Kaj imajo skupnega naprsni šopki in poročni šopek?

Se vam zdi, da naprsni šopki in poročni šopek nimajo nič skupnega?

Narobe!

Veliko skupnega imajo. Preveri kaj!

Današnji zapis razkriva:

  • kaj so naprsni šopki
  • kaj je poročni šopek
  • kakšno skupno zgodbo tkejo naprsni šopki in poročni šopki
  • kakšni so trendi naprsnih šopkov danes

Kaj imajo skupnega naprsni šopki in poročni šopek?

Ob stilsko dovršeni poroki, ki tvori zaključeno celoto s svojo edinstveno zgodbo, bo ključnega pomena tudi to, da naprsni šopki in poročni šopek v svojem izgledu, pa tudi sporočilu, dopolnjujeta drug drugega! Prav zato je izjemnega pomena, da tako kot poročni šopek, tudi naprsni šopki niso izbrani na prvo žogo. 

[ toc ]

Kaj so naprsni šopki?

Veliko je dilem, ki se navezujejo na vprašanja o naprsnih šopkih. 

Kdo naj ga nosi, kako naj izgledajo naprsni šopki za poroko, kakšna je cena naprsnih šopkov, kakšno cvetje izbrati za naprsni šopek in še bi lahko naštevali. Vsi odgovori niso sila preprosti, a z nekaj truda pridemo do vseh!

Naprsni sopek je šopek, ki ga na poroki nosi ženin in ob vajini odločitvi odločitvi, bodoča mladoporočenca, tudi svatje.

So naprsni šopki le okras?

Ne! Zakaj ne?

Preberi!

So naprsni šopki le okras?

Naprsni šopki so veliko več. So vez med ženinom in nevesto. Pa tudi vez med bodočim možem in ženo ter njunimi sorodniki oziroma povabljenimi. Sporočilnost naprsnih šopkov je izkazovanje ljubezni in povezanost. Torej zato, niso le okras, ampak so veliko več.

Tudi tradicija nošenja naprsnih šopkov je že dolga – iz časa vitezov. 

Kaj je poročni šopek?

Če tradicija nošenja naprsnih šopkov izhaja iz srednjega veka, pa poročni šopek umeščamo v čas Rimljanov. Takrat ga neveste sicer niso nosile v rokah, ampak v obliki naglavnega venca oziroma cvetlične krone. Če se po časovnem traku premaknemo do srednjega veka, tam so neveste šopke že nosile šopke v rokah, glavna »sestavina« šopka, pa so bila zelišča.

Torej, zakaj nevesta nosi poročni šopek

Ne zato, da prekrije tresoče roke.

Zakaj nevesta nosi poročni šopek?

Poročni šopek je postal tako pomemben element poroke, kot je poročna obleka in hkrati kot vsa ostala poročna dekoracija. Poročni šopek ima globoko sporočilo in za njim se, vsaj v večini primerov, skriva veliko ur kreativnega dela, predvsem pa veliko ljubezni, ki povezuje nevesto in ženina.

Seveda je ključna izbira cvetja, ki bo oblikovala poročni šopek in pri tem je dobro razmisliti, da bo to cvetje sestavni del naprsnih šopkov. Cvetje pa je v celoti vaša izbira – kaj vam je všeč, kakšen odnos gojite do določenih rož, imate posebne, ki povezujejo vajino ljubezensko zgodbo?

 Kako naj naprsni šopki in poročni šopek pišejo skupno zgodbo poroke?

Prva in glavna rdeča nit poročnega in naprsnega šopka je seveda LJUBEZEN!

V tej ljubezenski zgodbi pa je zapisano mnogo. Vsi skupni doživljaji, pripetljaji, sreča in žalost.

To, kar je samo vajino in vama ne more nihče vzeti.

Naj naprsni in poročni šopek pišeta skupno zgodbo poroke

In zato si želimo, da se ta ljubezenska zgodba vidi tudi na poroki. Tudi v vajini povezanosti med poročnim in naprsnim šopkom. Kako, se sprašujeta? Skrivnost je v izbiri cvetja – oz. rastline, ki bo sestavljala tako poročni kot naprsni šopek. Skupaj se odločita kaj to bo in seveda, kakšen videz želita.

Še nasvet: naj se naprsni šopek ženina vsaj delno razlikuje od naprsnih šopkov za povabljene.

So naprsni šopki na poroki še v trendu?

Naprsni šopki so bili nekdaj skorajšnja obveza na poroki, a na žalost niso imeli globokega sporočila. Navadno niso bili povezani s šopkom neveste ali z ostalo poročno dekoracijo. Naprsni šopki, izkušenim cvetnim aranžerjem, prav tako niso vzeli veliko časa za izdelavo, saj so bili le ti ponavadi sila preprosti, brez posebnega žara, le cvet in mogoče nekaj zelenja.

Tu že opazimo prvo razliko. Naprsni šopki so danes velika dodana vrednost poroki. So elegantnejši, bolj dovršeni, v njih izdelavo je vloženo veliko več kreative in časa.

Če bi preprosto odgovorili na zastavljeno vprašanje, bi rekli, da se trendi razlikujejo! Ja, nič ni tako enosmernega, da bi lahko delali hitre zaključke.

Nekateri opuščajo misel, da so naprsni šopki sploh potrebni in so mnenja, da je to stara tradicija, ki v moderni dobi nima več prostora. Spet drugi znajo modernost in nove stile poroke obrniti sebi v prid in tako nov navdih vključiti tudi v naprsne šopke.

Naprsni šopki, da ali ne? Odločitev je vajina!

Zato preprosto: bodoča mladoporočenca, sledita sebi in svojim željam!

Vse kar se bosta odločila bo prav, nič narobe. To je vajin dan!

Vse o sodobnih poročnih trendih tudi na Facebook strani Sanjski šopek.