Kamini na pelete

Predstavitev kaminov na pelete iz tehnološkega vidika.

Kamini na pelete združuje ambient tradicionalne kamine z najnovejšo tehnologijo in najvišjo preprosto uporabo. Avtomatska dostava goriva, priročno krmiljenje z zaslonom na dotik in odstranjevanje odlaganja (odvisno od modela) sta le nekaj prednosti peči na pelete. Kamini na pelete  dosežejo najvišjo kakovost, vrhunsko tehnologijo in izjemen dizajn.

Veliko izbiro različnih kaminov na pelete. Odvisno od modela je lahko jekleno telo kamini na pelete prekrito z različnimi oblogami iz naravnega kamna. kamin na pelete

  • Osnovni deli

Osnovni sestavni deli peči na pelete so enaki kot pri tradicionalni peči na drva: jekleni trup z zgorevalno komoro, dimno cevjo in ognjevarno okno. Jekleno telo je pogosto dopolnjeno z materiali, ki shranjujejo toploto, kot je npr. Poleg tega ima peč na pelete vijačni motor, ki samodejno prenaša pelete iz integrirane posode za pelete v kurišče.

Ogrevalno moč upravljate z zaslonom na dotik. Do kamina lahko dostopate tudi na daljavo, bodisi preko GSM  aplikacijo, bodisi preko hišnega WLAN-a s pripomočkom  Firenet (dodatna oprema).

  • Dovod zraka

Za delovanje peči in proizvodnjo toplote je treba v pečico redno dovajati svež zrak.

  • V kaminu na pelete, ki je odvisna od zraka v prostoru, se zrak odvaja iz prostora, v katerem stoji kamin.
  • V kaminu na pelete, ki je neodvisna od zraka v prostoru, se zrak napaja preko rešetke od zunaj.

Zunanje dovajanje zraka se priporoča predvsem za skupno delovanje prezračevanja doma ter, da bi se izognili negativnemu tlaku.

  • Velikost prostora

Seveda ima pri izbiri pravega kamina na pelete pomembno vlogo tudi velikost sobe. Večja kot je prostor za ogrevanje, večja je potrebna toplotna moč.

Drug pomemben dejavnik je izolacija objekta. Odvisno od velikosti prostora in izolacije hiše lahko isti peč ogreje večjo sobo (z dobro izolacijo) ali manjšo sobo (slabo izolacijo).

Vendar pa se kamin na pelete pogosto uporabljajo v nizko energijskih in pasivnih hišah. Zaradi nizkih potreb po energiji je dovolj velika tudi manjša peč na pelete. Kamini na pelete so primerni za velike dnevne sobe in predsobe.

  • Goriva za peletekamini na pelete

Pelete dobimo iz neobdelanih lesnih ostankov. Lesni ostanki so stisnjeni pod visokim pritiskom in imajo zato izjemno nizko vsebnost vode, kar ima za posledico visoko kalorično vrednost.

Pelete polnimo v posodo za pelete preko vreč, ki se preko polžnega motorja prenesejo v kurišče in tam električno vžgejo. Peči na pelete se avtomatsko polnijo s potrebno količino peletov.  Poraba peletov je odvisna od velikosti prostora in intenzivnosti uporabe.

Pelete, ki so na voljo v vrečah do 15 kg, je treba shraniti na suhem mestu. V kaminu na pelete ni potreben poseben skladiščni prostor ali rezervoar za pelete, ki bi se uporabljal samo v centralnem ogrevanju na pelete.