: kristjani (35 %), muslimani (35 %), lokalne vere (30 %)
 • Jezik: svahili ter angleščina in lokalni jeziki
 • Oblika vladavine: republika
 • Valuta: tanzanijski šiling

Dejstva in številke

 • Časovni pas: tanzanijski standardni čas je 3 ure pred srednjim časom po Greenwichu (GMT+3)
 • Kilimandžaro (najvišja gora v Afriki) je edina gora na svetu z več kot 5000 metri nadmorske višine, na katero se lahko povzpnemo peš vse do vrha.
 • Povprečna temperatura: med 22 in 38 stopinj Celzija
 • Nacionalni park Serengeti naj bi bil dežela, ki je navdihnila otroški film Levji kralj.

Najbolj prijetno podnebje

Afriška država Tanzanija, ki leži na vzhodnem delu afriške celine in meji na Indijski ocean, uživa večinoma toplo vreme skozi vse leto. Podnebje v tej veliki državi se precej razlikuje, vendar prevladuje tropsko mokro in suho podnebje ali podnebje tropske savane. Vzhodni del Tanzanije ima več obdobij padavin in suše, medtem ko je osrednja Tanzanija pretežno zelo suha. Glavna deževna sezona ali “dolgo deževje” v Tanzaniji traja od aprila do junija. To je čas, ko se vse obarva živahno zeleno – odličen čas za opazovanje divjih živali! Nato je med junijem in avgustom v Tanzaniji bolj suho in hladneje. Začetek oktobra označuje začetek obdobja “kratkih padavin” podnevi s toplimi poletnimi temperaturami. Januar, februar in marec so najbolj suhi poletni meseci v letu. Če vas bo potovanje popeljalo na različne nadmorske višine, od goratih do nižjih obalnih območij, se bodo temperature razlikovale. Glede na različne letne čase in dejstvo, da se lahko ponoči nekoliko ohladi, je priporočljivo, da spakirate oblačila za različne temperature.

tanzanija senegreti

Kako se obleči v Tanzaniji

Tanzanijci so glede na svoja verska prepričanja in kulturo vedno skromno oblečeni. V zasebnosti vaše namestitve ali na plaži se vam ni treba ukvarjati s kodeksom oblačenja, če pa se mešate z lokalnim prebivalstvom, je primerno nositi oblačila, ki pokrivajo telo, predvsem ramena in noge. To je osnovna vljudnost, ki izkazuje spoštovanje do lokalnega prebivalstva.

Prebivalstvo Tanzanije

Tanzanijska kultura je zelo dostopna. Znano je, da so ljudje med najbolj prijaznimi v Afriki. Tanzanijski ljudje so željni pomoči in zelo vljudni. Radi imajo otroke in uživajo v prijaznem klepetu s turisti. Ugotovili boste, da jih zelo zanima, od kod prihajate, kakšno je vaše vsakdanje življenje in kakšno je vaše družinsko ozadje. Javno izkazovanje naklonjenosti med moškimi in ženskami velja za neprimerno. Na potovanju po državi lahko govorite angleško s svojim turističnim vodnikom in turističnimi delavci. Večina prebivalstva pa govori samo svahili.

Prebivalstvo Tanzanije

Varnost v Tanzaniji

Tanzanija je ena najvarnejših držav v Afriki in vzhodni Afriki. Priporočamo pa, če želite raziskovati državo in mesta, da si najamete vodnika. Poznajo svojo okolico, poznajo državo, govorijo jezik in vam lahko pomagajo, ko želite kupiti spominke ali spoznati pristno kulturo. Hoditi po ulicah sami ponoči vseeno ni najbolj priporočljivo. Na vsaki turi je vedno pametno poslušati svojo svojo intuicijo, saj se kraje dogajajo tudi v Tanzaniji. Zato je priporočljivo, da svoje dragocenosti ves čas varujete in ste previdni.

Informacije v zvezi s potnim listom

Vaš potni list mora biti veljaven vsaj šest mesecev na dan, ko zapustite domovino. Poleg tega mora vaš potni list vsebovati vsaj štiri prazne strani za vizum, to je dva kompleta dveh nasproti ležečih praznih strani za vizo. Za natančnejše informacije povprašajte vašo agencijo za potovanje.

