Mestno električno kolo – vaš zanesljivi spremljevalec v vsakdanjem življenju

Mestno električno kolo je  idealno prevozno sredstvo za vsakodnevno vožnjo v mesto, saj vas enostavno, hitro in udobno popelje skozi mestno središče in promet. V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj ključnih in koristnih informacij o mestnem električnem kolesu. Morda boste tako lažje ugotovili ali je mestno električno kolo pravo za vas.

Lastnosti mestnega električnega kolesa

Bi se radi sproščeno in brez utrujenosti vozili skozi mesto, ter se izognili prometnim zamaškom? Želite, da bo vaše električno kolo vaš vsakodnevni spremljevalec pri vseh mestnih opravkih in obiskih? Če ste na vprašanja odgovorili pritrdilno, potem je mestno električno kolo  zagotovo pravi nakup. Glavni namen kolesa je, da vas preprosto pripelje od točke A do točke B, ob tem pa ne potrebujete nobene drage opreme. Pri teh kolesih je v ospredju udobje in prijaznost do uporabnika. Manj je pomembna vrhunska oprema, kot recimo hitrost, drage komponente in doseg baterije. Pomembno je udobje in zanesljivost. Še posebej se udobje izraža na mestnem električnem kolesu, ki ima prehodni okvir oz. unisex okvir, ki olajša sestom in vstop na kolo. Ta je podoben okvirjem ženskih koles, in so namenjena obema spoloma. Na mestnem električnem kolesu je sedeči položaj običajno razmeroma vzravnan, kar pomeni, da je vaša varnost na prvem mestu, saj imate pregled nad dogajanjem v prometu. Prav tako so razbremenjene tudi vaše roke na krmilu, ki je nekoliko višje od sedeža.

Mestno električno kolo je na voljo v različnih velikostih in konfiguracijah. Na mestnih kolesih boste pogosto našli 26 ali 28-palčne pnevmatike, odvisno od velikosti kolesarja. Okvir je običajno izdelan iz aluminija in ponuja dober kompromis med težo in ceno. Mestno električno kolo je na voljo tudi z vzmetenjem, ki ublaži udarce. Vzmetene vilice torej niso nuja, so pa prijeten dodatek.

Mestno električno kolo je idealno za vsakodnevno vožnjo v službo, obisk prijateljev, nakupovanje ali za vožnjo na fakulteto. Vse to čim bolj udobno in varno.

Za varnost je pomemben tudi dober zavorni sistem. Nekateri proizvajalci računajo na udobno zavoro kot dodatek k zavori sprednjega kolesa, ki se upravlja z ročico. Dobro mestno električno kolo ima sistem osvetlitve takšen, da se napaja iz akumulatorja motorja, kar pomeni manjšo možnost okvar. Videti in biti viden v prometu je eden najpomembnejših varnostnih vidikov v mestnem prometu.

Kako se voziti na mestnem električnem kolesu?

Z mestnim električnim kolesom se ne udeležujete dirk ali maratonov. Prednost mestnih koles so kratke in srednjerazdalje po ravnem terenu. Motorji torej ne potrebujejo velikega navora za vožnjo v strme klance, niti ne potrebujejo baterij z dosegom več kot sto kilometrov. Vendar pa vam motorna podpora pomaga, da sledite prometnemu toku in da ste pravočasno na cilju.

Srednji motor je še vedno najbolj priljubljen pri mestnemu električnemu kolesu, saj vas podpira neposredno na pedalih, kar vam daje največji nadzor in naravno izkušnjo vožnje. Stopnje podpore igrajo le podrejeno vlogo pri srednjem motorju mestnega električnega kolesa. Za prenos moči so možne tako verige kot jermeni. V nasprotju z verigo jermenski pogon zahteva bistveno manj vzdrževanja. Manj je obremenjen zobnik in verižni obroč ter ga ni potrebno mazati. Vendar pa je jermenska tehnologija nekoliko dražja.

Ko gre za mestna električna kolesa, lahko z gotovostjo iščete motorje za električna kolesa z nižjimi zmogljivostmi. Priporočamo vam naslednje motorje večjih proizvajalcev:

Motorji z večjo močjo opazno podražijo električna kolesa. Če torej ne živite v hribovitem mestu, je boljše kupiti kolo z nižjo močjo motorja in dodaten denar vložite v dobro ključavnico, ter v zavarovanje kolesa.

Je mestno električno kolo zame?

