Selitev proizvodnje v Maribor

Kot je razvidno že iz ostalih naših zapisov, se je slovenska traktorska zgodba, ki je imela proizvodnjo kar nekaj let na Ptuju (v nekdanjih proizvodnih prostorih gorenjske Save), morala preseliti v Maribor, po tem, ko je vodstvo Save odločilo, da ne vloži več dodatnega kapitala v delovanje družbe.

gozdarska verzija traktorja limb

Gozdarska verzija traktorja limb

To se je zgodilo približno v času, ko je na trgu že bila vzpostavljena proizvodnja modela 60, modela 80, novega modela 85 in modela 90 s powershift menjalnikom. Ob teh štirih modelih je ptujska firma Limb takrat izdelovala še gozdarske izvedenke traktorjev, hkrati pa je prodajala tudi še ostale modele traktorjev (od 60 do 120 konjskih moči) poljskega proizvajalca traktorjev Farmtrac.

Na evropskem trgu (Slovenija, Madžarska, Hrvaška, Poljska, Nemčija, Avstrija, Latvija, Estonija, Irska, Ukrajina, Romunija) je bilo v tistem času prodanih cca. 150 slovenskih traktorjev.

Ker je bilo zaradi tega treba zmanjšati stroške (samo najemnina za proizvodno halo je znašala cca. 16.000 evrov), je bila ptujska družba prisiljena poiskati nove proizvodne prostore za podaljšanje proizvodnje.

Te prostore so našli na dober način tako, da so v lastniško strukturo povabili podjetje Karoserije, ki je za slovenski traktor, proizvajalo traktorske kabine, hkrati pa zagotovilo obstoj proizvodne linije (sicer zelo skrčene) kar v prostorih v Mariboru, kjer so se proizvajale same kabine.

notranjost traktorja

Notranjost traktorja Limb novega modela 85.

V ta namen je bilo potrebno iz Ptuja v Maribor preseliti vso pisarniško pohištvo in pa tudi omare, ki so bile narejene po merah prostorov na Ptuju. Zraven pisarniške opreme se je selila celotna IT struktura (strežniki, računalniki, pisarniški material in drugo).

V mariborski tovarni Karoserije je bila postavljena ena proizvodna linija za sestavo traktorjev ter trije dodatni prostori za režijo (bavao in razvoj, prodajo in administracijo).

Konferenčnih sob in skupnih prostorov, kot so bili na razpolago na Ptuju, v Mariboru več ni bilo.

Gozdarsko nadgradnjo slovenskega traktorja Limb z vsemi pripadajočimi ustreznimi certifikati kakovosti, si lahko ogledate tudi na spodnjem videu: