Delo od doma – ideje za delo od doma in prednosti ter slabosti

Delo od doma postaja trend. Predvsem v zadnjem letu se je zaradi pandemije Koronavirusa in z njim povezanih ukrepov za delo od doma odločilo veliko ljudi. Kako lahko delamo od doma, kaj vse potrebujemo in kako se lotiti, prednosti in slabosti dela od doma, izveste v nadaljevanju.

Zakaj delo od doma?

Razlogi, zakaj si ljudje želijo delati od doma so zelo raznoliki. Večinoma pa je glavni razlog za delo od doma v delo od domaaktualnih časih družina in čas. Mnogokrat je težava pomanjkanje možnosti za varstvo malčkov ali pa ne želite porabljati časa na poti na delo in z dela. Mnogi starši so zdaj primorani šolati otroke doma ter poskrbeti za njihovo prehrano, kar se skoraj vedno izključuje z možnostjo redne zaposlitve v prostorih delodajalca.

Včasih je delo od doma odlična možnost za vključitev osebe z boleznijo ali invalidnostjo nazaj v delovni proces. V kolikor delo v podjetju za osebo z invalidnostjo ni več možno, je pa možno učinkovito delo od doma, je delodajalec zavezan k temu, da mu to omogoči.

Nekateri posamezniki se počutijo bolj produktivne v zavetju svojega stanovanja in se jim zdi, da lahko delo opravljajo boljše, če si urnik in ritem dela pripravijo sami. Lahko pa si želite delo do doma kot vrsto dopolnilnega dela poleg redne zaposlitve, ki jo že imate.

A, pozor…

Ko je govora o delu od doma, najprej pomislimo na pozno vstajanje, opravljanje dela v pižami in poležavanje na kavču po dolgem kosilu. Čeprav je delo doma precej prožna oblika zaposlitve, še vedno od nas zahteva profesionalnost in veliko mero samodiscipline. To pa je mnogokrat za nekatere napornejše od dela v podjetju, kjer so obkroženi s sodelavci in določeno mero delovne discipline in organizacije.

Ideje, kako lahko opravljate delo od doma

Delo od doma preko računalnika

Delo od doma najpogosteje pomeni delo preko računalnika. To pomeni, da ste lahko:

Pisec člankov, blogov in drugih besedil: Postanite ustvarjalec “online” besedil, blogov, člankov, recenzij, potovalnih vodičev, zgodb ali celo romanov. Lahko se zaposlite pri delodajalcu, ki vam omogoča da delate, ko vam to ustreza ali pa enostavno odprete svoje podjetje in tako delate izključno samo zase. Razmislite o svojih interesih in talentih, pobrskajte po spletu in odkrijte svoje priložnosti. Bloganje postaja vse bolj priljubljena oblika pridobivanja publike na spletno stran, tudi za velika podjetja.

Oblikovalec spletnih strani: Delo od doma kot oblikovalec spletnih strani je pogosta izbira.  Na internetu je kar nekaj prostih delovnih mest za spletne oblikovalce, ki lahko delo opravljajo “online”, torej na daljavo. Se niste še nikoli ukvarjali s spletnim oblikovanjem, se pa vam dozdeva, da bi vam stvar lahko šla dobro od rok? Poiščite tečaje, ki se izvajajo preko spleta, veliko jih je celo zastonj in se naučite trike in spretnosti spletnih oblikovalcev kar sami. Eden izmed zelo uporabnih in enostavnih programov za oblikovanje spletne strani je WordPress.

Delo  od doma v digitalnem marketingu: Spletni marketing je zaposlitev, ki vam omogoča veliko svobode, pa tudi delo od doma. Principov trženja preko spleta se lahko naučite sami s pomočjo raznih “on-line mentorstev” ali tečajev. Primer takšnega je SEO mentorstvo.  Z nekaj volje in vložene energije lahko opravite tečaje oz. mentorstvo, ter pridobite znanja, ki vam omogočajo izbojšanje spletnega nastopa in povečanje prodaje preko spleta.