Ali potrebujete vizo za Tanzanijo?

Čeprav je možno kupiti turistično vizo ob prihodu na letališča Dar es Salaam, Kilimandžaro in Zanzibar, priporočamo, da zaprosite za vizo v svoji domovini pred potovanjem. To lahko storite na spletu TUKAJ.

Ne odlašajte do zadnjega trenutka, zadeve uredite najpozneje dva tedna pred prihodom v Tanzanijo, da bo dovolj časa za obdelavo vaše spletne prijave.

Cepljenja za Tanzanijo

Za cepljenje se lahko obrnete na najbližjo zdravstveno službo, priporočajo pa se naslednja cepljenja: rumena mrzlica, hepatitis A in kombinirano cepivo proti tetanusu, davici in inaktiviranemu poliomielitisu (Td/IPV). Dokazilo o cepljenju proti rumeni mrzlici je potrebno, če potujete v Tanzanijo iz držav, ki imajo endemično rumeno mrzlico, ali potnikov, ki potujejo v endemičnih območjih rumene mrzlice, le če je tranzitno obdobje na letališču 12 ur ali več.

Druge bolezni, ki se pojavljajo v Tanzaniji, so: trebušni tifus, hepatitis B, tuberkuloza, steklina in meningokokna bolezen. Najbolje je, da se o tem, ali je v vašem primeru cepljenje ustrezno, posvetujete s kvalificiranim zdravnikom.

Afriška država Tanzanija in malarija

Cepiva proti malariji ni na voljo. Priporočamo uporabo zdravil proti malariji, vendar je ponovno najbolje, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom. Malarija je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča parazit. Dobite ga s pikom komarja, ki nosi parazita. Ti paraziti se najprej razmnožujejo v jetrnih celicah in nato v rdečih krvničkah. Simptomi vključujejo tresočo mrzlico, ki ji sledi zvišana telesna temperatura, pred katero običajno nastopi gripi podobna bolezen. Da bi se zaščitili pred piki komarjev, se lahko poškropite z repelentom proti insektom, ki vsebuje DEET, in poskrbite, da boste ustrezno pokrili svoje telo, če ste zunaj po sončnem zahodu.

Kaj pa Zanzibar?

Zanzibar je skupina otokov v Indijskem oceanu, ki se nahaja ob vzhodni afriški obali. Še vedno je Afrika, vendar v obliki otoka. Tako kot Madagaskar, Kanarski otoki, Sejšeli, Komori in številni drugi manj znani. Sveta Helena, kjer je Napoleon Bonaparte preživel svoja zadnja leta, je na primer tudi afriški otok.

Zanzibarsko otočje obsega več kot 70 otokov, med katerimi so številni majhni in nenaseljeni. Najbolj znani so Unguja (običajno imenovan Zanzibar), Pemba, Mafia, Changuu, Thanda, Latham, Mnemba in Tumbatu.

Dva največja otoka, Pemba in Unguja, veljata za najbolj poseljena. Unguja je neuradno znana kot otok Zanzibar, zato ljudje, ko omenjajo Zanzibar, običajno mislijo na Ungujo. Otok Mafia in njegovi sosednji otočki včasih veljajo za del ločenega arhipelaga.

zanzibar

Kje se nahaja otok Zanzibar?

Na zemljevidu Afrike poiščite Tanzanijo in se pomaknite z Afriškega roga navzdol na celinsko Tanzanijo. Desno, v oceanu, boste opazili več velikih otokov. To je Zanzibarski arhipelag. Nahaja se približno 40 kilometrov od vzhodne obale Afrike, nasproti celinskega dela Združene republike Tanzanije.

Je Zanzibar neodvisna država?

