Zakaj me srbijo oči? To je 8 vzrokov za srbeče oči

Če nimate težav z očmi, verjetno o njih ne razmišljate prav veliko. Zakaj bi jim posvečali pozornost, če vam dobro služijo? A ko pride do težav in v očeh začutite neprijeten ali pekoč občutek, predvsem pa srbenje, vam ta misel ne da miru. Razmišljate lahko samo še o tem, zakaj imate srbeče oči.

Da bi se čim prej znebili draženja, je treba najti vzrok zanj. Samo tako boste lahko začeli s pravim zdravljenjem. Pomembno je namreč razumeti razlike med simptomi alergije in, recimo, okužbe, da ne bi poslabšali svojega stanja. V nadaljevanju si preberite osem vzrokov za srbeče oči in nekatere možne načine zdravljenja, ki vključujejo tako domača zdravila kot zdravila na recept.

srbeče oči pri mladi punci

1. Sezonske alergije – glavni razlog za srbeče oči

Če vas vsako leto srbijo oči ob približno istem času, imate morda alergijo na cvetni prah oz. na določeno rastlino, ki v tistem trenutku cveti in sprošča cvetni prah.

Eden od načinov, kako ugotoviti, da imate alergijo in ne okužbe, je, da spremljate še druge simptome. Če vas poleg srbečih oči mučita še npr. kihanje in zamašen nos, potem vas je najverjetneje doletela alergija. Še več informacij o tem, kako razlikovati alergijo in prehlad, najdete tukaj.

Alergijske simptome sproži histamin, spojina, ki jo celice sprostijo za obrambo pred alergeni. Histamin povzroči vnetni odziv, srbeče oči pa so med pogostimi znaki histaminske reakcije. Eden od načinov za blaženje simptomov je izogibanje stikom s sezonskimi alergeni.

Strategije vključujejo:

  • Upoštevajte lokalna vremenska poročila in se zadržujte v zaprtih prostorih, ko je koncentracija cvetnega prahu visoka.
  • Med sezono cvetnega prahu imejte zaprta okna doma in avtomobila.
  • Ko se vrnete s sprehoda ali opravkov, se preoblecite in oprhajte, da sperete cvetni prah s telesa.
  • Uporabljajte antihistaminična zdravila brez recepta, ki so vam lahko v veliko pomoč pri nadzoru simptomov.

Če so vaši simptomi vsako leto še posebej resni, vam bodo morda koristila zdravila na recept. Ker lahko ta zdravila trajajo nekaj časa, da bodo učinkovita, vam bo zdravnik morda priporočil, da jih začnete jemati nekaj tednov pred začetkom sezone alergij.

 

2. Tudi pri trajnih alergijah lahko srbijo oči

Za razliko od sezonskih alergij so trajne alergije tiste, ki vas spremljajo vse leto. Stvari, kot so plesen, prah in dlake hišnih ljubljenčkov, so med pogostejšimi sprožilci trajnih očesnih alergij.

Lahko se zgodi tudi, da ste alergični na nekatere izdelke v vašem domu. Raztopina kontaktnih leč, ki jo uporabljate, lahko draži vaše oči. Neprijetno sta lahko tudi milo ali šampon, ki zaideta v oči.

Da bi ugotovili, ali imate alergijo, lahko pri alergologu opravite kožni vbodni test za določene alergene. Majhne količine alergenov, kot so ambrozija ali dlaka hišnih ljubljenčkov, vam alergolog aplicira tik pod kožo. Če se okoli mesta vboda pokaže kakršna koli reakcija, je to pokazatelj, da ste na vbrizgana snov alergični.

Poleg tega, da poskušate zmanjšati izpostavljenost alergenom, lahko za zmanjšanje vnetja jemljete tudi zdravila, kot so antihistaminiki ali kortikosteroidi.

nahod in srbeče oči zaradi alergija na pasje dlake

3. Dražilci v zraku so zoprni za oči

Nekateri ljudje so še posebej občutljivi na dim, izpuh dizelskega goriva ali celo nekatere parfume. Izogibanje izpostavljenosti tem dražilnim sredstvom je najpreprostejša rešitev. Kapljice za oči ali hladna, vlažna krpa čez zaprte oči vam lahko pomagajo, da se boste hitro počutili bolje.

 

4. Okužba lahko povzroči srbenje

Vaše oči lahko doletijo virusne, bakterijske ali glivične okužbe in prav vse naštete lahko povzročijo srbeče oči.

