Zakaj izbrati sistem ohlajanja z vodno meglico?

Hlajenje z vodno meglico je lahko odlična izbira za hlajenje ozračja ali celo prostorov v vročih poletnih dneh, saj ponuja veliko blagodejnih učinkov.

Vodno-pršilno hladilni sistemi za megljenje lahko ustvarijo ultra fino vodno meglico, ki se zlije z zrakom in tako hitro ustvari občutno ohlajeno območje. Najbolje se odreže ravno ob visokih temperaturah ter nizki stopnji vlažnosti. 

Prepričani smo, da ste na trgu opazili že kar nekaj različnih variant meglilnih sistemov in vsi vam obljubljamo več ali manj enak rezultat: osvežitev in ohladitev okolja v katerega sistem namestite. 

Na tem mestu izpostavljamo dve vrsti sistemov ohlajanja z vodno meglico:

 • Nizkotlačne sisteme, kjer se sistem priključi direktno na vodovodno omrežje – vodno pipo
 • Visokotlačne sisteme, kjer črpalke s pomočjo pritiska (od 55 bar dalje) ustvarijo ultrafino vodno meglico.

Medtem ko so nizkotlačni sistemi idealni za domače terase, oz. dejavnosti na prostem,  so visokotlačni sistemi idealna rešitev za gostinske objekte, večje terase, delovne hale, kjer je pomembno, da sistem ozračje izključno ohladi, ne pa tudi zmoči okolice. 

V praksi to pomeni, da lahko samo z uporabo visokotlačne črpalke ustvarimo meglico (izraz, ki ga lahko v tem primeru uporabimo, je ultra fina meglica). To pomeni, da je »končni rezultat«, ki ga ustvari tak sistem, vodna kapljica, katere premer je kar 40x manjši od človeškega lasu. 

V nadaljevanju se bodo vsa našteta dejstva kako ohlajati prostor in besedna zveza vodna meglica, nanašala izključno  na visokotlačne  sisteme, ki delujejo s pomočjo črpalk. 

hlajenje z vodno meglico

Primeri, kjer lahko uporabljamo sisteme:

 1. Zunanji prostori:
 • terase gostiln, restavracij, barov…
 • dogodki, prireditve kot so koncerti, športni dogodki, sejmi, poroke, pikniki…
 • področja, kjer želimo zmanjšati vsebnost prahu v zraku
 • Notranji prostori:
 • industrijski procesi – različne proizvodnje, kjer hlajenje z vodno meglico nadomešča klimo ali pa je potreben nadzor relativne vlažnosti v zraku  – npr.: proizvodnja papirja, prehrambna industrija, tekstilna industrija … 
 • kmetijstvo – živinoreja, perutninarstvo, prašičjereja, rastlinjaki …

Prednosti in učinki, ki jih nudijo takšni sistemi

 1. Učinkovito hlajenje: Hlajenje z vodno meglico lahko zmanjša temperaturo zraka do 10 stopinj Celzija. 
 2. Nizki stroški obratovanja in vzdrževanja: Hlajenje z vodno meglico porabi manj energije kot klimatska naprava ali sistem centralnega hlajenja, saj ne potrebuje veliko električne moči za delovanje. Poleg tega so stroški vzdrževanja in delovanja lahko manjši kot pri drugih napravah za hlajenje.
 3. Okolju prijazno: Hlajenje z vodno meglico ne uporablja kemikalij ali hladilnih sredstev, ki lahko škodujejo okolju. Poleg tega lahko uporaba vodne meglice pomaga zmanjšati porabo energije in s tem zmanjšati izpuste CO2.

Hlajenje z vodno meglico je tako lahko ob pravilni uporabi in nastavitvi učinkovita rešitev, ki prinese dolgoročne pozitivne učinke in dodano vrednost objektu.

