Osnovne sestavine spletnih strani [5 osnovnih SEO sestavin za spletne strani]

V svojem življenju ste najverjetneje obiskali že veliko spletnih strani in kot ste morda že opazili se te spletne strani preveč ne razlikujejo. To je zato, ker so spletne strani zgrajene iz večih osnovnih delov, ki jih večina velikih spletnih strani vključuje. To so osnovne sestavine spletnih strani. O teh sestavinah bomo govorili v spodnjem članku in če vas zanima grajenje spletnih strani, vam priporočamo, da si ga preberete.

Osnovne sestavine spletnih strani

Header

Header je običajno prvi del spletne strani, ki ga opazi obiskovalec. Je velika slika na prvi strani spletne strani, ki običajno vključuje brand name podjetja, ki ima spletno stran v lasti. Vključuje lahko tudi nekaj osnovnih podatkov o tej spletni strani. Primer takšnega headerja lahko vidite na spodnji sliki spletne strani panheat ir paneli. Ta spletna stran ima lepo zgrajen header, ki vključuje primerne informacije za to spletno stran. Spletna stran panheat.si ir paneli ima tudi nekaj osnovnih sestavin spletnih strani o katerih bomo govorili v spodnjem besedilu, zato vam priporočamo, da jo obiščete tudi sami.

osnovne sestavine spletnih strani

Footer

Footer je spodnji del spletne strani in je nasprotje headerja (prejšno poglavje). Velika večina spletnih strani ima footer, na njem pa običajno pišejo informacije o:

  • lokaciji podjetja,
  • kontaktu z podjetjem,
  • socialna omrežja na katerih je to podjetje aktivno,
  • dodatni meniji in podmeniji ter
  • splošne informacije.

Primer dobro zgrajene “noge” spletne strani si lahko ogledate na spletni strani seo praktik. Footerji se običajno ne razlikujejo preveč, na spodnji sliki lahko vidite footer iz spletne strani optimizacija spletnih strani cenik.

osnovne sestavine spletnih strani

Glavno polje

Glavno polje, včasih tudi imenovano editorial field, je glavni del spletne strani na katerem lahko najdemo to, čemo je spletna stran namenjena. Če je spletna stran namenjena prikazovanju besedila, boste na glavnem polju našli besedilo. Če je spletna stran namenjena prodaji platišč, potem boste na glavnem polju našli platišča za prodajo. Na spodnjem primeru glavnega polja lahko vidite spletno stran gumitehna platišča.

osnovne sestavine spletnih strani

Siderbar

Sidebar je del spletne strani, ki je lahko na desni ali levi strani spletne strani. Vsebina sidebara se razlikuje na vsaki spletni strani in lahko vključuje menije in podmenije, lahkov vsebuje različne liste, na primer list cen, lahko vsebuje kazalo in podobne informacije. Največkrat so informacije v sidebaru podatki, ki jih lahko naštevamo v stolpcih.

Primer uporabe sidebara za prikazovanje  podatkov o cenah, materjalih in barvah na spletni strani pohištvo123.si klubske mizice. Na spodnjem primeru lahko vidmo kako spletna stran pohištvo123.si uporablja sidebar za prikazovanje podatkov o različnih vrstah njihovega produkta, ki ga prodajajo.

osnovne sestavine spletnih strani

Meniji

Med osnovne sestavine spletnih strani spadajo tudi meniji. Ti pomagajo ohranjati red na spletni strani in dovolijo, da je spletna stran urejena in pravilno pozložena. Teh menijev je lahko na spletni strani veliko, odvisno pa je od tega, koliko vsebine ima sama spletna stran. Spletne strani z veliko vsebina imajo lahko tudi primarne in sekundarne menije. Spletne strani z še več vsebine pa lahko imajo še topbar menije. Meniji se lahko nadaljujejo v neskončnost, vse kar je za njih potrebno je vsebina.

Topbar meniji so meniji, ki jih ima večina velikih spletnih strani. Nahajajo se na vrhu spletne strani, nad headerjem in jih lahko najdemo tudi na podstraneh, ne samo na glavni strani. Na topbar meniju lahko naletimo na notranje povezave na podstrani spletne strani. Na topbar meniju lahko najdemo pomembne in bolj osnovne podatke na spletni strani.

Primarni meniji so meniji, ki jih lahko najdemo na topbaru, na sidebaru ali kje drugje na spletni strani. Primarni meniji so še vedno meniji z bolj primarnimi informacijami in povezavami.

Sekundarni meniji pa so meniji, ki se skrivajo v primarnih menijih. Ti meniji so že specifični in lahko na njih najdemo povezave za bolj podrobne informacije. Sekundarni meniji lahko skladiščijo še terciarne menije ampak takšne menije najdemo bolj redko, saj ni najboljši način uporabe menijev.

Več o osnovnih sestavinah spletnih strani si lahko pogledate na tem posnetku: