Kako izbrati najboljši varilni aparat za vaše potrebe varjenja?

Sodobno varjenje je še vedno zelo pomembna veščina in je lahko fizično zahtevno. Preizkušeni procesi so norma in hkrati taki, ki jih večina varilcev, tako domačih kot profesionalnih, dobro pozna. A včasih pride do težav, ker ne vemo, kako izbrati najboljši varilni aparat glede na potrebe varjenja. Zato je potrebno najprej definirati sam proces varjenja in šele nato ustrezno izbirati varilni aparat. Ker je ne nazadnje pomembno opravljati varilske naloge po najvišjih standardih, se je treba zavedati, kako pomembno je izbrati najboljši varilni aparat, da bo vaše delo opravljeno.

Kako torej izbrati najboljši varilni aparat?

Pri izbiri ustrezne varilne tehnologije je treba upoštevati veliko dejavnikov. Najprej in predvsem je pomembno poznati zahteve dela oz. projekta, za katerega boste uporabljali varilni aparat. To lahko vključuje materiale, lokacijo, prostorske vplive in razpoložljivo znanje.

Varilni aparati in varilna oprema so v zadnjih 20 letih izjemno napredovali. To hkrati otežuje in poenostavlja postopek izbire. Ker večina varilnih aparatov prehaja iz številčnice v digitalne verzije, morajo varilci v tem poklicu upoštevati njihovo prilagodljivost novim vmesnikom, ki so preprosti za uporabo, ne kot težavo ampak kot eno od prednosti.

dobri varilni aparati

Zaupanje v kakovost izbranih varilnih aparatov omogoča varnost in zaupanje pri opravljanju dela. Kakovostni in pravilno izbrani varilni aparati zagotavljajo prilagodljivost, ki jo potrebujejo varilci v tej moderni dobi za ustvarjanje drznih in dobro dovršenih projektov, ki nemalokrat presegajo pričakovanja.

Vrste varilnih postopkov

Dejstvo je, da je varjenje veščina. Ne more kar vsak stopiti v delavnico in začeti variti. Poznavanje omejitev, prednosti in slabosti ter tega, kaj je ustrezna varilna oprema in kje kupiti visoko kakovostne varilne aparate, bo vedno ključnega pomena za uspeh projekta.

Poznavanje omejitev in napredka vašega projekta vam bo omogočilo, da razmislite, kaj potrebujete od varilnega aparata, naj bo to učinkovitost, prostor ali moč. Zavedanje debeline in sestavnih delov materiala, ki ga bo delo zahtevalo, je prav tako nujno, saj niso vsi aparati primerni za vse kovine.

Obstajajo trije glavni postopki varjenja (ne seveda edini), ki so za večino projektov najbolj prilagodljivi in učinkoviti:

 • MIG varjenje
 • TIG varjenje
 • Ročno obločno varjenje

vrste varjenjaGlavne vrste varjenja (VIR 1)

Kaj je MIG varjenje?

MIG varjenje (imenovano tudi plinsko obločno varjenje GMAW) v resnici pomeni varjenje z inertnim plinom in to je samo po sebi zavajajoče, saj je večina MIG varjenja v resnici varjenje MAG (Metal Active Gas) in se zato včasih imenuje MIG/MIG varjenje. Je trenutno najpogosteje uporabljen varilni postopek in omogoča visoko hitrost in kakovostno varjenje. Postopek se lahko uporablja kot ročni, mehanizirani ali robotizirani proces.

Kako torej poteka MIG varjenje?

Pri MIG varjenju se dodajna kovina ali žica vžge varilni oblok, ko pride v stik z obdelovancem. Potrošna žica se pomakne naprej s podajalnim mehanizmom in se prenese v varilni bazen s hitrostjo, ko se tali. Ko je pravilno nastavljeno, premikanje žice ohranja stabilno dolžino obloka, tj. konstantno oddaljenost konca polne žice od obdelovanca. Taljena zvarna posoda je zaščitena pred reaktivnim kisikom v zraku z “zaščitnim plinom”, ki teče skozi šobo gorilnika in čez obdelovanec. Zaradi tega se kisik/zrak med varjenjem izpodriva s tem zaščitnim plinom in tako preprečuje oksidacijo komponent.

Obstajajo tri pogoste mešanice zaščitnih plinov, ki se uporabljajo pri varjenju MIG ali MAG in vse na splošno temeljijo na inertnem plinu, argonu.

