Zvezne države v Maleziji | Koliko jih je in po čem so znane?

Malezijo letno obišče skoraj 26 milijonov turistov, ki večinoma potujejo v Kuala Lumpur in Penang. Vendar potovanje v Malezijo lahko veliko več kot samo to. V prispevku predstavimo 3 zvezna ozemlja in vse zvezne države v Maleziji, ki jih je kar 13!

Zvezno ozemlje Kuala Lumpur

Kuala Lumpur je utripajoče srce Malezije. V tem mestu, polnem nebotičnikov, stojita svetovno znana stolpa dvojčka Petronas, medtem ko Mala Indija in kitajska četrt ponujata okus njenega cvetočega multikulturalizma. Nakupovalna središča so opremljena z najnovejšo modo, tehnologijo in spominki, ki privabljajo lovce na ugodne cene. Kuala Lumpur je tudi ena od svetovnih prestolnic hrane, polna uličnih stojnic, prodajalcev in restavracij. Kuala Lumpur Forest Eco Park stran od nebotičnikov ponuja delček deževnega gozda v središču mesta.

Zvezne-države-v-Maleziji-kuala-lumpur

Zvezno ozemlje Putrajaya

Administrativno glavno mesto Malezije leži 30 kilometrov južno od Kuala Lumpurja in predstavlja najelegantnejšo arhitekturo v državi. Ljudje pogosto zamenjujejo Putrajayo kot razširitev Kuala Lumpurja, saj se ozemlji neopazno zlivata eno v drugo, vendar je med vsakim mestom veliko razlik. Veličastni vladni uradi so strnjeni okoli okrožja Central Core District. Mošeja Putra z rožnato kupolo dominira nad obzorjem z visokim minaretom, ki je visok 116 metrov. Ogromna Seri Perdana (uradna rezidenca predsednika vlade) združuje malajski in islamski slog z evropskimi neoklasičnimi stebri. Putrajaya gosti tudi obsežen botanični vrt in futuristični kabelski most Seri Wawasan.

Zvezno ozemlje Labuan

Labuan ima vzdevek “Biser Bornea“. Sestavljen iz enega velikega in šestih manjših otokov v bližini Sabaha in Bruneja, je skoraj neznano ozemlje za popotnike v Maleziji. Mesto Labuan je strnjeno, pešcem prijazno in čisto, kjer se lahko popotniki odpravijo na plaže in ujamejo živahen sončni zahod na Borneu. Drugi izkoristijo brezcarinsko nakupovanje in obiščejo znamenitosti iz druge svetovne vojne (npr. Japanese Surrender Park). Toda največja privlačnost tukaj je namenjena potapljačem: Labuan ima nekaj največjih potapljaških mest v Aziji in nekaj popolnoma osupljivih koralnih formacij pod vodo.

Zvezna država Negeri Sembilan

Negeri Sembilan (ali deveta država v bahasi) se nanaša na devet okrožij, stisnjenih med Selangor in Pahang, ki tvorijo majhno državo. Nekaj mednarodnih popotnikov obišče to državo v Maleziji, tisti, ki se odpravijo v Port Dickson. Port Dickson, majhno obmorsko mesto, ki je uro vožnje oddaljeno od Kuala Lumpurja, privablja predvsem malezijske turiste. Čeprav nima plaž v stilu Langkawi, letovišče omogoča enostaven dostop do obale. Državna prestolnica Seremban ponuja kanček kulture – razkrijte zgodovino Negerija Sembilana v državnem muzeju in obiščite lokalni umetniški kompleks.

Zvezna država Selangor

Selangor nosi naziv najbogatejša in najbolj naseljena država v Maleziji (tu živi kar štiri milijone prebivalcev). V Selangorju, ki se razteza skozi dolino Klang, je nekaj zanimivih znamenitosti, kot je ogromna mošeja sultana Salahudina Abdula Aziza z modro kupolo glavnega mesta Shah Alam. Mesto Kuala Selangor v slogu Kampong ponuja rečna križarjenja, da opazujete ples kresnic nad motno reko. Gurmani lahko poskusijo kajangov znameniti satay ali poskusijo kitajsko-malezijsko specialiteto bak kut teh (juha iz svinjskih reber) v Klangu.

