Ali je panična motnja enako kot anksioznost?

Ali je panična motnja enako kot anksioznost?

V tem prispevku odgovarjamo na vprašanje ali je panična motnja enako kot anksioznost. V njem najdete štiri odgovore na vprašanja, ki si jih postavlja velika večina ljudi, in sicer: ali imaš lahko panične napade brez anksioznosti, kaj se zgodi s tvojim telesom, ko imaš napad panike, ali je težja anksioznost ali panični napad in zakaj se zbudim s paničnim napadom?

ali je panična motnja enako kot anksioznost

Preberite naslednja poglavja…

Ali imaš lahko panične napade brez anksioznosti?

Oseba lahko doživi ali doživlja panične napade, četudi ne trpi za anksioznostjo. Anksioznost in panični napadi med seboj niso povezani v smislu, da je panični napad vedno vrhunec anksioznega stanja. Res je sicer, da je anksioznost stanje, zaradi katerega lahko pride do izbruha paničnega napada, vendar je potrebno vedeti, da panični napad lahko nastane tudi zaradi drugih kompleksnih težav, kot je na primer depresija, tesnoba,…

anksioznost

Slika 1: Panični napad ne nastane vedno kot posledica anksioznosti, pač pa nastane tudi zaradi drugih težav. Če vas zanima več o anksioznosti, obiščite anksioznost na VlastaKuster.si.

Gre za kompleksne težave ali raznovrstne duševne motnje, ki se pri posamezniku razvijejo zaradi tega, ker je njegov energijski sistem telesa prenapolnjen s stresom. Če poenostavimo: vsak posameznik tekom svojega življenja doživlja raznovrstne stresne izkušnje, boleče dogodke in travme. Vsak posameznik je vključen v okolje, v katerem prejema vzgojo in nekakšne smerokaze, po katerih naj se v svoji prihodnosti ravna. Preteklost osebe je torej povezana z raznimi neprijetnimi čustvi, kot je žalost, razočaranje, strah, v preteklosti osebe so se tudi oblikovali vzorci in podzavestna prepričanja, ki se v življenju izrazijo vsakokrat, ko je posameznik soočen s kakšno bolj stresno situacijo, kot na primer razgovor za službo. Če ima oseba dobro samopodobo, ne bo dvomila vase in v svoj uspeh, v kolikor pa je njena samopodoba slaba, bo že pred razgovorom imela pomisleke vase in svoje sposobnosti ter že v naprej delala zaključke v smislu: ne bo mi uspelo, nisem dovolj dobra,… Vzrok za kompleksne težave, kot so depresija, tesnoba, anksioznost, je torej v preobilici nakopičenega stresa, ki se lahko popolnoma nepričakovano izrazi v doživetem paničnem napadu.

Kaj se zgodi s tvojim telesom, ko imaš napad panike?

Tvoje telo je v prvi vrsti podvrženo preveliki količini stresa, ki ga nosi v energijskem sistemu. K temu, da se v danem trenutku razvije napad panike, pogosto prispevajo tudi določene zunanje okoliščine, in sicer vse tisto, kar takrat doživljate ali izkušate. Med zunanje okoliščine lahko štejemo karkoli negativnega (konflikt, slaba novica, težka odločitev,…), kar se vam je v dnevu zgodilo – nekaj, kar je napolnilo mero, ki jo je vaše telo do nedavnega še preneslo, sedaj pa je pod težo bremena klonilo. V telesu začnete zaznavati občutke tesnobe in strahu, obhajajo pa vas tudi nenavadne misli. Telo odreagira s  t.i. stresnim odgovorom, ki ga imenujemo »boj in beg«. Ker čutite, da ste v nevarnosti – tudi nerealni (tega dejstva vaši možgani ne znajo interpretirati v smislu, da je tisto, kar se vam dogaja, neresnično). V telesu torej pride do takšnega odziva, da se telo pripravi na to, da se bo borilo ali pa pobegnilo. Začnejo se stopnjevati različni fizični simptomi, kot je na primer močno bitje srca, oteženo duhanje in občutek dušenja, občutek vrtoglavice in slabosti, mravljinčenje po telesu,… Samega sebe in okolico začnete zaznavati in doživljati na popolnoma drugačen način. Vse to dogajanje napreduje do viška, do paničnega napada, ki ga doživite kot trenutek, v katerem ste prepričani, da se vam bo zmešalo ali pa da boste umrli. Ko napad panike mine, se v telesu začne stanje normalizirati, fizični simptomi popustijo. Po paničnem napadu pa vaše telo občuti močno utrujenost in izčrpanost.

panični napad

Slika 2: Kadar oseba doživi napad panike, se v njej sproži stresni odgovor, ki da telesu znak, da se mora začeti boriti ali pa se umakniti. Več o tem, kako izgleda napad panike, najdete na VlastaKuster napad panike.