 • Čisti argon (pravo MIG varjenje) – uporablja se predvsem pri MIG varjenju aluminija in njegovih zlitin.
 • Mešanice argona/Co2 – varjenje jekla se običajno izvaja z mešanico zaščitnih plinov argona/Co2, zaradi česar je dejanski postopek MAG varjenje (kovinski aktivni plin), saj vsebnost CO2 vpliva na varilni proces, zmanjšuje brizganje in povečuje stabilnost obloka.
 • Mešanice argona/helija – dodajanje helija ustvari širok, globok profil penetracije. Helij dobro deluje z debelimi materiali in se običajno uporablja v razmerju med 25–75 % helija in 75–25 % argona.

Prilagoditev teh razmerij bo spremenila penetracijo, profil kroglice in hitrost potovanja. Helij ustvari “bolj vroč” lok, kar omogoča večje hitrosti potovanja in višje stopnje produktivnosti. Pri nerjavnih jeklih se helij običajno uporablja v formuli tri mešanice argona in CO2.

Prednosti MIG varjenja

 • Lahko se ga je naučiti
 • Visoka hitrost varjenja in nanašanja
 • Nizki stroški dodajnega materiala in primernost

Vendar pa je varjenje MIG lahko problematično v zunanjih okoljih, saj lahko veter odpihne zaščitni plin, kar povzroči poroznost v zvaru zaradi izpostavljenosti kisiku v zraku.

SQS trgovina ponuja vrsto visokokakovostnih MIG varilnih aparatov, ki nudijo rešitve za številne scenarije varjenja, ki se pojavljajo v proizvodnji. Z možnostmi zaslona na dotik, ki so zdaj na voljo v nekaterih serijah, so varilni aparati MIG, ki jih dobavljajo, v ospredju varilne tehnologije s svojo prilagojeno uporabnostjo in enostavnostjo, kar zagotavlja, da je ta že tako hitra metoda še hitrejša z večjo ponovljivostjo. Napredne funkcije vam omogočajo shranjevanje parametrov, ko so vzpostavljeni v poimenovani obliki za enostavno iskanje in ponovno uporabo.

varilni aparati mig in tig

Kaj je TIG varjenje?

Varjenje z volframovim inertnim plinom – ali varjenje TIG – je postopek varjenja v zaščiti plina. Je tudi eden od postopkov varjenja s taljenjem in se lahko uporablja povsod, kjer se zahteva optimalna kakovost zvarov brez brizganja.

TIG varjenje je primerno za nanašanje na nerjavna jekla, aluminij (za varjenje aluminija je potreben AC oblok), baker, titan, tantal, volfram in nikelj vse do zelo tanke pločevine. Najpogosteje se uporablja na pločevini, cevovodih in zaprtih konstrukcijah ter v vesoljskih aplikacijah. Pri TIG varjenju se tok oddaja iz volframove elektrode, ki je v gorilniku. Elektroda oddaja oblok na obdelovanec, ki se segreje in utekočini okoliški material (TIG varilni gorilniki imajo šobo za usmerjanje zaščitnega plina, ki obdaja elektrodo in teče čez zvar). Pomembno je zagotoviti, da je volframova elektroda zaščitena, ker volframove “bakle” zelo hitro gorijo pri teh temperaturah v prisotnosti kisika.

Inertni zaščitni plin zagotavlja, da je obdelovanec primarno zaščiten pred reakcijo s kisikom v okoliškem zraku in omogoča izdelavo zvarov visoke integritete.

Volframova elektroda, ki je v središču varjenja TIG, je impresivna. S tališčem 3380 °C ima volfram najvišje tališče od vseh čistih kovin v periodnem sistemu. To zagotavlja, da se elektroda ne stopi, ko se sproži oblok za taljenje obdelovancev.

Vsi varilni aparati TIGki jih dobavlja SQS, so izdelani za najvišjo kakovost, da vsakič zagotovijo fantastične in gladke rezultate varjenja. Med različnimi opcijami, med katerimi lahko izbirate, je izbira pravega varilnega aparata TIG odvisna od vaših zahtev. Odločite se npr. za prenosljiv varilni aparat, zaradi česar je fantastičen dodatek k mestu, ki se nenehno razvija, tako da ga je mogoče premakniti, kamor koli je potrebno.

Izberite varilni aparat, ki ima svetel LCD zaslon za zagotavljanje navodil in nastavitev parametrov, kar zagotavlja odlično „komunikacijo“ med uporabnikom in aparatom.

