Kaj je prvi korak pri izvajanju SEO optimizacije spletnih strani

Osnova in temelj začetka izvajanja oz. prvi korak učinkovite SEO optimizacije spletnih strani je to, da raziščete ključne besede, ki jih uporabniki Googla uporabljajo pri raziskovanju in brskanju po spletu.

Če, na primer, sami preko internetne strani prodajate, lesene nadstreške, vas bo zanimalo predvsem katere besede interesenti za lesene nadstreške uporabljajo pri iskanju informacij in ponudnikov o lesenih nadstreških.

Poglejte spodaj:

Bolj natančno, temeljito in več kot boste našli ključnih besed, ki so povezane z vašo dejavnostjo, več boste imeli s tem priložnosti za ustvarjanje in SEO optimizacijo vaših vsebin na internetni strani, da se le te prikažejo uporabnikom Googla v iskalniku.

Prvega koraka SEO optimizacije, to je raziskovanja ključnih besed, se lotite tako, da poskušate najti čimveč ključnih besed, ki so povezane z vašo panogo.

Možnosti kako najdete ogromno ključnih besed je več.

Najlažja možnost je, da besedo s katero opisujete svojo panogo vnesete v Google, iskalnik pa vam kar sam vrne seznam podobnih ključnih besed (primer na zgornji sliki).

Ko imate izdelan seznam ključnih besed, si sledijo naslednji koraki:

  1. iskanje primernih ključnih besed
  2. ustvarjanje spletnih vsebin
  3. SEO optimizacija vsebin za posamezne ključne besede
  4. tehnična optimizacija spletne strani
  5. offsite SEO optimizacija oz. gradnja povratnih povezav
  6. spremljanje rezultatov

Iz zgornjega primera na sliki je razvidno, da boste, v kolikor na svoji spletni strani, prodajate lesene nadstreške, izdelali naslednje vsebine
– cenik za lesene nadstreške
– slikovna in tekstovna predstavitev različnih nadstreškov za avtomobile, vhodna vrata, terase, lepjene nadstreške, nadstreške za dva ali več avtomobilov, itd…

V naslednjem koraku, po izdelanih vsebinah, sledi njihova SEO optimizacija. Aktualne SEO smernice narekujejo, da v vsebine, ki jih želite optimizirati za najdene ključne besede, vključite najdene ključne besede v:

SEO naslov
meta opis
H oznake
v imena datotek slik in alt tag slik
v samo besedilo na spletni strani, itd…

Primer:

v vsebini, ki jo boste izdelali za lesene nadstreške za avtomobile, boste za SEO naslov uporabili besedno zvezo “leseni nadstreški za avtomobile”. Enako pa boste to besedno zvezo upoštevali v vseh zgoraj naštetih SEO elementih.

Podrobnosti kako optimizirate vsakega izmed naštetih SEO elementov, zgoraj, skupaj s prikazom primerov, najdete v aktualnem vodniku za optimizacijo spletnih strani (matijazajšek.com).

Kako se lotiti SEO optimizacije in kako izpeljati prvi korak v SEO, je dobro razloženo tudi v spodnjem videu (angl.):

Dodatne informacije o tem kaj je SEO in kako pregledate ali je vaša spletna stran ustrezno SEO optimizirana, smo objavili na povezavi.