Žlebovi in njihovo pomembno vzdrževanje

V spodnjem zapisu bomo pisali na temo žlebovi in njihovo pomembno vzdrževanje.

Žlebovi na splošno

Kot smo že pisali, so žlebovi zelo pomemben detajl na vsaki strehi. Pomembni so, ker naše domove in ostale objekte varujejo pred zamakanjem. V njih se zbirajo meteorne vode, ki po odtočnih ceveh odtakajo v kanalizacijo, nekje pa tudi v vodnjake ali tako imenovane štirne.

Narejeni so iz različnih materialov, najpogosteje iz aluminija, bakra, plastike in pločevine.

Poznamo tudi različne oblike žlebov, od okroglih, do polkrožnih, škatlastih oziroma v obliki odprtega pravokotnika.

Lahko so vidni ali skriti v škatlo iz lesa ali plošč za montažno gradnjo.

Več informacij o različnih vrstah žlebov, boste našli na povezavi: http://www.kritine-majde.si/kritine/zlebovi/

 

Žlebovi in njihovo pomembno vzdrževanje

 

Žlebovi in njihovo pomembno vzdrževanje

Če žlebovi ne delujejo pravilno,  niso pravilno montirani, če spuščajo ali so zamašeni, lahko nastane na hiši precej škode.

Ali je vaš dom v gozdu ali v bližini velikih dreves? Priporočljivo je, da v žlebove namestite lovilne mrežice, ki bodo preprečevale, da bi se padne cevi zamašile z listjem.

Čiščenje žlebov običajno ni na spisku opravil, ki bi jih želeli opravljati v prostih trenutkih, vendar pa je nujno. Žlebovi se zapolnijo z listjem, mahom in drugo umazanijo, ki jih naredijo težke ter ovirajo pretok vode. Zatorej je priporočljivo  žlebove očistiti vsake toliko časa. Poleg tega pa je dobro, da preverite še  nagib, spoje in nosilce. Če se vam zdi, da bi žleb lahko kje puščal, to preverite z vedrom vode, ki ga zlijete v žleb. Tako boste videli kje pušča.

Ker so žlebovi praktično del vsake strešne kritine, priporočamo, da si v povezavi z njimi, preberete tudi naš prisoevek na temo strešnih kritin. V prispevku na povezavi smo govorili o strešnih kritinah in obrobah, ki jim ustrezajo.

 

Žlebovi in njihovo  pomembno vzdrževanje – pozimi

Če ste se boste v bližnjem času odločali o prenovi strehe ali žlebov na starejši stavbi, še posebej, če je ta stavba v mestu,, pomislite tudi  na ledene sveče – ki namreč pozimi  pogosto ogrožajo pešce ali parkirane avtomobile, še zlasti pa vse, ki vstopajo v hišo skozi vhod.

Ledenim svečam se lahko  v takšnem primeru izognite z grelniki, ki preprečujejo nastajanje ledenih sveč. Vložek se izplača, saj bodo morebitne tožbe zaradi poškodb ljudi in avtomobilov gotovo visoke.

 

 

Oznake besedila: Žlebovi in njihovo pomembno vzdrževanje