Kako se izvaja digitalizacija podjetja?

Digitalizacija podjetja je velik del uspeha in rasti podjetja. Vsa podjetja, ki so do sedaj implementirala digitalizacijo svojega poslovanja so do sedaj videle neverjetne rezultate pri rasti, uspehu in zadovoljstvu strank. Lahko rečemo, da so tako prehiteli svojo konkurenco za kar veliko korakov. 

 

digitalizacija podjetja

VIR: meistertask.com

 

V današnjem zapisu boste spoznali:

 • kako se začne proces digitalizacije v podjetju 
 • kako implementiramo digitalizacijo pri potnih nalogih 
 • kako digitalizacijo pričnemo uvajati v drugih oddelkih podjetja

 

Kako začeti proces digitalizacije podjetja?

Ker je digitalizacija daljši proces, in ne instanten, priporočamo vsem podjetjem, da ko se lotijo digitalizacije svojega poslovanja, si prvotno pripravijo plan poteka digitalizacije. 

 

Za v pomoč smo za vas pripravili glavne korake za lažji začetek procesa digitalizacije podjetja. 

 

 1. Raziskovanje in načrtovanje digitalizacije 

Predno začnete z digitalizacijo podjetja je potrebno pomisliti kaj točno potrebujete oziroma želite pridobiti od digitalizacije. 

 

Ne hitite v digitalizacijo ampak se je lotite postopoma in počasneje, da ne pride do nepremišljene strategije in napak, ki bi se jim lahko izognili. 

 

Prvo naredite raziskavo katere procese potrebujete digitalizirati in se osredotočiti na njih. Ko to naredite je potem na vrsti planiranje postopka digitalizacije. Postopek si napišite po korakih in jim tako tudi sledite za lažji pregled nad napredkom digitalizacije. 

 

 1. Osredotočite se na uporabniško izkušnjo od začetka do konca

Veliko stvari igra pomembno vlogo pri oblikovanju podobe, ki jo imajo potrošniki o podjetju. To vključuje enostavnost uporabe izdelka, njegovo zanesljivost, oglaševanje in storitve, če naštejemo samo nekatere.

 

Ko pričnete z digitalizacijo podjetja je pomembno, da se zavedate pomembnosti ohranjanja pozitivne podobe vašega podjetja in postaviti stranke na prvo mesto. Glavni cilj mora biti uporabniška izkušnja.

 

 1. Vključite tehnologije v oblaku

Tehnologije oziroma računalništvo v oblaku in kar veliko prednosti pri digitalizaciji:

 • stroškovna učinkovitost 
 • no potrebe po IT infrastrukturi
 • poveča varnost 
 • možnost vzporednega sodelovanja 

 

 1. Preglejte povratne informacije strank in zaposlenih

Večino časa ljudje ne sprejmejo sprememb zlahkoto. Čeprav digitalizacija prinaša veliko prednosti, obstaja možnost, da je nekatere vaše stranke in zaposleni ne bodo sprejeli takoj. 

 

Zato je pomembno, da med postopkom preverite mnenja obeh skupin.

Svojim strankam in zaposlenim lahko daste dokumente, preko katerih vam lahko zagotovijo odgovore na nekatera pogosta vprašanja in rešijo pogoste težave pri odpravljanju težav.

 

Kako digitalizirati evidenco potnih nalogov?

Evidentiranje potnih nalogov lahko podjetju povzroča  prave glavobole. Vse potne naloge je potrebno shranjevati dolgo časa, v svoji papirni obliki zavzemajo veliko prostora in se kar kopičijo – nikoli jih ni konca. Ne samo to, pri ročno izpolnjenih potnih nalogih lahko hitro pride do veliko napak:

 • napačno zapisane informacije (kam je zaposleni potoval, koliko časa je bil na poslovni poti, kako je potoval, kje je bil nastanjen v času poslovne poti, če je ta trajala dalj časa, itd.)
 • izpuščanje ključnih informacij, ki so potreben na potnem nalogu (kakšna kategorija, ki bi potrebovala biti napisana)
 • ni izpolnjen v skladu z zakoni

 

Izpolnjevanje potnih nalogov je lahko vzelo veliko časa, saj je potrebno ga izpolniti pravilo, kajti ob nepravilnem izpolnjevanju lahko pride do oglobitve podjetja in zaposlenega. 

 

Točno zato, da se takšnim težavam izognemo se je začela digitalizacija potnih nalogov.

 

Prvotno se je pričelo digitalizirati vse prejšnje potne naloge, ki jih ima podjetje shranjeno, da se naredi evidenca starih potnih nalogov in nato tudi novih. 

 

Vse potne naloge je bilo potrebno ročno skenirati in vnesti v sistem, da se je pričela zbirati evidenca vseh potnih nalogov. 

 

Pri digitalizaciji so nato tudi pridobili možnost izdelave različnih predlogov potnih nalogov, za lažje in hitrejše izpolnjevanje le teh brez večjih težav. 

 

V Sloveniji se je za lažje evidentiranje potnih nalogov veliko podjetij odločilo za program ODOS, ki vsebuje model ODOS.Potni nalogi.

 

Ta modul pripomore k lažjemu evidentiranju.

 • potnih nalogov,
 • pregled nad njimi,
 • enostavnejšemu izpolnjevanju potnih nalogov
 • pregledu kateri zaposleni so na službeni poti in kako dolgo so na njej. 

DIGITALIZACIJA PODJETJA: KONČNI SKLEP

Torej digitalizacija podjetja je pomemben proces, ki ga mora podjetje implementirati. Je proces, ki traja kar nekaj časa in se ga je potrebno držati po korakih, da se izognemo večjim napakam pri digitalizaciji. Vsak delovni proces deluje malo drugače ampak cilj je še vedno isti pri vseh: enostavnost uporabe in olajšanje dela. 

Vsa podjetja bi se morala usmeriti v digitalizacijo za svoj uspeh in svojo rast.