PODEŽELSKA HRANA,ZDRAVJE IN KMETIJSTVO

Okoli hrane se vrti svet! Dobesedno! V vseh časih je bilo v  življenju ljudi osrednje vprašanje prehranjevanje. V zgodovini se je veliko vojn in preseljevanj zgodilo ravno zaradi pomanjkanja hrane. Lakota je človeka v vseh dobah grenila življenje. Žal so še v današnjem času ljudje lačni, nimajo hrane niti za osnovno preživetje.

PODEŽELSKA HRANA,ZDRAVJE IN KMETIJSTVO

Pa ne pri nas! V Sloveniji smo preplavljeni z vsakovrstno hrano, industrijsko predelano, bio hrano, na policah v trgovinah najdemo prav vse! Ampak ali lahko prav vse zaužijemo?

PODEŽELSKA HRANA,ZDRAVJE IN KMETIJSTVORaje ne, če želite dobro za svoje zdravje! Vse bolj spet prihaja v odspredje podeželska hrana, pridelana po starih postopkih, brez pesticidov in umetnih gnojil. Obnovili so se stari sadovnjaki, spet je poraslo povpraševanje po starih sortah sadja, kmetijstvo se v težkih časih zopet oblikuje v drugačne vode.

KAKŠEN JE POMEN HRANE NA ZDRAVJE?

Ljudje pri izbiri hrane vse bolj pazijo na svoje zdravje, zato podeželska hrana in stari preposti recepti zopet prihajajo v naše kuhinje. V času obeh svetovnih vojn, so ženske ostale same z otroci. Po svojih močeh so se trudile obdelovati borna polja, kmetijstvo je popolnoma zastalo. Obedi so se zaradi odsotnosti moških  spremenili, gospodinje so kuhale preprosto podeželsko hrano iz sestavin, ki so jih pač imele, da so lahko nahranile preostalo družino.

Takrat je leta 1915 Darinka Vehovar v Ljubljani izdala kuharsko knjigo, ki jo je poimenovala :”zbirka navodil za pripravo jedil s skromnimi sredstvi, za slabe in dobre čase, sestavila v vojnem času”. Ko danes pogledamo to knjigo, ugotovimo, da so v njej recepti, ki pazijo na naše zdravje, podeželska hrana je opisana preprosto in resnično lahko s skromnimi sredstvi skuhamo zdrave in okusne jedi .Žal je v Sloveniji v marsikateri družini stanje podobno vojnemu, veliko gospodinjstev nima več za osnovno preživetje, medtem ko se v kmetijstvu zavrže ogromne količine hrane, ker kmetje ne morejo prodati svojega pridelka. In spet se vrti vse okoli hrane!

Zanimivo je tudi, da se danes okrog vse podeželske hrane, zdravja in kmetijstva, vrti še vse okrog tega, kako shujšati na zdrave načine. Največ slovenskih nasvetov na to temo smo našli na zgornji povezavi.

Naj živi PODEŽELSKA HRANA,ZDRAVJE IN KMETIJSTVO