Bolečine v križu in nogi

Bolečine v križu in nogi so zelo pogoste, ki sodijo med bolečine v sklepih, saj je hrbtenica najkompleksnejši sklep v našem telesu. Ker vzdolž hrbtenice potuje glavno živčevje za naše noge in roke, je hrbtenica velikokrat vzrok za bolečine v nogi. Kaj povzroča takšne bolečine in kako prepoznati, da je vzrok v križu? Kako si bolečine v križu lahko lajšamo in kdaj obiskati zdravnika? Preberite:

Vzrok za bolečine v križu in nogi

Vzroki za bolečine v križu in nogi so različni. Pri nekaterih primerih se bolečina razvije zaradi naglega giba ali dviga težkega bremena, pri drugih bolečina nastaja postopno. Medvretenčne ploščice so med najbolj obremenjenimi strukturami v telesu, zlasti v križu. Zato so obraba oziroma degenerativne spremembe medvretenčnih ploščic velikokrat vzrok za bolečine v križu in nogi ali pa utesnitev živca, ki poteka iz križa v obe nogi, vendar se bolečina običajno razvija le v eno.

Artroza hrbtenice

Artroza hrbtenice povzroči bolečine v križu, ki lahko seva in povzroča bolečino v nogi. Artroza pomeni obrabo. Se pravi, da se v križu sklepi obrabijo in povzročijo, da se na robu tvorijo kostni izrastki, ki dražijo ter povzročajo bolečino. Ob degeneraciji diska, ki leži med dvema vretencema, lahko pride do vkleščenega živca.

bolečine v križu in nogi

Vzroki za bolečine so različni: eden izmed njih je artroza, ki pomeni obrabo. Več na povezavi

Išias

Išias je bolečina, ki se širi vzdolž bedrnega živca. Vzrok te bolečine je draženje korenine hrbteničnega živca na sakralnem predelu hrbtenice. Bolečina običajno seva s spodnjega dela ledvenega predela hrbtenice navzdol po nogi.

Hernija diska

Hernijo diska spremlja topa bolečina, ki se začne v križu, potem se lahko prestavi v nogo, ob bolečini pa imamo lahko tudi nevrološke simptome, kot je mravljinčenje – glede na to, na kateri živec je pritisnjen. Bolečini v nogi se nato lahko pridruži oslabelost, potem tudi bolečina v nogi mine in ostane samo oslabelost oziroma pareza.

Degenerativne spremembe hrbtenice

Degenerativne spremembe hrbtenice so posledica pridobljenih dejavnikov, saj gre za degeneracijo, ki je povezana s staranjem bolnika. Pogosto se težave začnejo z bolečinami v križu, nato pa se širijo v nogo.  Med najpogostejše degenerativne spremembe hrbtenice je artroza, kar pomeni, da se medvretenčne ploščice obrabijo.

bolečine v križu in nogi

Vzrok za bolečine v križu in nogi so tudi degenerativne spremembe hrbtenice, na povezavi preberite več

Prepoznavanje bolečin v križu in nogi

Prepoznavanje bolečin v križu in nogi pomeni, da ugotovimo, da je vzrok za bolečine v nogi, v križu. Osebni zdravnik bo opravil slikanje, kjer bo na podlagi izvida določil fizioterapijo. Danes je na žalost čakalna doba za fizioterapijo dolga.
Če bolečina po fizioterapiji ne popusti, vas osebni zdravnik napoti k specialistu ortopedu. Specialist se odloči za bolj natančno slikanje z magnetno resonanco. MR natančno pokaže kaj je vzrok za bolečine v križu in nogi. S specialistom se dogovorite za način zdravljenja.

Magnetna resonanca (MR) hrbtenice

MR hrbtenice je natančna, neškodljiva in neboleča metoda slikanja na osnovi visokofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Prednost MR je v tem, da omogoča slikanje v vse smeri in prikaže tako mehka kot trda tkiva.
Namen slikanja je opredeliti za kakšne težave gre in določiti mesto težave v hrbtenici.
Slikanje traja povprečno 45 minut, na izvide počakate od 7 do 14 dni. Z izvidi se oglasite pri zdravniku, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Kdaj obiskati zdravnika zaradi bolečin v križu in nogi?