Virtualni asistent (delo v službi za pomoč uporabnikom na daljavo): Kar nekaj delodajalcev išče zunanje sodelavce, ki bi v njihovem imenu nudili uporabnikom njihovih storitev nasvete in pomoč. Kot spletni asistent lahko opravljate storitve potovalnih agentov (rezervacija počitnic), sprejemanje telefonskih klicev strank, preusmerjanje klicev, pisanje in sprejemanje e-mailov v imenu delodajalca, delo z dokumentacijo. Takšno delo od doma je dobra rešitev, ker ga lahko opravljate od doma in istočasno pridobivate dragocene izkušnje kot delavka v pravi pisani.

Delo od doma brez računalnika

Specialist za delo z otroki in varuška. Združite prijetno s koristnim, oziroma neplačano delo s plačanim. Če že skrbite za malčka, ga vzgajate in se spopadate z materinskimi tegobami in radostmi- zakaj ne bi iz tega naredili svoj nov poklic? Če obožujete delo z najmlajšimi in pri tem uživate je to za vas idealna zaposlitev. Plačilo za varstvo otrok doma je dobro, dodaten plus je tudi v tem, da velika večina družin potrebuje varstvo za svojega otroka le za nekaj ur, kar pomeni, da se preostali čas lahko posvetite le svojemu malčku. Kot dodaten zaslužek pa si lahko omislite še svoj blog ali spletno stran, kjer mamicam delite svoje nasvete in izkušnje, velik obisk vašega spletnega kotička se vam izplača- sploh, če si na spletno mesto namestite aplikacijo, ki omogoča dodajanje plačljivih oglasov.

Varuh za hišne ljubljenčke: Če obožujete delo z malimi živalmi, potem je delo “pasje varuške” kot nalašč za vas. To storitev potrebuje veliko ljudi.  Samo pomislite na vsa potovanja, službene odsotnosti, ki jih ljudje opravljajo mesečno, bolezni in podobno. Hišni ljubljenčki pač ne morejo vedno na poslovno konferenco ali na Maldive s svojim lastnikom. In ne le vi- tudi vaš otrok bo imel nekaj od tega, naučil se bo skrbi za živali in sočutnega odnosa do vseh živih bitij.delo od doma

Peka slaščic po naročilu: Če imate občutek za peko sladic in slanih prigrizkov lahko to izkoristite in začnete s peko po naročilu. Dobra storitev se prenaša od ust do ust in kmalu boste imeli naročil več kot dovolj.

Oblikovalec oblačil po meri:  Vsi spretni s krojenjem oblačil, sukancem in šivanko ter smislom za modo lahko tu najdejo svojo tržno nišo. Delo od doma in delovni čas po želji sta zagotovljena. Poskusite z oglaševanjem in prodajo svojih izdelkov preko spleta.

Kmetovalec: Delo kmetovalca je vedno bolj cenjeno. V kolikor imate ljubezen do narave in živali, si lahko doma omislite lastno kmetijo, kjer gojite različne živali, sadje in poljščine. Z nekoliko ustvarjalnosti si izdelajte lastno blagovno znamko domače prehrane. Z nekaj marketinške aktivnosti vam uspeh ne uide – lokalno pridelana hrana je vse bolj iskana in cenjena.

Delo od doma pa ima tudi slabosti

Delati od doma pomeni, da nimate dostopa do vsega znanja, ki ga posedujejo vaši sodelavci. Večino stvari boste morali opraviti sami, samo boste morali sprejeti odločitve in tudi nositi posledice. Zato ta oblika dela ni primerna za tiste, ki za vsako stvar potrebujejo potrditev in dobro funkcionirajo le takrat, ko so pod nadzorom. Prav tako lahko nastanejo težave, če ste zelo družabna oseba, saj boste težko shajali brez interakcije z drugimi ljudmi.

Za delo od doma je potrebna visoka mera samodiscipline in organiziranosti, in vsakdo ni temu kos. Nekateri se namreč “izgubijo” brez reda in dela ne opravijo v celoti ali dovolj kakovostno. To lahko vodi v frustracije, občutek nemoči in tudi v depresijo.

Mnogi z obveznostmi odlašajo cel dan, potem pa jih opravijo pozno zvečer, naslednji dan pa so utrujeni.

Za delo od doma pa je potrebno imeti tudi primeren prostor in opremo. V majhnim stanovanjih z več družinskimi člani je delo od doma, še posebno ob prisotnosti otrok, lahko izjemno naporno ali celo nemogoče.

delo na domu