Funkcije in učinki retinola in niacina

Funkcije in učinki retinola

Ko gre za sestavine v kozmetiki za kožo, jih je zelo malo primerljivih z retinolom. Retinol, ki velja za “zlati standard nege kože”, ima številne učinke proti staranju, za zmanjševanje aken in čiščenje kože. Funkcije in učinki retinola so širokega spektra. Tako kot pri drugih aktivnih sestavinah je treba vedeti, kako uporabljati retinol, da dosežete najboljše rezultate za svojo kožo. Če prvič posegate po retinolu ali želite izvedeti več, ste na pravem mestu.

Kaj je retinol?

Retinol je vrsta derivata vitamina A. Spada v družino retinoidov, kar je splošni izraz za vse vrste derivatov vitamina A, tako tistih, ki se prodajajo brez recepta kot tudi tistih, ki se izdajajo na recept.

V negi kože je retinol znan kot izjemna sestavina proti staranju, ki ima številne prednosti, vključno s pospešeno obnovo celic in sposobnostjo glajenja drobnih linij in gub ter obnavljanja teksture kože za bolj gladek in enakomeren videz. Retinol deluje tudi kot učinkovit piling, ki odmašuje pore in uravnava nastajanje sebuma.

Kako deluje retinol?

Retinol deluje tako, da prodre v globlje plasti kože, kjer spodbuja sintezo kolagena in povečuje elastičnost. Z nanosom retinola na kožo bistveno pospešite obnovo celic. Zato bo ob prvi uporabi retinola vaša koža suha, rdeča ali pa se bo morda luščila. Tako kot pri drugih aktivnih sestavinah je potrebno prilagoditveno obdobje, preden začnete uživati v številnih prednostih.

Kdaj uporabljati retinol?

Priporočljivo je, da začnete uporabljati retinol kot del redne rutine za nego kože, katere cilj je preprečiti in upočasniti proces staranja nekaj let pred tridesetim letom, ko se zmanjša proizvodnja celic in kolagena.

Ali obstajajo neželeni učinki pri uporabi retinola?

O stranskih učinkih retinola se je razpravljalo prav toliko kot o njegovih prednostih, vendar ob pravilni uporabi prednosti nedvomno odtehtajo slabosti. Pogosti neželeni učinki retinola so draženje, rdečica in izsuševanje kože.

Če imate suho kožo, je priporočljivo, da se retinola lotite previdno, vendar to ne pomeni, da se mu morate popolnoma izogniti.
Upamo, da smo funkcije in učinki retinola pojasnili v zadostni meri.

Kako uporabljati retinol brez predhodnih izkušenj?

Če ste začetnik ali imate težave z občutljivo kožo, začnite z izdelkom, ki vsebuje zelo majhen odstotek retinola, na primer 0,1 %. Vaša koža se mora naučiti prenašati to molekulo, najbolje pa je, da začnete počasi in postopoma preidete na učinkovitejši izdelek.

Niacin

Niacin, imenovan tudi vitamin B3 ali nikotinska kislina, spada v skupino vitaminov B. Te so topne v vodi, zato na njihovo vsebnost v prehrani vpliva tudi način kuhanja (čim krajše je segrevanje, tem bolje). Niacin ima v našem telesu različne nenadomestljive biološke funkcije – navsezadnje je “vitamin”, kar pomeni, da je snov, ki je nujno potrebna za življenje, in ker ga ne moremo proizvesti sami, je njegov vnos odvisen od naše prehrane.

Funkcije in učinki

ima ključno vlogo pri vseh vidikih našega metabolizma, vključno z delitvijo in rastjo celic ter sproščanjem energije iz molekul ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.
je sestavni del ali kofaktor več kot 200 različnih človeških encimov!
je pomemben za celotno presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
podpira funkcije in optimalno delovanje kože, živčnega, srčno-žilnega in prebavnega sistema

V katerih živilih ga najdemo?

Odličen vir niacina so beljakovinsko bogata živila: pusto perutninsko meso, mastne morske ribe, arašidovo maslo, bučna semena, tempeh (fermentirana soja), fižol in druge stročnice ter krompir in gobe portobello.
zanimivi viri so tudi obogateni (z vitamini in/ali minerali obogateni) žitni izdelki in druga obogatena živila.

Raznolika in uravnotežena prehrana, bogata s polnozrnatimi žiti in dobrimi viri beljakovin (stročnice, arašidi, oreščki, oljna semena in pusto perutninsko meso ter mastne morske ribe) je bogata z niacinom v naravni obliki.

Kuhanje živil vpliva na vsebnost niacina. Zato je najboljša kratka priprava, na primer blanširanje (za zelenjavo), dušenje ali kratko cvrtje v malo kakovostnega olja. Če pripravljate toast, pazite, da ga ne zažgete in ga le malo popečete – tako boste ohranili več vitaminov B in preprečili nepotrebno nastajanje rakotvornih snovi.