Zanzibar je del Združene republike Tanzanije, uradno ime Tanzanije. Sestavljen je iz celinskega in otoškega območja. Ta dva dela sta se združila leta 1964 in se osamosvojila od Velike Britanije, potem ko sta bila del britanskega protektorata na afriški celini. Zanzibar velja za polavtonomno regijo znotraj druge države. To pomeni, da ima svojo vlado in parlament, vendar je v zadevah zunanje politike in obrambe pod pristojnostjo krovne vlade države, katere del je. Skratka, v politično-administrativnem smislu Zanzibar ni neodvisna država.

Turistično vse to nima velikega pomena. Mnogi se na primer odpravijo na potovanje na Zanzibar zaradi počitnic na plaži in potapljanja. Ker ima glavni otok mednarodno letališče, nekateri popotniki pristanejo neposredno na Zanzibarju in od tam odplujejo. S predstavniki republiške oblasti sploh ne smejo komunicirati.

Zanzibar v imenu Tanzanije

Sama beseda “Tanzanija” pomeni enotnost. “Zan-” je začetek imena otoške regije Zanzibar, “Tan-” pa je del besede “Tanganyika.” Tako se je pred združitvijo imenoval celinski del današnje Tanzanije. Zdaj je to ime ostalo za jezerom Tanganyika, ki je, mimogrede, najgloblje v vsej Afriki.

Torej, če se nameravate po safariju ali vzponu na Kilimandžaro sprostiti na plažah Zanzibarja, to je še vedno afriška država Tanzanija. Mimogrede, na ozemlju te države se nahaja tudi najvišja gora Afrike.

Kaj je zanimivega na otokih?

Otoki Zanzibarja so znani po peščenih plažah z neverjetno lepo turkizno vodo. Indijski ocean je zelo topel in miren, otočje pa je z vzhoda zaščiteno s pregrado koralnih grebenov, zato tam ni morskih psov.

Koralni grebeni in raznoliko morsko življenje so še ena značilnost Zanzibarja, ki privablja popotnike, očarane nad oceansko lepoto. Snorkling in potapljanje sta tukaj zelo priljubljena. Omeniti velja, da med organiziranimi potapljaškimi izleti tukaj ni gneče, kot na primer na Tajskem. Poleg tega je na eni izmed zanzibarskih plaž narava ustvarila odlične pogoje za kajtanje, ki privabljajo številne navdušence nad tem aktivnim preživljanjem prostega časa.

zanzibar plaže

Zanzibar City in Stone Town

Na glavnem otoku se nahaja istoimensko mesto, ki velja za glavno mesto vseh otokov v arhipelagu. Imenuje se Zanzibar City in je sestavljen iz dveh delov: sodobnega in starega. Zgodovinski del nosi lepo ime Stone Town. Bogata arhitektura, kultura in zgodovina Stone Towna, globoko prepletena s povezavami z Bližnjim vzhodom, svahilskimi trgovci, starodavnimi trgovskimi potmi in zapuščino trgovine s sužnji, privablja številne turiste.

Starodavne hiše, omanske kopeli, svahilske tržnice, tradicionalne jadrnice na pomolu, lokalni festivali ulične hrane, skrite v labirintu ozkih uličic kavarne — vse to ustvarja nepozabno vzdušje Afrike, ki se zdi zamrznjeno v času. Mešane kulturne tradicije svahilija, arabskega sveta in indijske dediščine očarajo tako, da se je nemogoče odtrgati od sprehodov in izletov po Stone Townu.

Za ljubitelje pustolovščin velja omeniti, da sta Zanzibar in afriški celinski del Tanzanije povezana s sodobnimi trajektnimi linijami, ki vam omogočajo, da čez oceanske valove dosežete en del države iz drugega v samo uri in pol. Tako lahko na enem potovanju raziskujete Zanzibar in Dar es Salaam ali druge dele Tanzanije! To je veliko bolj zanimivo kot pot z letalom, ki, mimogrede, tudi redno letijo na in z otokov.

Kratko in sladko o Zanzibarju

 • Uradni jeziki: angleščina, svahili
 • Valuta: tanzanijski šiling
 • Prebivalstvo: 1,7 milijona ljudi
 • Glavno mesto: Zanzibar City
 • Najboljši čas za obisk: junij-oktober (suha sezona)

Pisana afriška država z lastnim otokom, ki je ne gre zamuditi!