Priprava zemlje za sajenje čija semen

Glede na to, da so chia semena v osnovi samo ena izmed vrst semen, je postopek za pripravo zemlje za sajenje in saditev, lepo najprej prikazan v spodnjem videu:

Ker pa je o chia semenih vseeno potrebno reči nekaj več, še posebej za naše kraje, pa spodaj še nekaj opisa o tem kako pripraviti zemljo za sajenje našim krajem eksotičnih chia semen.

V osnovi si lahko zemljo pripravimo na dva načina.

Če bomo chia semena npr. gojili samo zase, za poskus, zadošča, da v lončenem podstavku damo mokro bombažno tkanino v podstavek v stekleni posodi za dolivanje vode. Kalilna temperatura za chia semena in čas njihove prevzgoje je približno enak času vzgoje paradižnika. Tla, ki pa so primerna za vzgojo chia semen pa naj bodo ilovnata in peščena, po možnosti z možnostjo odcejanja vlage, ampak nikoli naj ne bodo presuha.

Podnebje ki je primerno za vzgojo chia semen se priporoča, da je toplo – kakor da bi vzgajali npr. mediteranske rože.

Za poskus lahko chia semena posejemo tudi v rastlinjaku, in bomo videli kaj bo nastalo.

Druga pot, industrijska, če gremo v masovno sajenje chia semen, pa je seveda mehanska, traktorska priprava zemje in tal za chia semena. Ta je podobna pripravi tal in zemlje kot za vsa ostala semena.

Semena se preprosto posejejo v gredico na njivo. V vsako luknjico pa damo po nekaj semen, sadimo pa v času po jutranji slani in na prostem.

Rastlina chia semena zraste do enega metra in pol, če pa jo pustimo do pozne jeseni, pa tudi do 2 metrov in več.

Gnojena je lahko z navadnim hlevskim gnojem, pri čemer, spet, če gre za večje njive in nasade, uporabimo traktor.

Rastlina chia po svoji zahtevnosti niti ni zelo zahtevna rastlina, je nežna, sejemo pa po več semen hkrati, ker ni nujno, da se bodo vsa prijela. Še posebej ne v naših krajih.

Ker je eksotična rastlina, potrebuje za našo zemljo in našo, traktorsko in mehankso obdelavo, chia nekaj časa da se privadi na naše kraje. Potem pa lepo rodi in je super uporabno seme za uživanje.

Dober forum in spletna debata o sajenju in pripravi tal za čija semena je tudi na tej povezavi.