Kako urediti dnevno sobo (da se boste v njej počutili kot kralj)

Dnevne sobe in ostali prostori, kjer se družina in obiski zadržujejo dlje časa, si zaslužijo posebno pozornost, ne samo, ko se enkrat v njih že nahajamo, temveč še posebno, takrat, ko jih urejamo na novo ali prvič. Zato si je odgovor na vprašanje kako urediti dnevno sobo, smiselno postaviti že pri njenem snovanju (razporeditvi pohištva,), iskanju ustreznega stila, uskajevanju barv za dnevno sobo in še čem.

Pri urejanju dnevne sobe moramo biti pozorni predvsem na naslednje:

Kako izbrati pohištvo za dnevno sobo?

Izbira pohištva dnevne sobe mora biti podvržena najprej našim željam, potrebam in nato še finančnim zmožnostim ter seveda tudi razpoložljivosti prostora same dnevne sobe. Pogosto je v dnevni prostor na sploh nemogoče umestiti vso želeno pohištvo, saj nam razni izhodi in okna v dnevni sobi, onemogojačo postavitev vsega pohištva, ki ga želimo.

Hkrati moramo pri urejanju dnevne sobe, v povezavi z izborom pohištva, paziti še na stil pohištva, ceno pohištva in velikost ter obliko samih elementov. Klubska mizica v dnevni sobi je ponavadi postavljena v sredino dnevne sobe – a ravno ta zasnova pogosto onemogoča postavitev ostalega pohištva optimalno glede na velikost prostora.

Sedežno garnituro najraje postavimo ob nasprotno zidno steno avdio in video opremi, a slednje spet ne pride v poštev, če imamo namen avdio in video opremo v dnevni sobi, postaviti v kot na kak kotni element v dnevni sobi.

Ostale omare, regali in poličniki naj bodo v dnevnem prostor raje izbrani z mislijo, da “manj je več”, sicer se bomo hitro znašli v situacijo, ko bomo s pohištvom v dnevni sobi, preveč zapolnili prostor dnevne sobe.

Namesto sedežne garniture se lahko odločimo za mnogo cenejše sedalne vreče, ali pač poskušamo izbrati kakšno drugo manjše, a cenejšo pohištvo za dnevno sobo.

Kako uskladiti barve v dnevni sobi?

Barve v dnevni sobi, ne smejo, po eni strani, kričati druga na drugo (izbor barv mora biti komplementaren), obenem pa barve v dnevni sobi izražajo tudi stil celotnega prostora in njegovo širino. Temnejše barve dnevno sobo res da naredijo nekoliko bolj ekskluzivno, svetlejše barve jo naredijo prostorno in svežo.

Svetlim barvam sten v dnevni sobi lahko dodate raznobarvno pohištvo, če boste beli barvi sten dodali zlato, črno ali srebrno pa bo vaša dnevna soba delovala prestižno in ekskluzivno.

Pri izboru barv so pogosto v rabi za ureditev dnevnih prostorov, naravne lesne barve (ki lepo sovpadajo tudi z masivnim pohištvom) ter tlemi in sedežno garnituro. Čese odločimo za naraven les, ki je nekoliko svetlejši, pa bodo barve s tem dodatno prispevale k občutku narave v dnevni sobi.

Kako izbrati vrsto tal in pripadajoč izgled stropa dnevne sobe?

Tla dnevne sobe morajo biti trdna in dobro pohodna, saj se v dnevni sobi pogosto zadržujemo najdlje časa. Ne bo narobe, če za barvo tal izberete temnejše tone, na njih pa položite svetlejše pohištvo. Strop pa pustite bel – s to kombinacijo pa boste dosegli lep prehod barv iz temnejše proti svetlejši.

Dodatno: Na kaj paziti pri opremljanju dnevne sobe?