Ali je težja anksioznost ali panični napad?

Ali je težja anksioznost ali panični napad, lahko z gotovostjo trdimo, da je težja izkušnja panični napad. Anksioznost je stanje, v katerem posameznik zaznava občutja strahu, bojazni, zaskrbljenosti, le-ti pa so odvisni od stopnje anksiozne motnje. Anksioznost se razvije zaradi stresa in slabih preteklih izkušenj, ko se otrok pripravlja na življenje. V kolikor je vse prenapolnjeno z občutki in čustvi strahu ter bojazni, v življenju posameznika izbruhne anksioznost – mila, zmerna ali huda. Predvsem huda anksioznost v posamezniku povzroča zelo močno notranje nelagodje in trpljenje, saj anksioznost močno zaznamuje in pogojuje vse njene prihodnje aktivnosti.

Panični napad zelo pogosto nastopi kot vrhunec anksiozne stiske, saj je telo na vseh nivojih prenasičeno s stresom, ki se je vse življenje nalagalo vanj. Zato je zelo pomembno, da je oseba in tudi drugi, ki jo poznajo, pozorni na vse morebitne znake anksioznosti – tako telesne, kot tudi psihične, ki kažejo na to, da oseba trpi zaradi ene od vrst in stopenj anksioznosti.

anksioznost znaki

Slika 3: Anksioznost, znaki… se kažejo na nivoju telesa in uma, zato jih je potrebno znati prepoznati in se naučiti, kako jih odpraviti. Vsega tega se lahko naučite s pomočjo poučnega zapisa na VlastaKuster.si.

Panični napad lahko doživi tudi oseba, ki trpi zaradi tesnobe, depresije, izgorelosti ali kakšnih drugih duševnih motenj. Napad panike se zgodi popolnoma nepričakovano in nepredvideno. Osebo po navadi začnejo preplavljati tako fizični kot psihični simptomi konkretne motnje ali težave, ki povečujejo strah pred tem, da se ji bo zmešalo ali da bo izgubila nadzor. Pride tudi do občutka, da ne zaznava več prave resničnosti, kar jo še dodatno polni s strahom pred srčnim napadom ali smrtjo. Izkušnja paničnega napada je nekaj izjemno težkega. Lahko se pripeti enkrat, lahko večkrat.

Zakaj se zbudim s paničnim napadom?

S paničnim napadom se zbudite zato, ker se v vaši notranjosti v obdobju spanja, dogaja nekaj podobnega kot takrat, kadar ste budni in vas preseneti napad panike. Nočne panične napade praviloma spremlja nek okvir tesnobe, ki spremlja tudi tiste, ki se izrazijo podnevi. Čeprav se nočni panični napadi pojavljajo pri manjšemu odstotku ljudi, so prav tako zelo težka in izjemno neprijetna izkušnja. Tako, kot smo navedli že v zgornjih točkah, lahko ponovimo tudi v tej: nočni panični napad se zgodi zaradi tega, ker je vaše telo zasičeno s stresom, ki je razlog za nastanek vaše bodisi tesnobe, anksioznosti, depresije,… Tako kot se panični napad podnevi v večini primerov pripeti v trenutku, ki osebi omogoča, da se nekako sprosti ali umiri, panični napad nastopi tudi v spanju takrat, ko pridemo v fazo spanja, v kateri smo najbolj sproščeni. Takrat, se v osebi aktivirajo določeni fizični in psihični simptomi, ki jo prebudijo iz spanja, saj se stopnjujejo in privedejo do vrhunca, ki se je izrazil v paničnem napadu. Svetujemo vam, da ste pozorni na vaša notranja dogajanja in občutja, kot je na primer tesnoba ali anksioznost, ki sta čustveni stanji, ki lahko vodita do paničnega napada. Preberite, kaj je tesnoba, zakaj nastane in kako se z njo soočiti ter jo tudi umiriti in odpraviti. Preberite tudi, kaj je anksioznost in kako pravilno ravnati. Vse to je zelo priporočljivo, saj si lahko učinkovito pomagate in posledično »preprečite« morebitni dnevni ali nočni panični napad.

Viri na temo “Ali je panična motnja enako kot anksioznost”:

1– Difference between panic disorder and anxiety – DiscoveryMood