Preverite, kaj pomeni financiranje poslovanja podjetja in katere vrste financiranja so najbolj primerne

Financiranje poslovanja podjetja se je potrebno lotiti premišljeno, začenši z oceno finančnih potreb in potreb po kratkoročnih ter dolgoročnih oblikah financiranja podjetja. Več o tem pa v prispevku spodaj. 

Kako začeti s postopkom za financiranje poslovanja podjetja?

Preden začnete iskati možnosti financiranja, je pomembno, da natančno ocenite svoje finančne potrebe. To vključuje oceno začetnih stroškov, kot so oprema, najemnine, stroški oglaševanja in marketinga, zaposlovanje, pridobivanje dovoljenj in drugih regulativnih stroškov. Poleg tega je pomembno upoštevati tudi dolgoročne potrebe po financiranju, kot so rast in razvoj vašega podjetja.

financiranje-malih-podjetij

Upoštevati je treba tudi dejstvo, ali gre za financiranje malega podjetja, srednje velikega ali morda celo za financiranje velikega podjetja.

Ko ocenite finančne potrebe podjetja, je čas, da razmislite o vrstah financiranja, ki so vam na voljo. Med najbolj pogostimi možnostmi financiranja so lastniško financiranje, posojila, subvencije in investicije. Vsaka vrsta financiranja (financiranje poslovanja podjetja) ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da skrbno preučite vse možnosti.

Lastniško financiranje je lahko ena od najbolj priljubljenih možnosti za začetno financiranje podjetja. To lahko vključuje uporabo osebnih prihrankov, posojil od družinskih in prijateljskih virov, uporabo kreditnih kartic ali prodajo lastnine, kot so nepremičnine. Lastniško financiranje ima prednost, da ni potrebno plačevati obresti, vendar pa ima lahko tudi slabosti, kot je pomanjkanje likvidnosti in tveganje za osebne finance.

Posojila so lahko tudi priljubljena možnost financiranja poslovanja podjetja, saj so na voljo številni posojilodajalci, ki se specializirajo za posojila za mala podjetja. Posojila lahko vključujejo kreditne kartice, bančna posojila in neposredna posojila od posojilodajalcev. Prednost posojil je, da so lahko hitro dostopna in imajo običajno nižje obrestne mere kot kreditne kartice. Vendar pa lahko posojila zahtevajo osebne garancije ali zastavitev premoženja kot zavarovanje, zato je pomembno, da skrbno preučite pogoje.

Subvencije in investicije so lahko tudi možnosti financiranja podjetja. Subvencije so lahko na voljo od lokalnih, državnih ali zveznih agencij za spodbujanje razvoja podjetništva. Investicije lahko vključujejo skupine angelov, družbe tveganega kapitala itd.

Kako oceniti svoje finančne potrebe za začetek in rast podjetja?

Preden se odločite za financiranje vašega podjetja, je ključno, da ocenite svoje finančne potrebe. Čeprav je ta postopek lahko zahteven, je bistvenega pomena za uspešno začetek in rast vašega podjetja. 

Prvi korak je, da ocenite svoje začetne stroške, kar smo omenili že prejšnjem poglavju. Upoštevajte, da se lahko začetni stroški razlikujejo glede na vrsto podjetja, ki ga želite ustanoviti.

financiranje-poslovanja-podjetja

Naslednji korak je, da ocenite svoje stroške poslovanja na dolgi rok. To vključuje stroške, kot so plače zaposlenih, najemnine, stroški elektrike, telefona, interneta in drugi redni stroški poslovanja podjetja. Upoštevajte, da morate poleg tega upoštevati tudi stroške, ki nastanejo zaradi širitve vašega poslovanja in povečanja vaše proizvodne kapacitete.

Tretji korak je, da ocenite vašo prihodnjo rast in dobičkonosnost. Če želite oceniti vašo prihodnjo rast, se osredotočite na vašo trenutno raven povpraševanja po izdelkih ali storitvah, ki jih ponujate, in na vaše ciljne trge. Pomembno je tudi, da ocenite vaše konkurente in kako lahko izboljšate svoje izdelke ali storitve, da boste bolje konkurirali na trgu. Če želite oceniti vašo pričakovano dobičkonosnost, izračunajte vaše pričakovane prihodke in stroške, ter jih primerjajte s pričakovanimi dobički.