Zvezne-države-v-Maleziji-selangor

Zvezna država Johor

Johor je najjužnejša država v Maleziji, ki se nahaja na konici Malajskega polotoka. Glavno mesto Johor Bahru deluje kot prehod v Singapur. Kljub pomanjkanju turistične narave svojega soseda Malaccan, je vredno ostati tukaj vsaj eno noč. Najbolj fascinantna je nekoliko nenavadna državna mošeja sultana Abu Bakarja. Namesto tradicionalnih kupol je ta mošeja videti skoraj viktorijansko. Od daleč štirje minareti spominjajo na stolpe z britansko malajsko uro. Raziščite standardna letovišča slavnih na otoku Rawa in (skoraj) skrivno potapljaško oazo na otoku Sibu.

Zvezna država Pahang

Pahang je med bolj raznolikimi državami v Maleziji, ki ponuja visokogorje, plaže in otoke. Cameron Highlands leži na približno 1200 metrih nadmorske višine. Obiskovalci se lahko odpravijo na pohod do slapov, nabirajo jagode in si privoščijo popoldanski čaj v angleškem slogu. Pojdite malo globlje v Pahang do Taman Negara (Narodni park). Ta 130 milijonov let star deževni gozd ima najdaljšo pot po krošnjah na svetu in goro Tahan (najvišji in najtežji vrh zahodne Malezije). Ljubitelji plaž lahko pobegnete turistom v letoviščih na vzhodni obali državne prestolnice Kuantan ali pa se odpravite z letalom na s palmami obrobljenim belim peskom otok Tioman na romantičen pobeg.

Zvezne-države-v-Maleziji-pahang

Zvezna država Perak

Perak skriva apnenčaste pečine in skrivnostne jamske templje. Mesti Ipoh in Taiping se ponašata z osupljivo arhitekturo in slastno kulinariko. Preživite dve noči v Ipohu, kjer lahko raziščete pot dediščine Ipoha, obiščete jamske templje in odkrijete neolitsko jamsko umetnost. Napol dokončan in strašljiv grad Kellie’s Castle stoji v bližnjem Batu Gajahu. Nekdanji rudnik kositra Taiping je na drugi strani povsem izven turistične poti (zaenkrat), toda malo znano mesto ima jezerske vrtove v angleškem slogu, živalski vrt Taiping (z orangutani) in dramatične gore. Raziščite tudi tihe plaže otoka Pangkor in poševni stolp Teluk Intan.

Zvezna država Kedah

Država Kedah pokriva del Malajskega polotoka in znameniti brezcarinski otok Langkawi. Svetovno znani Langkawi je dom čudovitih plaž, zelenih hribov in pestrega nočnega življenja. Kot alternativa so bleščeče bele peščene plaže Pantai Cenang popoln kraj za sprostitev, zlasti ob poceni koktajlih v barih ob plaži s pogledom na nežno morje. Celinski Kedah ponuja popolnoma drugačen potovalni paket. Sodobno središče mesta Alor Setar združuje dekorativne, tradicionalne in islamske stile arhitekture, medtem ko se neoluščena polja, ki tvorijo znamenito malezijsko riževo skledo, raztezajo proti obzorju.

Zvezna država Malacca

Malacca je prežeta z zgodovino in kulturo in je ena zgodovinsko najpomembnejših držav v Maleziji. Malaški sultanat iz 15. stoletja je pripeljal do sodobne malajske identitete, ki je sprejela tri obdobja kolonialnega vpliva (portugalski, nizozemski in britanski vpliv), ki so trajala skoraj pet stoletij. Danes je mesto Malacca, ki je pod Unescovo zaščito, polno stoletij starih zgradb, vključno s cerkvijo svetega Pavla – najstarejšo cerkvijo v Maleziji. Ima tudi cvetočo kulinarično sceno: veliko ljudi pride sem samo zato, da bi jedli na poti skozi ulico Jonker Street.

Zvezne-države-v-Maleziji-malacca

Zvezna država Perlis

Najmanjša in najsevernejša država v Maleziji skoraj ne dobi obiskovalcev. Malajsko-tajska meja leži približno 40 kilometrov severno od majhne prestolnice države Kangar. Toda kljub svoji velikosti in pomanjkanju zanimanja turistov ima Perlis eno zanimivost: Perlisu vlada ljudstvo, ne sultan. Ta fascinantna metoda sega v 19. stoletje, ko je Perlis postal del Siama, ki je postavil kralja. Kljub malajski kraljevi liniji je kralj postal radža, ker ga drug sultan ni izrecno podelil. Preživite dva dni v Perlisu in obiščite Araua (kraljeve prestolnice) ter plavajoče mošeje Masjid Terapung Al-Hussain. Apnenčaste jame prodirajo v številne okoliške hribe in ponujajo nešteto možnosti za jamarjenje z vodenimi ogledi.

