Uporaba otroškega avtosedeža

Avtosedež je obvezna oprema!

Uporaba otroškega avtosedeža je zakonsko predpisana v večini držav, saj je varnost otrok v avtomobilu izjemno pomembna in mora biti prioriteta vsakega voznika. Zato je pomembno, da starši otroški avtosedež pravilno namestijo ter ga uporabljajo skozi celotno obdobje otrokovega potovanja v avtomobilu. Otroci so zaradi svoje majhnosti in nezrelosti bolj ranljivi v primeru prometnih nesreč in nepravilna uporaba otroškega avtosedeža je lahko za njih tudi usodna.

Otroški avtosedeži so zasnovani glede na starost in težo otroka, zato je pri izbiri pomembno, da starši izberejo pravi avtosedež za svojega otroka. Otroci se namreč v različnih starostnih obdobjih različno razvijajo in imajo različne potrebe po varnosti in udobju.

Otroški avtosedeži se delijo v skupine glede na evropski standard po katerem so bili zasnovani. Starejši standard iz leta 1982 je ECE R44/04, novejši standard iz leta 2013 pa i-Size. To bomo podrobneje obdelali v nadaljevanju.

Avtosedež otroku zagotavlja ustrezno zaščito pred poškodbami v primeru trka. Zasnova avtosedeža je namenjena temu, da se otroka čimbolj fiksira v avtosedežu in mu lupina ter oblazinjenje zagotavlja ustrezno podporo ter zmanjšuje možnost poškodb, ki bi jih lahko utrpel v primeru trka.

Otrok v avtosedežu

Kako pravilno namestiti avtosedež?

Pravilna izbira in namestitev otroškega avtosedeža je ključnega pomena za zagotavljanje največje možne varnosti otroka v avtomobilu. Spodaj je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati pri namestitvi avtosedeža:

 • Izberite avtosedež pravilne skupine! Preden avtosedež kupite preverite ali je primeren za težo in višino vašega otroka. Avtosedež mora biti obvezno primeren tudi za vaš avto, zato preverite ali je združljiv z vašim avtomobilom.
 • Preberite navodila! Preden začnete nameščati avtosedež natančno preberite priložena navodila. Navodila vsebujejo informacije o tem kako pravilno namestiti avtosedež.
 • Pravilna namestitev – IsoFix priključki: pri montaži na IsoFix priključke sledite navodilom za priključitev. Praktično vsi avtosedeži z montažo na IsoFix priključke imajo določene indikatorje, ki vam sporočajo ali so zaklepi pravilno zapeti. Nikakor avtosedeža ne uporabljajte, če je katerikoli indikator rdeče barve. Ne pozabite pripeti Top-Teether (zgornjo točko), če avtosedež ni opremljen z nogo! Sedež mora biti po končani montaži čvrsto vpet in karseda ob hrbtišču avtomobilskega sedeža.
 • Pravilna namestitev – samo varnostni pasovi: pasovi morajo biti kar se da čvrsto zategnjeni in ne smejo biti zviti. Avtosedež pritrjen samo z varnostnimi pasovi ni tako stabilen, kot z IsoFix, a mora biti trdno na mestu. Večkrat preverite ohlapnost pasov!

Če imate težave pri namestitvi avtosedeža ali vam tudi s pomočjo navodil ni jasno kako pravilno namestiti sedež se posvetujte s prodajalcem avtosedeža ali proizvajalcem.

Kako pravilno namestiti otroka v avtosedež?

