Kakšen je vpliv suhih oči na kakovost življenja

[IZ SVETA ZDRAVIH OČI] Suhe oči so tegoba sodobnega časa, ki lahko bistveno vpliva na kakovost našega življenja. Ne gre za to, da se lahko zaradi suhih oči okvari vid, zagotovo pa ta težava poveča tveganje za trajne poškodbe očesne površine. Že sam psihološki in socialni vpliv suhih oči na življenje je lahko precejšen, zato je prav, da se o njem govori.

vpliv suhih oči na življenje je precejšen

Kakšen je psihološki vpliv suhih oči na življenje

Vsi občasno občutimo suhe oči; morda po večurnem delu za računalnikom ali dolgotrajnem gledanju televizije.

Medtem ko nas večina te simptome doživlja občasno, jih nekateri doživljajo nenehno. Gre za občutek, ki pomembno vpliva na dnevne aktivnosti in vsakodnevno življenje na splošno. Zaradi nenehne pekoče bolečine, suhosti, občutka tujka, občutljivosti na svetlobo in motenj vida z zamegljenim vidom se ljudje počutijo obupano in brez volje do življenja.

Raziskave kažejo, da so stopnje depresije in anksioznosti od 2- do 3-krat višje pri bolnikih s suhim očesom, kar ima za posledico zmanjšano kakovost življenja.

Kakšen je socialni vpliv suhih oči na življenje

Če imate suhe oči, lahko to pomembno vpliva tudi na vaše družabno življenje. Morda se počutite zaskrbljeni in nervozni, ker greste ven s prijatelji, še posebej, če vaši prijatelji želijo početi nekaj na prostem, gledati šport na televiziji ali iti v kino. Vse te dejavnosti so za vas lahko neprijetne, saj vas suhe oči ovirajo tudi pri najbolj vsakdanjih dejavnostih.

Pogosti okoljski dejavniki, ki lahko poslabšajo simptome suhih oči, so nizka vlažnost, močan veter, močna sončna svetloba in onesnažen zrak. Ko vse te okoliščine poslabšajo vaše simptome suhega očesa, si morate morda nenehno brisati oči, pogosto mežikati ali preprosto občutite veliko neprijetnost v vaših očeh.

Morda vaši prijatelji ne razumejo, zakaj so vaše oči taka težava in se rajši odločite, da boste ostali doma. Dejstvo je, da na žalost vaši prijatelji in družina verjetno ne bodo razumeli, v kolikšni meri suhe oči vplivajo na vas in vašo kakovost življenja.

Kako zmanjšati vpliv suhih oči na vsakdanje življenje

Dejstvo je, da je s suhimi očmi težko živeti. A vsaj nekoliko si lahko olajšate simptome, če uporabljate ustrezne kapljice za oči. Veliko uporabnikov začuti precejšnje olajšanje, če kapljice za oči uporabljajo redno.

A kot povsod je treba biti tudi tukaj pozoren na sestavine v kapljicah. Izberite produkt, ki je visokokakovosten in podprt s kliničnimi študijami. Ponudba je bogata: za nasvet vprašajte zdravnika ali farmacevta.