Vsi ti koraki vam bodo pomagali, da boste lahko ocenili vaše finančne potrebe za začetek in rast vašega podjetja. Na podlagi tega lahko izberete pravo obliko financiranja poslovanja podjetja in se pogovorite z investitorji ali posojilodajalci. Ne pozabite, da je ocenjevanje vaših finančnih potreb pomemben korak pri uspešnem začetku in rasti vašega podjetja.

Kako izbrati najbolj primerno vrsto financiranja za svoje podjetje?

Izbira najbolj primerne vrste financiranja za vaše podjetje je ključnega pomena za uspeh vašega poslovanja. Obstaja več vrst financiranja, ki so na voljo, in vsaka ima svoje prednosti in slabosti. V tem poglavju bomo predstavili nekaj ključnih korakov, ki jih lahko uporabite pri izbiri najbolj primernih oblik za financiranje poslovanja podjetja.

Prvi korak je, da ocenite vaše finančne potrebe. Koliko denarja potrebujete za začetek in rast vašega podjetja? Ali potrebujete kratkoročno ali dolgoročno financiranje? Ali boste potrebovali financiranje za nakup opreme ali zgraditev novega obrata? Ko razumete vaše finančne potrebe, boste lahko izbrali najbolj primerno vrsto financiranja.

Drugi korak je, da razmislite o vaši kreditni sposobnosti. Banki in drugim posojilodajalcem boste morali dokazati, da lahko vrnete posojilo. Če imate visok kreditni rezultat, boste morda lahko pridobili ugodnejšo obrestno mero za posojilo. Če pa imate nizko kreditno oceno, lahko pridobivanje posojila postane težje ali dražje. V kolikor vas zanima, kakšna je vaša bonitetna ocena, lahko slednjo preverite v bonitetni aplikaciji EBONITETE.SI (bonitete prijava). Več o tem si preberite v zapisu Monitoring podjetij. Dodatno smo o bonitetah pisali v zapisih Kakšen je bonitete podjetja, Kako poteka preverjanje bonitete.

ebontietesi-bonitete-prijava

Tretji korak je, da ocenite vašo stopnjo tveganja. Vsaka vrsta financiranja ima svojo stopnjo tveganja. Na primer, če pridobite posojilo, boste morali vračati obresti in glavnico, ne glede na to, kako dobro vaše podjetje posluje. Na drugi strani pa boste pri vlaganju v vaše podjetje s kapitalskim financiranjem morali sprejeti tveganje, da boste delno izgubili nadzor nad svojim podjetjem.

Četrti korak je, da preučite različne možnosti financiranja. Obstaja več vrst financiranja, ki so na voljo, kot so posojila, faktoring, investicije v izmenjavo za deleže podjetja, leasing in subvencije. Razmislite o prednostih in slabostih vsakega od njih in izberite najbolj primerno možnost za vaše podjetje. V prispevku Kaj je odkup terjatev, boste spoznali sorodno obliko faktoringa, ki je prav tako izjemno priljubljena, saj zagotavlja likvidnost in stabilnost denarnega toka podjetij. 

V kolikor vas zanima več o tveganjih, vas vabimo k branju prispevkov  Kdo so neplačniki in Zavarovanje terjatev v podjetju.

Sklepna misel

Finančno upravljanje ključnega pomena za uspeh podjetja. Potrebno je oceniti finančne potrebe podjetja, izbrati najbolj primerno vrsto financiranja poslovanja podjetja ter učinkovito upravljati s financami, da bo podjetje lahko doseglo zastavljene poslovne cilje. Pomembno je tudi, da se podjetje zaveda tveganj, povezanih s financiranjem, ter da ima jasno strategijo za obvladovanje tveganj. S pomočjo teh nasvetov, lahko podjetje izboljša svoje poslovno upravljanje in poveča možnosti za uspešno poslovanja.

Viri:

Faktoring/factoring na Matija Zajšek.com

Finančno stanje podjetja na Borza znanja.net

EBONITETE.SI na Finance.com

Financiranje podjetij na Seo-praktik.si