Zdravnika je potrebno obiskati, ko bolečina traja več kot dva tedna. Osebni zdravnik vas bo napotil na slikanje spodnjega dela hrbtenice, da se ugotovi vzrok za bolečine v nogah zaradi hrbtenice.

Ko je živec toliko časa utesnjen – mehanično pritisnjen, potem v živcu pride do sprememb, ki se lahko kažejo s pekočo bolečino v nogi, mravljinčenjem in krči, ki lahko spremlja bolnika vse življenje. Takrat je obisk zdravnika že pozen, saj v takih primerih pride v poštev operacija.

Zdravljenje bolečin v križu in nogi

Zdravljenje bolečin v križu in nogi je postopno. Osebni zdravnik vas najprej pošlje na slikanje hrbtenice, ko dobite izvide se odloči za fizioterapijo. Med tem, ko čakate na fizioterapijo si bolečine v križu in nogi lahko lajšate z zdravili in ali s toplimi / mrzlimi oblogami. Na fizioterapiji boste med drugim deležni magnetne terapije, saj si moderne fizioterapevtske obravnave brez magnetoterapije ne gre predstavljati.
Po fizioterapiji se bolečine umirijo, vi pa morate vaje za zdravo hrbtenico izvajati tudi doma, da se bolečine ne ponovijo.
V primeru, da po fizioterapiji ni nič boljše, vas osebni zdravnik napoti k specialistu ortopedu, ki običajno zahteva MR ( magnetno resonanco ), da se iz natančnega slikanja križa vidi vzrok za bolečine. Skupaj z ortopedom bosta določila nadaljnji potek vašega zdravljenja.

Kaj lahko storite sami ob bolečinah v križu in nogi?

Kadar govorimo o zmerni bolečinah v križu in nogi, lahko sami pripomorete k izboljšanju. Nekaj počitka, tople ali mrzle obloge na križ in magnetna terapija hitro olajšajo bolečine v križu in nogi. Enostavna bolečine križa in noge še niso vzrok za zaskrbljenost. Posvetite se redni telovadbi, poskrbite za svojo telesno težo in z magnetno terapijo, težavo lahko odpravite sami. Kadar bolečina vztraja dva tedna in ali se pojavijo oslabljenost noge, mravljinčenje, je potrebno obiskati zdravnika takoj.

Redna telovadba

Redna, vsakodnevna telovadba je za zdravo hrbtenico ključna. S pravilnimi vajami, ko razbremenite hrbtenico, se lahko izognete tako išiasu kot herniji in bolečina v križu in nogi bo popustila.

bolečine v križu in nogi, telovadba

Pravilna telesna teža

Le pravilna telesna teža, glede na vašo višino, spol in starost, je zdrava za vaše noge in hrbtenico.
Dejstvo: če imate 10% previsoko telesno težo je obremenitev za vaše telo 50% večja kot s pravilno telesno težo.
Zato poskrbite za vsakodnevno aktivnost ter zdravo, uravnoteženo prehrano, da bo telesna teža primerna.

Bolečine v križu in nogi: magnetna terapija je lahko rešitev

Bolečine v križu in nogi so vrsta zdravstvenih težav, ki jih na fizioterapiji zdravijo, med drugim, tudi z magnetno terapijo. Če ste imeli že kdaj težave s križem, ste se z magnetno terapijo zagotovo že srečali.
Magnetna terapija Magus je namenjena domači uporabi, ko si bolnik z bolečinami v križu in nogi lahko na povsem varen in učinkovit način lajša bolečine kar doma. Magnetno polje in nizke frekvence delujejo v globino križa, kjer je izvor bolečinam v nogi in se tako pospeši regeneracija živcev, ostalih mehkih tkiv in kosti.

 

Magnetna terapija za bolečine v križu in nogi

Magnetna terapija [aparat Magus]je primerna za lajšanje bolečin v križu in nogi. Možnost najema!

Magnetna terapija je uspešna pri bolečinah v križu, kar je dokazala klinična študija na 61. pacientih, ki so bili operirani zaradi utesnitve živca. Magnetna terapija se je dokazala za uspešno metodo, saj krepi kostno premostitev pri ledvenih spinalnih fuzijah ( 1 ).

 

VIR ( 1 ): študija na 61. pacientih v angleškem jeziku