Naredi sam štampiljke

»Naredi sam štampiljke« je fraza, ki jo velikokrat slišimo, ko želimo unikatno ali personalizirano štapiljko. Obstaja več variant, kako jo izdelati. Za enostavne oblike se lahko obrnete na proizvajalce štampiljk, a ti navadno ponujajo le napise, z omejeno količino nabora fontov. Tovrstna štampiljka vas bo stala okoli dvajset evrov – odvisno od dolžine napisa. Če vam te nekako že odgovarjajo, pa nastane težava ko želite drugačno obliko, tako ki ni napis, ampak lik. Kako pa v tem primeru?

Naredi sam štampiljke iz linoleja ali druge podobne mase

Lastno štampiljko lahko izdelate iz linoleja, radirke ali podobne gume. Potrebujete le tanka dleta, ki jih v bolje založenih hobi trgovinah prodajajo po več v kompletu. Najprej narišite lik na list papirja, ki ga nato s pomočjo transfernega papirja prenesete na linolej, penasto gumo, radirko… Na spletu si lahko ogledate primere, kako so uporabili kar stiroporjasto embalažo od mesa. Resda z njo ni mogoče izdelati natančnih motivov, a če niste zahtevni glede kvalitete ter želite večji motiv, vam bo tudi tovrstni medij prišel prav. Upoštevajte, da morajo biti napisi na vašem listu napisani vzvratno, da bo odtis štampiljke pravilen. Nato pa z dleti sledite zarisanim črtam in izdolbite želeni motiv. Lahko se odločite, da odstranite ozadje, lahko pa naredite ravno obratno – da izrezujete po črtah in pustite ozadje nedotaknjeno (polno).(1)

Štampiljke in žigi – vse lahko izdelate kar sami

Na tak način lahko nastanejo štampiljke in žigi v poljubni obliki. Seveda morate paziti in imeti določeno mero samokritičnosti glede kvalitete, a ne glede na vse skupaj, se lahko poceni dokopljete do unikatne štampiljke. Po uporabi le pazite, da štampiljko očistite s higienskimi robčki, sicer boste imeli po nekaj uporabah grdo packarijo. Tako narejene štampiljke shranite v škatlo ali predal, stran od neposredne sončne svetlobe ali vročine, kajti omenjena dva dejavnika nanje ne delujeta blagodejno.