Vrednost IPTV industrije je več milijard dolarjev

Veliko velikih akterjev tehnološke industrije, kot sta na primer tudi Microsoft in Alcatel, močno vlagajo v televizije, ki temeljijo na internetnem protokolu (IPTV). Vse to v prepričanju, da je ta medij pripravljen, da se resnično, kot dostojen konkurent, zoperstavi kabelski televiziji. Študija, ki so jo pred časom predstavili v Washingtonu, trdi, da bo vrednost IPTV industrije v “zelo kratkem času”, več milijard dolarjev.

Več: Nevron IPTV products

Kaje sploh je in kakšna je resnično vrednost IPTV industrije?

Študija pravično opozarja, da je IPTV “šorok” izraz, ki se nanaša na številne različne oblike video programiranja. IPTV vsebine se lahko prenašajo preko širokopasovnih omrežij, potrošniki PA JIH lahko pregledujejo preko številnih različnih naprav. To potrošnikom omogoča, da vsebino video posnetkov prilagodijo svojim izkušnjam. Poročilo se je v glavnem osredotočilo samo na glavni dve podjetji, ki veljata za “pionirja” na področju IPTV.

Vrednost IPTV industrije

Obsežno poročilo izpostavlja številne pomembne ugotovitve

Ena izmed teh je na primer: zaradi razširjenosti širokopasovnega dostopa in rasti računalniške in video produkcijske opreme, IPTV kot sposobna programska platforma, uresničuje svoj potencial. Zato lahko konkurira kabelskim, satelitskim in drugim tradicionalnim video medijem. Na IPTV ponudniki in uporabniki gledajo kot vzrok za prehod za nove ponudnike vsebin.

IPTV ne ponuja samo tradicionalnih televizijskih programov na naprave s pomočjo internetne povezave. “Nizki stroški ustvarjanja omogočajo skoraj vsakomur, da pripravi “televizijsko oddajo “. Ponudniki IPTV že ponujajo prenose športnih dogodkov lokalnih lig, domače kuharske oddaje in še kaj več.« so zapisali v poročilu.

Avtorji poročila trdijo, da je to pozitivno. Vendar sam nisem tako navdušen nad to idejo. Ste že kdaj videli, da bi kdo imel dostop do javne televizije? To je sicer bilo aktualno konec osemdesetih in zgodnjih devetdesetih let 20. stoletja. Vrhunec pa je bil dosežen v filmu “Wayne’s World“, kjer je bilo podrobno opisano živahno življenje Wayna in Gartha, dveh tridesetih adolescentov, ki sta za lokalno kabelsko televizijo izdelala javno dostopno predstavo.

Takšnih vsebin ne potrebujemo več. Javno dostopno TV lahko primerjamo z odlagališčem jedrskih odpadkov. Nekatere vsebine IPTV so lahko zelo slabše, nekaj “postapokaliptičnega”. Nekaj preveč zastrašujočega, da bi lahko opisalo z besedami.

To je lahko res – deloma. Obstajajo nekateri legitimni proizvajalci, ki zdaj distribuirajo vsebino prek IPTV. Vprašanje pa je, ali obstaja veliko podjetij, ki s tem zaslužijo “milijarde” dolarjev? Sploh ne.

Ni veliko potrošnikov, ki sploh vedo, kaj je IPTV

To ovira prodajo, kar tudi potrjujejo dokazi. V še eni študiji izpred nekaj let, z več kot 1000 udeleženci, je 18 odstotkov izjavilo, da bi IPTV takoj poskusili, če bi bila na voljo za njihove osebne računalnike in televizijske sprejemnike. Mislim pa, da je pravi način razmišljati o IPTV. O tem, da ima IPTV veliko potencial. Tudi če vrednost IPTV industrije in tehnologije še ni več milijard dolarjev. Raziskovalni znanstveniki oddelkov za računalništvo so jasno povedali: “IPTV je zanimiva nova video platforma. Zanimiva in nastajajoča, vendar ne donosna- še.