Prekmurje – Dežela velikih traktorjev

Ker smo na naši spletni strani, do tega trenutka, več ali manj pisali samo o tem kako je nekoč potekala proizvodnja prvega pravega slovenskega traktorja, se tokrat z traktorsko zgodbo nekoliko distanciramo od zgodovine in preteklosti, za katero tako ali tako, lahko preko prispevkov, uganete kako se je končala.

Traktorska slovenska zgodba je zato v tem prispevku ena reč, povsem druga pa so ljudje in dežela, kjer so traktorji v Sloveniji še najbolj uporabni in praktični. To je seveda Prekmurje – čudovita zgodba o deželi “tam nekje”, kjer hrumijo veliki in tudi manjši traktorji, pa je predstavljena celo na spletni strani spletnega portala Primorske.si z naslovom V deželi velikih traktorjev.

V njej je opisano Prekmurje in naše slovensko podeželje, kamor je kar se tiče samega slovenskega traktorja, ciljala tudi naša družba, ki se je ukvarjala s proizvodnjo slovenskega traktorja Limb.

Kot smo omenili v že nekaterih drugih naših prispevkih, je traktorska zgodba slovenskega traktorja in predvsem njegova promocija izgledala tudi tako, da se je traktor promoviral ne samo na kmetijskih sejmih v Radgoni in Komendi, temveč tudi na samostojnih promocijah in predstavitvah delovanja slovenskega traktorja pri raznoraznih kmečkih opravilih na njivah (oranje, košnja trave, mulčenje, ipd…)

Slovesnko Prekmurje je sicer za svetovno največje traktorje vseeno “majhna zemljica”, kjer pa jo tudi zaradi preveč razparceliranosti posameznih parcel težko obvladuje en ali več velikih traktorjev.

Zato je Prekmurje enkratna priložnost tudi za traktorje manjših dimeznij manjših konjskih moči.

A, da ne bomo vedno samo o traktorjih, povejmo še nekaj lepih besed o samem Prekmurju. Nedvomno je med cerkvami ena izmed najlepših cerkva v Prekmurju cerkev sv. Nikolaja (Miklavža), ki je prekrasno obdana s čudovitimi vitraži (slika spodaj), še največ pa si lahko o samih vitražih, tehnikah njihove izdelave in pa celotni zgodovini vitražev preberete na slovenski spletni strani različnih slovenskih mizarjev in opremljevalcev različnih prostorov (tukaj):

sveti nikolaj vitraž

Vitraž v cerkvi svetega Nikolaja v Murski Soboti

.