Poleg pravilne namestitve avtosedeža v avto je pomembno tudi, da je tudi otrok v avtosedežu sedi pravilno. Pozorni bodite na naslednje:

 • 5 točkovni pasovi: ob uporabi avtosedeža s 5-točkovnimi pasovi je pomembno, da pasovi niso preveč ohlapni ali preveč zategnjeni. Osnovni test je da lahko med pas in otroka vstavite 2-3 prste. Pasovi v višini ramen morajo biti skladno z navodili malce pod ali nad višino ramen. Obvezno preberite navodila in prilagodite višino pasov glede na višino otrokovih ramen. Napačna višina lahko za otroka pomeni resne poškodbe.
 • Avtomobilski pas: ta naj bo speljan preko za to pripravljenih mest (preverite navodila) in kar se da tesno zategnjen.
 • Otrok naj pozimi v avtosedežu sedi brez bunde ali debelih oblačil. S tem se učinkovitost avtosedeža zmanjša, poleg tega pa se otrok tudi zelo hitro pregreje, ko se avto v notranjosti segreje.

Skupine avtosedežev

Po standardu ECE R44/04 (delijo se po teži otroka)

 • Skupina 0+: avtosedeži za dojenčke, primerni za otroke do 13 kg (do približno starosti 15 mesecev), ki obrnjeni v nasprotni smeri vožnje (nazaj).
 • Skupina 1: avtosedeži za malčke, primerni za otroke od 9 do 18 kg (približno od 9 mesecev do 4 let), ki se lahko vgradijo tako v smeri vožnje kot tudi v nasprotni smeri vožnje.
 • Skupina 2: avtosedeži za predšolske otroke, primerni za otroke od 15 do 25 kg (približno od 4 do 7 let), ki se vgradijo v smeri vožnje.
 • Skupina 3: avtosedeži za šolske otroke, primerni za otroke od 22 do 36 kg (približno od 6 do 12 let), ki se vgradijo v smeri vožnje.

Možna je tudi kombinacija posameznih skupin, kot npr. kot avtosedež 0+,1 (od rojstva do 18 kg) ali pa avtosedež 9 36, ki je primeren za otroke od teže 9 kg pa do 36 kg (do konca uporabe).

Po standardu i-Size (delijo se po višini otroka)

 • Zaenkrat novi standard postavlja zahteve samo za otroke od rojstva do višine 100 cm, oz do starosti 15 mesecev, do katere se otrok mora voziti v nasprotni smeri vožnje.

Na tržišču je možno še zaslediti avtosedeže iz obeh standardov, a je lestvica varnosti pri novem standardu postavljena malce višje. Predvsem gre tu za daljši čas vožnje v nasprotni smeri vožnje in zahteve pri stranskih trkih. Vse je pri novem standardu tudi del testiranja. (bočnih testov se po starem standardu ni izvajalo).

Ni vam potrebno menjati avtosedeža, če ga že imate, saj otroka v avtosedežu homologiranem po starem standardu vozite povsem zakonito. I-Size standard pa vseeno prinaša številne izboljšave glede na tradicionalne skupine avtosedežev, vključno z večjo varnostjo, večjim udobjem, lažjo namestitvijo in jasnejšimi smernicami za uporabo avtosedeža. Odločitev o menjavi pa je vaša.

Po ADAC-u najboljše ocenjeni avtosedeži za novorojenčke

Kiddy Evo-Luna i-Size (Isofix)

Avtosedež Kiddy Evo-Luna i-Size (Isofix) je visokokakovosten otroški avtosedež, skladen z ECE-R 129 (“i-size”) in je primeren za novorojenčke od 45 cm do 83 cm (do približno 1 1/2 leta) ter nekje do 13 kg teže. Sedež ima vgrajeno Isofix bazo, ki omogoča enostavno in hitro namestitev lupinice v avto, a ne omogoča namestitve z avtomobilskimi pasovi. Za večje udobje otroka je sedež mogoče nastaviti v ležeči položaj. Prednost predstavlja tudi večstopenjska nastavitev naramnic, ki ne zahteva premikanja. Prehod na večji otroški sedež je potreben, ko otrokova glava doseže zgornji rob lupine. Testiran je bil leta 2016.