TIG varilni aparati

Prednosti TIG varjenja

 • Brez škropljenja pri varjenju
 • Visoka vizualna kakovost videza zvarov
 • Njegova vsestranskost za položaje in na splošno izjemen zaključni kaliber
 • Številne materiale je mogoče variti, ne da bi morali spremeniti vrsto plina (argon) in preprosto izbrati pravilno polnilno žico.

A zavedati se je treba, da TIG varjenje zahteva visoko stopnjo spretnosti in traja več časa, da se nauči in izvede v primerjavi z drugimi postopki varjenja. Prav tako ni primeren za debele obdelovance in zahteva gladke nerjaveče površine pred uporabo. Vendar pa varjenje TIG s pravo stopnjo spretnosti in izdelave zagotavlja izjemne rezultate.

Kaj je ročno obločno varjenje?

Ročno obločno varjenje (ali MMA varjenje) je bila tradicionalno prva tehnika obločnega varjenja, s katero so se delavci seznanili in učili. Obstaja veščina, ki pride s prakso, vendar ponuja nadaljnji vpogled v druge varilne postopke, tako da je napredovanje gladko. Ta postopek ponuja številne prednosti v primerjavi s prej omenjenima postopkoma. Načeloma je mogoče s takim varjenjem variti večino materialov.

Metoda se največ uporablja za gradnjo jekla in cevovodov, vendar se pogosto uporablja tudi v kovinski trgovini in industriji. Omogoča vrsto različnih zvarnih spojev in položajev, ne glede na to, ali gre za vertikalno ali nadglavno varjenje z visoko integriteto končnega zvara. Dodatna prednost je, da ročno obločno varjenje ni odvisno od zaščitnega plina, tako da se ta način varjenja lahko uporablja zunaj, tudi v vremenu, kot sta veter ali dež.

Da se ta proces premakne, stik med palično elektrodo in obdelovancem vžge oblok. Iz tega nastane kratek stik za delček sekunde med obema poloma, ki ohranja tok lahko teče. Oblok gori med obema, kar ustvari potrebno talilno toploto, kovinsko jedro palice se stopi v zvar, prevleka talila pa se stopi in lebdi na vrhu, da prepreči stik kisika s staljeno kovino.

Prednosti ročnega obločnega varjenja

Zaradi nizke napetosti in visoke amperaže je to varjenje priljubljena izbira. Ta reguliran in nastavljiv vir napajanja pomeni, da je dejavnike mogoče enostavno spremljati. Jakost toka je najpomembnejši parameter za kakovost varjenja. Zato mora ostati čim bolj konstantna, tudi če se dolžina loka spremeni.

Zaradi vsestranskosti tega varilnega postopka in kakovosti zvara končnega spoja ni čudno, da se tako pogosto uporablja. RO varilni aparati, ki jih dobavlja SQS, so zasnovani tako, da oddajajo nizke količine hrupa in olajšajo življenje varilcev s funkcijami, kot je vroč zagon, kjer se moč poveča za kratek izbruh, da pomaga pri začetku varilnega postopka.

varilni aparat za ročno obločno varjenje

Upoštevati je treba, da je treba RO varilni aparat uporabljati na lokacijah z veliko prezračevanja ali odvoda zraka, saj lahko nastane veliko dima. Ta možnost varjenja je znana kot počasnejša od treh, vendar je še posebej primerna za debelejše dele. S premislekom in načrtovanjem ta proces ne izgubi uporabnosti.

Zakaj so na koncu SQS varilni aparati najboljša izbira?

SQS ponuja visoko kakovostne varilne rešitve, ki imajo obseg in raznolikost, da zadostijo povpraševanju po izboru projektov in zahtev. Ker ima vsak varilni aparat edinstvene lastnosti, je pomembno, da opravite temeljito raziskavo, da izberete najboljši varilni aparat, ki bo ustrezal omejitvam vašega projekta.

Lincoln Electric, ki ga zastopa SQS, razvija in implementira inovativne metode za spremljanje in nadzor energije za varilno tehnologijo. Utira nove poti, se sooči z izzivi in uspe tam, kjer drugim ni uspelo doseči, kar se zdi nemogoče. To pomeni, da je vsak delček tehnologije zasnovan tako, da se drži predpisov in specifikacij na vsakem koraku, vedno bolj pa se spogleduje z digitalnim svetom.

Če strnemo, SQS aparati ponujajo celotno paleto naprednih funkcij, s svojo robustno in vzdržljivo zasnovo ter visokimi specifikacijami pa lahko verjamete, da so tu za vas in delo opravijo najbolj kakovostno.

VIR (1) Mcmahan Industrial services