Strnjene prednosti:

 • izboljšanje kvalitete zraka
 • znižanje temperature ozračja do 10°C
 • izboljšanje delovnih pogojev
 • izboljšanje produktivnosti
 • nizki stroški vzdrževanja
 • nizka poraba energije

V osnovi so takšni sistemi enostavni za inštalacijo in samo uporabo. Veliko sistemov lahko uporabljate celo preko telefona z aplikacijo ali pa s pomočjo priloženega daljinca.

Kdaj in kje smo pri uporabi meglilnih sistemov previdni?

Ne glede na vse pozitivne učinke, ki jih sistemi ponujajo pa velja opozorilo, da hlajenje z vodno meglico ni vedno primerno za vsako okolje in situacijo. 

V primeru uporabe hlajenja v notranjih prostorih, proizvodnji, obratih itd., je ključnega pomena, da se dosledno upošteva kakšna relativna vlaga mora biti v zraku ter da z vodno meglico te meje ne presežemo.

Relativna vlaga ter hkrati določena temperatura zraka sta pomembna pri vzdrževanju kakovosti določanja optimalnega okolja pri npr. vzreji živali ali gojenja rastlin prav tako pri vzdrževanju kakovosti materiala.

Seveda obstajajo tudi rešitve, ki regulirajo in nadzirajo tovrstne situacije, zato vam pred implementacijo takšnega sistema v okolje priporočamo, da se vseeno posvetujete s strokovnjakom.

Kompleti DIY -naredi sam – sistem

Pri raziskovanju in načrtovanju kateri sistem bi bil za vas oziroma vaše potrebe najboljši, se boste zagotovo srečali tudi z naslednjimi termini: pršilne šobe, konektorji za pršilne šobe, vodni filter, PVC cev, poliamidna cev, inox cev, adapterji, konektorji ipd.

Kadar kupujete komplete za domače terase ali pa tudi za druge vrste objektov in se boste implementacije lotili sami, imejte v mislih, da je komplet sestavljen z vsemi potrebnimi elementi, vendar lahko pride do odstopanja zaradi specifike, ki bi jo lahko vaš objekt imel.

Primer našega sestavljenega kompleta za sistem, ki zadostuje za hlajenje terase cca 70m, visokotlačne črpalke, ki deluje s pritiskom 80 bar:

 • PVC cev za dotok vode (1,5m) z že nameščenim vodnim filtrom
 • Poliamidno cev za pršenje vode (20m)
 • Inox cevi za pršilno linijo 29 kos (0,75cm)
 • Pršilne šobe 30x
 • Konektorji za pršilne šobe 29x
 • Končni konektor 1x
 • Vodni filter
 • Nosilci za pritrditev pršilne cevi 30x
 • Adapter za priklop
 • Nož za rezanje cevi
 • Navodila za uporabo

Tako imenovani DIY kompleti bi morali v večini primerov za pravilno implementacijo vsebovati praktično vse od zgoraj naštetega. 

Ob morebitnem pojavu izziva pri sestavljanju kompleta, ki ste ga kupili pri nas, smo seveda  na voljo za svetovanje tudi takrat.

Kadar pa že vnaprej veste, da so vaše potrebe specifične in potrebujete storitev v obliki implementacije (montaže sistema), se prav tako obrnite na nas. 

Najem 

Če se vam je ob branju tega članka pojavila ideja, da bi takšen sistem potrebovali samo za enkraten dogodek ali le  za nekaj dni, vam v našem podjetju omogočamo tudi najem takšnega sistema. Navdušite svoje obiskovalce in jih presenetite z osvežitvijo, ki jo ne bodo pričakovali. Na voljo imamo senčnik z integrirano vodno meglico ter dva meglilna sistema, ki se lahko postavita v željeno linijo. Po dogovoru je možna seveda tudi implementacija na objektu ter dostava.

Naj vas v letošnjem letu visoke temperature ne presenetijo, predvsem pa lahko z izbranim meglilnim sistemom poskrbite, da svežina zraka v vročini, ne bo nekaj nerealnega.