Ena najpogostejših okužb oči je konjunktivitis, ko beločnica okuženega očesa postane rdeča. Gre za zelo nalezljivo očesno bolezen, ki jo pogosto spremlja izcedek iz prizadetega očesa.

Druga možna okužba oči se imenuje uveitis, vnetje šarenice. Uveitis lahko povzroči bolečine v očeh in izjemno možno občutljivost na svetlobo.

Obe vrsti okužb mora zdravnik oceniti in zdraviti. Najpogosteje se za zdravljenje bakterijskega konjunktivitisa uporabljajo antibiotiki. Morda bodo potrebni tudi steroidi.

Za zdravljenje uveitisa so včasih dovolj protivnetne kapljice, v hujših primerih pa bodo morda potrebna imunska zdravila. Če se uveitisa ne zdravi učinkovito, lahko pride celo do izgube vida in zapletov, kot sta glavkom in katarakta.

 

5. Tudi suhe oči srbijo

Solze, ki so kombinacija vode in maščob, ohranjajo vaše oči vlažne. Oči lahko iz različnih razlogov prenehajo ustvarjati dovolj solz, kar lahko povzroči izsušitev in srbeče oči. Eden najpogostejših vzrokov za suhe oči pa je staranje, saj se s staranjem proizvodnja solz zmanjša.

Tudi bolezni, kot sta sladkorna bolezen in revmatoidni artritis, lahko prispevata k pomanjkanju solz. Kot možen neželeni učinek so suhe oči navedene tudi pri uporabi nekaterih zdravil. Sem spadajo:

  • antidepresivi
  • zdravila za nižanje krvnega tlaka
  • kontracepcijske tablete
  • dekongesitivi

Oči lahko postanejo suhe in pekoče tudi zato, ker solze prehitro izhlapijo z očesne površine. Če ste bili že dolgo zunaj na vetru ali v prostoru z zelo nizko vlago, ste morda opazili, da so vaše oči postale srbeče. Včasih lahko tudi zamašen solzni kanal ali solzna žleza privedeta do suhih in srbečih oči.

Zdravljenje suhih oči je lahko precej preprosto. Ponavadi se priporoča uporaba kapljic za oči ali umetnih solz, ki so na voljo brez recepta. Če pa vas suhe oči spremljajo že dalj časa, obiščite očesnega zdravnika.

 

6. Sindrom računalniškega vida ali preobremenitev oči

Dolgo gledanje v računalniški zaslon ali poskušanje branja v slabo osvetljenem prostoru lahko obremeni vaše oči, zaradi česar postanejo srbeče in utrujene. Tudi dolgotrajna vožnja, še posebej ponoči ali v svetlem, sončnem dnevu, lahko utrudi vaše oči.

Najbolj boste razbremenili oči, če jim boste privoščili počitek. Če vas vožnja obremenjuje, preprosto ustavite in zaprite oči. Zadremajte ali prosite koga, da vozi namesto vas, da se bodo vaše oči za spremembo lahko osredotočile na bližnje predmete in ne zgolj na dolg odsek avtoceste ali prihajajoče žaromete.

7. Uporaba kontaktnih leč

Če kontaktne leče nosite predolgo ali če jih ne zamenjate redno, lahko dražijo vaše oči, zaradi česar postanejo srbeče in rdeče.

Če nosite kontaktne leče, jih zvečer obvezno snemite in upoševajte druge osnovne korake za nego leč. Upoštevajte zdravnikov nasvet, kako pravilno skrbeti za leče in kako pogosto jih zamenjati.

srbeče oči zaradi preobremenitve oči pri mladem moškem

8. Blefaritis ali vnetje vek je lahko zelo srbeče

Rdeče in srbeče oči so lahko tudi posledica vnetja vek, z drugim imenom blefaritis. Simptomi lahko vključujejo tudi solzenje in otekle veke. To se pojavi, ko se drobne oljne žleze na dnu trepalnic zamašijo. Včasih je za odpravo simptomov blefaritisa dovolj samo redna in temeljita higiena vek.

Blefaritis običajno ne povzroči izgube vida, lahko pa je kronična težava, ki vodi v različne zaplete. Za olajšanje in v izogib nadaljnjim težavam bodo morda potrebni antibiotiki in protivnetna zdravila.


Srbeče oči so lahko posledica različnih bolezni in težav. Če vas srbeče oči mučijo pogosto, bo najbolje, da se pogovorite z zdravnikom.

 

Povzeto po spletnem portalu Healthline.com.