Zvezna država Penang

Penang, nekoč malezijski kolonialni dragulj, zdaj pa ponosna prestolnica ulične umetnosti in hrane, je razdeljen med otok Penang in celino Butterworth. Zgodovinsko središče prestolnice George Town vključuje na desetine barvitih obnovljenih britanskih kolonialnih stavb s tradicionalnimi dvonadstropnimi okrašenimi trgovinami, ki se vrstijo po ozkih ulicah. Bolj radovedni popotniki se lahko ustavite v Butterworthu, vozlišču, ki povezuje Penang in Kuala Lumpur. To malo obiskano mesto ponuja barvite kitajske templje in pogled na ožino in most Penang.

Zvezna država Kelantan

Kelantan je med najmanj obiskanimi državami v Maleziji. Severovzhodna zvezna država, ki je znana kot »Dežela strele« in »Balkon Meke«, zagovarja konzervativni islam, kar pomeni, da se morajo vsi obiskovalci primerno obleči in spoštovati njene verske običaje. Domači leti povezujejo prestolnico Kota Bahru s peščico mest v Maleziji, vendar večina prihodov na poti v Perhentian Highlands hitro potuje skozi. Kota Bahru je vreden prenočitve: privlačna islamska arhitektura se združuje s fascinantnimi muzeji (npr. Kelantan in Museum Islam). Toda vrhunec mesta je nočna tržnica Pasar Malam, kjer strežejo okusno ulično hrano Kelantanese. Obmorska letovišča v lokalnem slogu brez mednarodnih turistov se vrstijo ob vzhodni obali, medtem ko državni park Gunung Stong v visokogorju Kelantanese ponuja pohodništvo, slapove in jame.

Zvezna država Sarawak

Sarawak na otoku Borneo je največja država v Maleziji. Gosta in skoraj nepregledna džungla prekriva njegovo prostrano notranjost, prepredeno z jamami in nacionalnimi parki. Dolge obale se raztezajo čez Južnokitajsko morje z majhnimi mesti, vključno s Kuchingom, Sibujem in Mirijem. Popotniki običajno začnejo v Kuchingu, ki ga ljubkovalno imenujejo “mesto mačk”. Oglejte si obrežje Kuching, Astano (palačo) in Carpenter Street. Obiščite narodni park Bako, kjer v bližini sedeža parka radovedno opazujejo krotke opice proboscis, endemične za Borneo. Če imate več časa, se odpravite v Sarawakove znane jame po vsej državi. Nacionalni park Niah v bližini mesta Miri je najbolj dostopen.

Zvezne-države-v-Maleziji-sarawak

Zvezna država Terengganu

Terengganu leži med Kelantanom in Pahangom v severovzhodni Maleziji. Država skoraj ne dobi obiskovalcev, saj se jih večina odpravi na tropske otoke, ki se razprostirajo čez Južnokitajsko morje. Zanimivost – Vietnam in Malezija si delita morsko mejo v Tajskem zalivu in Južnokitajskem morju ter imata prekrivajoče se zahteve glede otokov Spratly. Če želite prazne plaže in popolne pogoje za potapljanje, se odpravite na otoke Perhentian. To potapljaško oazo sestavljata dva glavna otoka: poceni Perhentian Kecil (majhen) in prestižni Perhentian Besar (velik). Popotniki in mlajši popotniki se ponavadi odpravijo na Kecil, medtem ko družine ostanejo na Besarju. Kar ločuje otoke Perhentian od preostalih malezijskih plaž, so cenovno ugodne potapljaške šole. Za bolj razkošen pobeg preživite nekaj noči v ekskluzivnih letoviščih otoka Redang.

Zvezna država Sabah

Borneov Sabah v Vzhodni Maleziji predstavlja najboljšo biotsko raznovrstnost Malezije. Prazgodovinski deževni gozd pokriva večino države, kjer z dreves nihajo endemične opice proboscis in orangutani. Gora Kinabalu s 4.095 metri ponosno stoji kot najvišji vrh Malezije, pri čemer večina popotnikov prispe v Kota Kinabalu kot izhodišče za vzpon na to zver. Gliserji v nekaj minutah povežejo mesto s plažo v morskem parku Tunku Abdul Rahman in možnostmi za potapljanje z masko. Pojdite na enodnevni izlet do najsevernejšega vrha Bornea v Kudatu in opazujte kresničke v Kota Belud. Če želite džunglo, preživite nekaj noči v dolini Danum ali redko raziskanem bazenu Maliau.

Obiščite tudi vi vsaj nekatere zvezne države v Maleziji, tja vas z veseljem odpelje potovalna agencija Odpelji.se!