Zakaj svoje premoženje vložiti v zlato?

zakaj vložiti v zlatoVse pogosteje slišimo, da banke ali posamezniki svoje premoženje pretopijo v zlato. Danes se bomo posvetili vprašanju, zakaj vložiti v zlato in kakšne so prednosti varčevanja v zlatu. Zlato ima že dolga stoletja, ali že kar tisočletja, visoko vrednost in posebno mesto med ljudmi.

Že leta 560 pred našim štetjem, so zlato poznali kot plačilno sredstvo, uporabljali so ga v obliki kovancev. Zlato je še v današnjem času plačilno sredstvo, ki je tudi vse bolj zanimivo za vlagatelje, saj je preprost in predvsem varen način naložbe denarja. 

 

Zakaj vložiti v zlato in kakšne so prednosti varčevanja v zlatu

nakup zlataKo se odločamo, da bi svoje premoženje, ali samo del premoženja, vložili v zlato, nas seveda zanima, kakšne prednosti ima takšna naložba.

Zlato je večno in je že od nekdaj priznano in dragoceno plačilno sredstvo. Skozi davno in bližnjo zgodovino, se je izkazalo kot dober hranilec vrednosti. Vsekakor je mednarodna valuta in ga lahko unovčimo v vseh delih sveta.

 

 

 

Ko se odločamo za naložbo v zlato, nas seveda zanima tudi to, kje in kako ga bomo lahko uporabili, kadar bomo potrebovali gotovino. Brez skrbi, saj je zlato plačilno sredstvo, ki je poznano in priznano po vsem svetu. Seveda ne hodimo po svetu z zlatimi palicami pod roko in tudi ne plačujemo storitev in blaga z zlatom. Vlaganje v zlato je namenjeno varčevanju, zaščiti pred slabimi časi in rezerva v primeru finančne nestabilnosti.

Kako je urejeno plačilo davka pri naložbenem zlatu?

 

zlato

Predvsem je zlato naložba, izredno varna naložba, saj njegov fizični obstoj ni odvisen od stanja države, gospodarstva ali politične in družbene ureditve. Kadar je določena država v gospodarskih ali političnih težavah, se to najprej pozna pri finančnem položaju. Kadar pride do inflacije, tiskan denar hitro izgublja vrednost, kar se pri zlatu ne zgodi, zato je investicija v zlato vedno likvidna naložba. (1)

Poleg vseh prednosti varčevanja v zlatu, naj še omenimo, da so zlate naložbene palice in zlati kovanci, v Sloveniji skladno z 119. členom ZDDV -1, oproščene plačila DDV. Če smo fizična oseba, potem smo oproščeni tudi plačila davka od morebitnega kapitalskega donosa. (2)