Naj povzamemo, mestno električno kolo ponuja veliko udobja, vendar nekoliko omejuje vašo prilagodljivost. Je idealno za izlete in tudi daljše ture po bližnji okolici, medtem ko je vožnja po hribih in neurejenih poteh lahko neprijetna. Mestno električno kolo jepoceni in zanesljivo prevozno sredstvo, ki vam nudi najboljše možno udobje na vsakodnevnih potovanjih. Idealen je za izlete v bližnjo službo, trgovino ali obisk vaših prijateljev. Poleg tega so zasnovana za vzdržljivost, zahtevajo malo popravil in vzdrževanja, saj je vgrajena tehnologija manj zapletena. Če je vaša pot vožnje večinoma mestna in ravninska ter si želite zanesljivo in poceni prevozno sredstvo potem je mestno kolo prava odločitev.

Preberite še: Prednosti kolesarjenja z mestnimi kolesi

Na kaj moram biti pozoren pri nakupu mestnega električnega kolesa?

Mestno električno kolo mora biti preprosto in enostavno za vzdrževanje. Ob tem je pomembno, da ste pozorni na naslednja komponente kolesa:

– Pogonski sistem mora delovati gladko in mora biti zanesljiv. Čeprav zmogljivost motorja ni na prvem mestu je pomembno, da je motor kakovosten in od znanih proizvajalcev. Tudi baterija ne potrebuje posebej velike zmogljivosti. Če pa načrtujete izlete v okolico s svojim mestnim električnim kolesom, naj ima baterija vsaj 500 Wh. Baterija je vgrajena v okvir ali pa je zadaj na prtljažniku. Ob tem je potrebno upoštevati tudi to, da položaj baterije vpliva na težišče kolesa. Integrirane baterije in baterije na spodnji cevi omogočajo boljšo porazdelitev teže, zato je mestno kolo nekoliko udobnejše za vožnjo.

– Prestave v pestu so standardne za večino mestnih električnih koles. Ta vezja ne delujejo z menjalnikom, ki vodi verigo do različnih zobnikov. Namesto tega se postopek prestavljanja izvede s pomočjo planetnega gonila znotraj pesta kolesa. Prestave v pestu so morda nekoliko dražje, a jih ni potrebno pogosto servisirati, saj  so v pestu kolesa zaščitene pred umazanijo in vplivi okolja. Čeprav v večini primerov zadoščajo 3 prestave za vožnjo po mestu, pa proizvajalci  običajno ponujajo 7 do 11 prestav.

Okvir mestnega električnega kolesa vam mora nuditi predvsem udobje, nadzor in pregled. Vse to je združeno v pokončnem sedečem položaju, pri katerem zlahka dosežete krmilo z rahlo pokrčenimi rokami. Ker večina mestnih koles nima zadnjega vzmetenja, je dobrodošel tudi dobro vzmeten sedež. Dobro mestno električno kolo mora imeti tudi možnost pritrditve torbe ali košare za kolesa, kar vam pride prav za prevažanje stvari.

Funkcionalen sistem razsvetljave na vašem mestnem električnem kolesu je absolutno obvezen. Predvsem vam ta pride prav ob krajših dnevih, ko večino vožnje poteka v temi. Prednje in zadnje luči ter odsevniki vam bodo nudili zadostno vidljivost tudi ponoči.

– Zavorni sistemi so pomembni pri vsakem kolesu. Mnogi proizvajalci zato na mestna električna kolesa vgrajujejo kolutne zavore, saj zagotavljajo boljšo moč zaviranja in so bolj odzivne kot platiščne zavore. Slaba stran kolutnih zavor je, da zahtevajo malo več vzdrževanja in truda pri popravilu. Predvsem hidravlične kolutne zavore naj popravljajo le izkušeni kolesarji.

– Pnevmatike vašega mestnega električnega kolesa naj bodo kakovostne, odporne na predrtje in naj imajo dovolj oprijema.

Naše priporočilo za nakup dobrega mestnega električnega kolesa

Mestna električna kolesa imajo ogromen cenovni in kakovostni razpon. Svetujemo vam, da nakup mestnega električnega kolesa opravite v specializirani kolesarski trgovini, saj je tehnologija teh koles preizkušena in kolesa so narejena iz kakovostnih materialov. Predlagamo vam, da obiščete kolesarsko trgovino kolesa NewBike, saj so specializirani za mestno kolesarjenje ter ponujajo največjo izbiro mestnih električnih koles v Sloveniji. Poleg strokovnega nasveta vam nudijo tudi brezplačno testno vožnjo in servis.