Kako v vročini zmanjšati temperaturo ozračja?

Ohlajanje zunanje temperature v vročih poletnih dnevih je lahko velik izziv. Številni faktorji  od lege prostora kjer se želite hladiti, vlage v zraku, vetrovnih razmer itd., vplivajo na to kako boste pri tem uspešni. Obstajajo nekatere metode, ki lahko pomagajo zmanjšati temperaturo zunanjega ozračja:

 1. Senčenje: Pokrivanje prostora z senčili ali zasaditvijo dreves lahko zmanjša učinke sončnega sevanja in s tem zniža temperaturo.
 2. Uporaba ventilatorjev: Če uporabljate ventilatorje, ki pihajo zrak, se bo zračni tok ohladil, vendar se temperatura dejansko ne bo zmanjšala.
 3. Uporaba vode: Razprševanje vode na tleh ali na zraku lahko zmanjša temperaturo, saj se voda izhlapeva in s tem ohladi okolico. Lahko uporabite tudi ventilatorje za pomoč pri razprševanju vode.
 4. Hlajenje z vodno meglico: Vodno-pršilno hladilni sistemi za megljenje lahko ustvarijo ultra fino vodno meglico, ki se zlije z zrakom in tako hitro ustvari občutno ohlajeno območje

Hlajenje z vodno meglico je lahko odlična izbira za hlajenje za katerega lahko trdimo, da boste ob visokih temperaturah pri optimalnih razmerah ohladili temperaturo ozračja kar do 10°C.

Kako delujejo sistemi ohlajanja z vodno meglico?

Vodno – pršilni hladilni sistem pod visokim pritiskom ( od 55 bar dalje) razbije vodne kapljice na velikost manj kot sedem mikronov. Kaj to pomeni v praksi? 1 mikron (mikrometer) je enak 1 tisočini milimetra. Za primerjavo: debelina človeškega lasu je nekje med 70 in 80 mikronov.

Se pravi, da z uporabo visokotlačnih sistemov, črpalke s pomočjo pritiska ustvarijo ultrafino vodno meglico.

Kje lahko takšne sisteme uporabljamo?

Tovrstni sistemi so torej idealna rešitev za gostinske objekte, večje terase, pogosta pa je uporaba tudi že v notranjih prostorih – delovnih halah, kjer je pomembno, da sistem ozračje izključno ohladi, ne pa tudi zmoči okolice.

Zunanji primeri:

 • terase gostiln, restavracij, barov…
 • dogodki, prireditve kot so koncerti, športni dogodki, sejmi, poroke, pikniki…
 • področja, kjer želimo zmanjšati vsebnost prahu v zraku.

Notranji primeri:

 • industrijski procesi – različne proizvodnje, kjer hlajenje z vodno meglico nadomešča klimo ali pa je potreben nadzor relativne vlažnosti v zraku – npr.: proizvodnja papirja, prehrambna industrija, tekstilna industrija …
 • kmetijstvo – živinoreja, perutninarstvo, prašičjereja, rastlinjaki …

Kot zunanjo preprosto rešitev naj navedemo tudi možnost uporabe ventilatorja, ki ga morda že imate in uporabljate.

Ventilator z vodno meglico si lahko s pomočjo nakupa inox obroča, ki vsebuje 5 navojev za pršilne šobe, spremenite v sistem s katerim boste ustvarili ultra fino meglico.

Ventilator z vodno meglico
Ventilator z vodno meglico

Učinkovitost sistemov je neizpodbitna.

 • Hlajenje z vodno meglico lahko temperaturo ozračja zmanjša kar do 10°C.
 • Izboljšanje kvalitete zraka.
 • Pri hlajenju in vzdrževanju takšnih sistemov boste opazili, da se porabi manj energije kot pri uporabi klimatskih naprav ali sistemih centralnega hlajenja.
 • Izboljšanje delovnega okolja, posledično pomeni tudi ohranjanje produktivnosti zaposlenih
 • Prav tako se pri procesu ohlajanja na takšen način ne uporabljajo kemikalije ali hladilna sredstva, ki lahko škodujejo okolju.

Na tem mestu velja samo dobronamerno opozorilo, da kljub vsem blagodejnim učinkom, ki jih hlajenje z vodno meglico omogoča, da se posebno pozornost nameni pri uporabi tovrstnih sistemov v notranjih prostorih. Tam sta v večini primerov potrebni določena relativna vlaga ali pa tudi temperatura, ki določat vzdrževanje kakovosti optimalnih delovnih pogojev.

Seveda so na voljo tudi rešitve za regulacijo in nastavitve za vzpostavitev tudi takšnih pogojev, zato vam pred nakupom takšnega sistema v tovrstno okolje priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom.

Pri izbiri sistema, ki bi bil za vas najbolj primeren imejte v mislih, da so takšni sistemi v osnovi enostavni za implementiranje prav tako pa tudi za samo uporabo in vzdrževanje.

Pravilna nastavitev in uporaba bo prinesla dolgoročne pozitivne učinke tako za vas in vaše počutje kot tudi za vse ostale, ki bodo deležni tovrstnega ohlajevanja.