Kako uživamo pegasti badelj za hujšanje?

Pegasti badelj za hujšanjePegasti badelj je zdravilno zelišče, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje bolezni jeter. Poznamo ga tudi pod imenom marijin osat in spada v isto družino kot artičoka. Pri pegastem badlju lahko uporabimo liste in stebla, ki jih dodajamo k raznim solatam. V zdravilne namene uporabljamo semena. O tem zdravilnem zelišču je narejenih veliko raziskav, predvsem v povezavi z zdravljenjem jeter. Pegasti badelj za hujšanje uporabljamo za razstrupljanje, izločanje strupov iz jeter in za izboljšanje pretoka žolča, ki je pomemben pri prebavljanju maščob.

Kako uživamo pegasti badelj za hujšanje in kakšna je priporočen dnevni odmerek?

Za varno in uspešno hujšanje, moramo nujno telo prej razstrupiti. Pegasti badelj vpliva na pretok žolča, ki je pomemben pri prebavljanju maščob. Žolč je prebavni sok, ki je nasičen s holesterolom in pride v črevesje skozi žolčnik. Redno uživanje izvlečkov semen pegastega badlja, močno pospeši pretok žolča in s tem očisti črevesje.  Očiščeno in normalno delujoče črevesje zmanjša delovanje tvorbo novih maščobnih celic, saj v telesu niso več prisotne odvečne kisline.

čiščenje jeter

Ko organizem preneha tvoriti nove maščobne celice, se tudi zmanjša kopičenje odvečnih kilogramov.Kot pomoč pri hujšanju, pegasti badelj uživamo v obliki tinkture in sicer 25 kapljic, trikrat na dan, razredčeno v vodi. Kot prehransko dopolnilo ga dobimo tudi v obliki kapsul ali tablet, medtem ko lahko sveže liste pegastega badlja uporabimo za pripravo čaja. (1)

Kako deluje pegasti badelj?

Glavne učinkovine v pegastem badlju so antioksidanti in druge fitokemikalije, ki ščitijo jetrne celice pred poškodbami.  Pomembna učinkovina je silimarin, ki deluje protivnetno. Pegasti badelj s svojim delovanjem ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov in skrbi za izločanje strupenih snovi. Izredno učinkovit je pri izločanju alkohola, z raziskavami pa so dokazali, da ščiti jetra tudi pred poškodbami, ki so posledica kemoterapije. 

pegasti badelj

Pegasti badelj je varen za uporabo, nosečnice in doječe matere se morajo pred uživanjem posvetovati z zdravnikom. Povzroči lahko tudi zaviranje absorpcijo železa, zato je potrebno v primeru pomanjkanja železa, pegasti badelj uživati skupaj s hrano, ki je bogat vir železa. (2)