Maxi-Cosi Jade + 3wayFix

Jajček za dojenčke, primeren za otroke velikosti od 40 do 70 cm (približno do 6 mesecev), je varna izbira, ki se namesti na Isofix bazo prečno na smer vožnje in zavzame dve sedežni mesti. Je del modularnega sistema, ki omogoča priključitev različnih otroških sedežev na isto Isofix bazo. Namestitev z avtomobilskim varnostnim pasom ni možna. Avtosedež, registriran po UN ECE Reg. 129, je zaradi svoje majhnosti uporaben le v prvih mesecih otrokovega življenja, nato je potrebno preiti na otroški sedež, obrnjen nazaj. Test 2019.

Silver Cross Dream + Dream i-Size Base

Avtosedež za dojenčke, primeren od 40 do 85 cm (do približno 1,5 leta starosti) in do cca 13 kg je izjemno varen z Isofix bazo. Sedež se enostavno in stabilno namesti na podstavek, ki je skladna z UN Reg. 129 (»i-size«), uporablja se lahko na sedežih z oznako »i-size« in v vozilih, odobrenih na seznamu tipov proizvajalca otroških sedežev. Višina naramnic se lahko hitro prilagodi rastočemu otroku. Menjava na naslednji sedež je potrebna, ko glava otroka doseže zgornji rob otroškega avtosedeža. Testiranje leta 2020.

Cybex Anoris T i-Size

Varnostni otroški avtosedež za otroke od 76 do 115 cm (približno 1 do 6 let) do teže 21 kg združuje varnost in enostavno uporabo z inovativnim vgrajeno zračno blazino v sedežu, ki v primeru čelnega trka znatno zmanjša obremenitve in s tem tveganje za poškodbe otroka. Sedež, ki ustreza UN Reg. 129 (“i-size”), se montira izključno z Isofix sistemom in podporno nogo, montaža z avtomobilskim pasom ni možna. Namenjen je uporabi v smeri vožnje od 15. meseca dalje in priporočena doba uporabe ni več kot 10 let. Testirano leta 2022.

Nove uporabnosti avtosedežev

Z novimi zasnovami po novem standardu se je nemalo proizvajalcev odločilo, da avtosedežu istočasno z možnostjo uporabe v več skupinah, katere zahtevajo enkrat sedež obrnjen nazaj, drugič naprej, dodajo eno zelo uporabno lastnost. Da se avtosedež »zatakne« v 90° glede na smer vožnje. Zakaj boste rekli… Za lažjo vstavljanje otroka v in iz avtosedeža. In verjemite mi, uspeh je popoln. Tako se je rodil avtosedež 360. Z njim boste otroka v avtosedež posadili otročje lahko.

Avtosedež 360 omogoča prerosto vstavljanje otroka

Pri izbiri avtosedeža je prva lastnost, ki jo mora avtosedež opraviti odlično, varnost. Pri iskanju avtosedeža po vaših željah si lahko pomagate tudi s testi ADAC. ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) je nemški avtomobilski klub, ki med drugim izvaja tudi testiranje otroških avtosedežev. Njihovo testiranje je zelo priznano in spoštovano, saj uporabljajo stroge standarde in merila za ocenjevanje varnosti otroških avtosedežev.

ADAC izda tudi letno poročilo o testiranju otroških avtosedežev, kjer ocenjujejo najboljše in najslabše sedeže na trgu glede na njihovo varnost in uporabnost. To poročilo lahko uporabite pri izbiri otroškega avtosedeža, a žal na njihovem seznamu ne najdete vseh avtosedežev in tudi nelogično je, da ne izbirajo širše ponudba ali je vsaj ne rotirajo različnih proizvajalcev, da bi bila slika bolj korektna.

Vsekakor je priporočljivo upoštevati take teste, a morate se zavedati da se ti testi izvajajo pod vnaprej določenimi in znanimi pogoji na katere se lahko proizvajalci ob zasnovi dodobra pripravijo.

Tako je pri prevozu otroka v avtu obvezno upoštevati naslednje. Pri vožnji bodite še bolj pozorni kot drugače in otrok naj se vedno vozi v avtosedežu pripasan skladno z navodili. V primeru trka nič ne pomaga najboljši avtosedež, če otrok ne sedi v njem.