Poškodba gležnja

Poškodba gležnja je ena najpogostejših športnih poškodb. Ko govorimo o zvinu gležnja, je rehabilitacija velikokrat spregledana.
Tukaj lahko preberete o anatomiji gležnja, najpogostejših poškodbah in kaj lahko storite sami, da bi poškodbo gležnja čim prej odpravili.

Anatomija gležnja

Gleženj je skočni sklep, ki ga pestijo mnoge poškodbe, najpogostejša je zagotovo zvin. Ravno zato, ker je gleženj zapleten in hkrati občutljiv del našega gibalnega sistema, ki je zelo obremenjen s silo naše teže, je podvržen tudi poškodbam.
Pomembne strukture gležnja lahko razdelimo v več kategorij. Te vključujejo:

 • kosti in sklepe,
 • ligamente in kite,
 • mišice,
 • živce,
 • ožilje.

Gleženj tvorijo tri glavne kosti: spodaj skočnica in zgoraj mečnica ter golenica. Stabilnost sklepu dajejo strukturna ureditev kosti in vezi. Na zunanjem delu je kompleks treh ligamentov:

 • anteriorni talofibularni ligament (iz skočnice na mečnico),
 • kalkaneofibularni ligament (iz petnice na mečnico) in
 • posteriorni talofibularni ligament (iz skočnice na mečnico).

Na notranji strani je močan deltoidni ligament, ki povezuje notranji gleženj golenice in skočnico. Najpomembnejši vezi sta na zunanji in notranji strani gležnja. Na zunanji strani so tri, na notranji pa ena. Vse te vezi onemogočajo, da bi se stopalo nepravilno gibalo navzven ali navznoter.
Kosti, vezi in sklepna ovojnica so gležnju v statično oporo. Mišice, ki obdajajo sklep, mu dajejo dinamično oporo.

Zvin gležnja

je najpogostejša športna poškodba, kot tudi zelo pogosta vsakodnevna poškodba.
Zvin delimo na tri stopnje, ob sumu na hujšo poškodbo gležnja je priporočljivo obiskati zdravnika.

Vzrok za zvin gležnja

Vzrok za zvin gležnja je skoraj vedno posledica sile, ki povzroči, da se stopalo zvrne navznoter ali navzven. Se pravi pri hitri hoji, teku ali doskoku je nepravilen položaj stopala, potem pa sila zvije gleženj. Poznano nam je, ko se pri hoji na neravnem terenu stopalo zvrne, pri tem pa se poškodujejo zunanje vezi v gležnju. Poškodba notranjih vezi, v takšnih primerih, je redka.

Stopnje zvina

Poznamo tri stopnje zvina gležnja, od resnosti poškodbe:

 • 1.stopnja: gre za blago obliko zvina gležnja, kjer se vezi pretegnejo. Poškodovanec čuti blago bolečino, gleženj je malo otečen, težav pri hoji običajno ni. Gleženj ni nestabilen.
 • 2.stopnja: je oblika zvina gležnja, kjer so vezi že natrgane. Poškodovanec čuti hudo bolečino in gleženj oteče, hoja je otežena. Gleženj je srednje nestabilen.
 • 3.stopnja: je huda oblika zvina, kjer so vezi pretgane. Poškodovanec je v hudih bolečinah, gleženj otečen in podkožno krvavi. Sklep je nestabilen in hoja ni možna.

Kaj storiti, ko se zvije gleženj?

Poškodba gležnja - zvin

Zvin gležnja je zelo pogost pri športnikih tekačih, pri skokih v daljino in drugih. O drugih športnih poškodbah in predvsem načinu rehabilitacije si lahko preberete v prispevku, ki govori o težavah športnikov, ki jih prinesejo poškodbe pri športu.

Pravilen postopek, ko se zvije gleženj je sledeč:

 • POČITEK vsaj 48 ur ne obremenjujte gležnja
 • LED bo pomagal pri bolečini in oteklini. Z večjim kosom si nežno masirajte gleženj, vsake tri ure, po 4 minute
 • DVIG je pomemben za cirkulacijo. Počivajte leže, gleženj podprite z, v valj zvito, brisačo.
 • STIK dosežete, ko z elastičnim povojem povijete stopalo in golen in tako je kroženje krvi zagotovljeno. Ne povijajte pretesno.

Ostale poškodbe gležnja

Ostale poškodbe gležnja, poleg najpogostejšega zvina bomo opisali spodaj. Poškodba gležnja se odraža v nategnjenih, poškodovanih vezeh, obrabljenemu in poškodovanemu hrustancu, včasih tudi zlomih kosti, ki ga dokaže RTG-slika. Vsekakor je smiselno po tovrstnih poškodbah obiskati usposobljenega fizioterapevta, ki vam med drugim svetuje tudi magnetno terapijo na domu.

Zlom kosti

Zlom kosti v gležnju je tudi pogosta poškodba gležnja, saj ima skočni sklep kar nekaj kosti, ki pogosto počijo ali se zlomijo.
Poznamo zlome gležnja, ki jih zdravimo konzervativno, z mavcem in zlome, ki jih zdravimo operativno.
Zlom gležnja velikokrat utrpijo športniki pri smučanju.
Če vas zanima rehabilitacija po zlomu gležnja, si preberite na povezavi.

Artroza

je poškodba gležnja, ko obraba sklepa privede do trajne poškodbe hrustanca v sklepu. Artroza gležnja je pogosta, saj je gleženj zelo obremenjen sklep in se temu primerno tudi obrablja hrustanec v njem.
Artroza gležnja oz. skočnega sklepa, zelo dobro poznajo ljudje s specifičnimi, stalnimi obremenitvami na gležnje:

 • balerine
 • nogometaši
 • plesalci
 • tekači
Balerina- artroza sklepa

Ljudje – športniki, ki imajo stalne, specifične obremenitve na gležnje, dobro poznajo poškodbe v sklepu, ki jih povzroči uničen hrustanec. Na povezavi si lahko preberete natančen zapis o artrozi, tihi uničevalki sklepov.

Artritis

je vnetje sklepov, ki privede do trajne poškodbe hrustanca. Več o tej vrsti poškodbe gležnja, si lahko preberete na povezavi. V prispevku je natančno opisan artritis, vzroki in kaj lahko storite sami, če imate vnetje sklepov. Vabljeni k branju.

Elektromagnetna terapija Magus za rehabilitacijo poškodbe gležnja

Elektromagnetna terapija je vsekakor vrsta terapije, ki jo pozna vsak fizioterapevt. In znano je tudi to, da je magnetoterapija učinkovita metoda (1) za rehabilitacijo poškodbe gležnja.
Magnetna terapija v obliki blazine – Magus – deluje na osnovi magnetnega polja, ki prodre v globino poškodbe gležnja in pospeši regeneracijo.
Magnetna terapija Magus je v Sloveniji izdelan pripomoček, ki ga lahko uporabljate doma, na kavču, pred TV…

VIR (1): NCBI

 

Primerne vaje za gleženj