Kaj je Top Max gnojilo za odebelitev cvetov in kako ga uporabljamo

V fazi poznega cvetenja, želimo da imajo rože obilo cvetov, prav za to uporabljamo Top Max gnojilo za odebelitev cvetov. Rastline v vsaki fazi svojega življenja, potrebujejo drugačno razmerje hranil. Recimo v fazi ukoreninjenja rastlina potrebuje blaga hranila in bi jih z normalno dozo lahko poškodovali. V fazi rasti potrebujejo mnogo dušika N, katerega rabi za rast in razvoj. Spet v fazi cvetenja potrebuje več fosforja P in kalija K, saj mora graditi cvetove. V poznem cvetenju, pa potrebujemo gnojilo za odebelitev cvetov, saj želimo da so cvetovi čim bolj veliki in težki.

Kaj je gnojilo za odebelitev cvetov Top Max gnojilo za odebelitev cvetov

Če naše rože gojimo v substratu, kokosu ali hidroponiki, se vedno srečujemo s težavo, da so cvetovi naših rož premajhni. To pa tudi pomeni, da naši vršički niso dovolj težki. Vsak ki goji rože indijske konoplje, se je sigurno srečal s to težavo. Standardna rešitev je dodajanje hranil za ojačitev cvetenja in povečanje teže cvetov. Tak tip hranila je gnojilo za odebelitev cvetov Top Max. Top Max bi v slovenščini pomenilo “maksimalen vršiček”, torej naredi največ iz vaše rastline indijske konoplje.

Kakšno sestavo ima Top Max gnojilo za odebelitev cvetov

Top Max je sestavljen iz  humičnih in fulvičnih kislin, ki pomembno vplivajo na presnovo rastlin. Ta kombinacija omogoči hitrejšo delitev celic v rastlini in spodbuja rastlino k proizvodnji novih cvetov. Prav to je razlog, da se cvetovi odebelijo, saj jih je mnogo več. Top Max s svojim delovanjem, pomaga rastlinam pri prenosu sladkorjev v cvetove in s tem spodbudi obilen cvetni razvoj. Hkrati pa osvobaja mikroelemente iz zemlje. Top Maxa je idealno gnojilo za odebelitev cvetov in povečanje teže pridelka.

Humične kisline, katere pridobivajo iz Leonardita, ki je zelo bogat z njimi, so namenjene izboljšanju zemlje. Povečujejo dostopnost drugih hranil, njihove molekule pa so prevelike, da bi jih lahko rastlina vsrkala. Humične kisline vežejo nase težke kovine,  hkrati pa tudi odvečna hranila iz zemlje in “čistijo zemljo”. Fulvične kisline, na drugi strani, pa so hrana za rastline in nastanejo, ko mikroorganizmi razgrajujejo organske snovi v zemlji. Njihove molekule so dovolj majhne, da jih rastlina lahko absorbira. Omogočajo zdrav razvoj rastlin in mnogo večjo rast. (1)

Kako uporabljamo gnojilo za odebelitev cvetov

Kako uporabljamo Top Max gnojilo za odebelitev cvetov

Top Max začnemo uporabljati že od prvega tedna cvetenja in ga dodajamo gnojilo, katera že uporabljamo. Uporablja se za gojenje v zemlji, substratu ali kokosu, prav tako pa je primeren tudi za hidroponsko gojenje indijske konoplje. Gnojilo za odebelitev cvetov se uporablja na sledeči način:

1 teden cvetenja zmešamo 1 ml na 1 l vode

2 in 3 teden cvetenja dodamo 2 ml na 1 l vode

4 in 5 teden cvetenja dozo povečamo na 3 ml na 1 l vode

od 6 do 8 tedna uporabimo 4 ml Top Max na 1 l vode

9 in 10 teden cvetenja uporabljamo le vodo, da iz zemlje speremo zastala hranila (2)

Še: kakšna je razlika med plagron alga bloom gnojilom in plagron terra bloom gnojilom