Katera naravna krema za obraz je najboljša za odpravljanje aken?

krema za obrazAkne so najpogostejše težave s kožo, ki običajno doletijo najstnike. Mnogi preizkušajo razne načine za odpravljanje te težave in iščejo katera krema za obraz je najboljša in najučinkovitejša.

Tudi  najboljše kreme proti mozoljem ne bodo rešile težave, če pred nanosom kreme za akne, ne bomo dobro in pravilno očistili obraza. Vsekakor je najboljša krema za obraz naravna, brez primesi kemikalij, ki bi nastanek aken še pospešile.

Najboljša krema za obraz, ki lajša težave z aknami, mora biti brez konzervansov

Redki so med nami, ki se še nikoli v življenju niso srečali s težavami, ki jih povzročajo mozolji. Akne so vsekakor najpogostejša težava s kožo. Nastanejo zaradi pretiranega izločanja loja, ki mu pravimo tudi sebum. Sebum je mastna tekočina, ki ga tvorijo žleze lojnice v koži. Izvodila se zamašijo, kadar lojnice proizvajajo preveč loja. V tem primeru se loj zadržuje v lojnicah, kjer se strdi in potemni. Nastanejo majhni čepki, ki jim pravimo ogrci. 

naravna krema za obraz

Včasih se zgodi, da izvodila lojnic, zapre tudi keratin. Keratin je čvrsta beljakovina, ki jo proizvaja koža. Loj, ki se ujame v lojnice se strdi in nastanejo bele bunkice. Tako pri ogrcih, kot pri belih bunkicah, se v loju nabirajo bakterije, ki okužijo tkivo in povzročijo akne v različnih oblikah. Za odpravljanje aken ne smemo uporabljati krem, ki vsebujejo konzervanse, saj lahko stanje še poslabšamo. Raje uporabimo naravno kremo za obraz, ali pa si pomagajo s kakšnimi pripravki iz naravne kozmetike, ki jih naredimo sami doma.

Kaj je vzrok za nastanek aken?

Akne so običajno nadloga najstnikov, saj doleti kar 85% vseh mladostnikov. Vendar se akne lahko pojavijo tudi pri odraslih, strokovnjaki nam vedo povedati, da za mozoljavostjo trpi tudi 20% odrasle populacije. Akne se običajno pojavijo v puberteti in so v hujši obliki pri ljudeh, ki imajo mastno kožo. Pojavijo se na obrazu, vratu, prsnem košu, ramenih in tudi po hrbtu. Vzrok za nastanek aken še niso dokončno raziskali, a verjetno sta največja krivca dednost in hormoni.

najboljša krema za obraz

Stanje se lahko poslabša v primeru slabe higiene, neurejenega prehranjevanja in pogostih stresnih situacij. Pri ženskah lahko nastanek aken povzročijo kontracepcijske tabletke ali menstruacija. Pogosto opažamo tudi nastanek mozoljavosti pri uporabi ličil, ki so na oljni osnovi. Mozoljavost je pozimi bolj izrazita, medtem ko se poleti stanje nekoliko umiri. Poleti lahko sami naredimo ognjičevo kremo, ki bo prav gotovo pomagala odpraviti akne!

ognjičeva krema

Pri izbiri kreme za nego obraza pri mozoljavosti, moramo biti izredno previdni. Najboljša je naravna kozmetika, brez kemikalij. Kadar je mozoljavost izredno huda, moramo obiskati dermatologa, ki nam predpisal kremo, gel ali celo antibiotike, ki bodo omili težave. (1)

Nad mozolje tudi z eteričnimi olji!

Akne in mozolje lahko izredno uspešno odpravimo tudi z uporabo naravnih eteričnih olj! Preden se odločimo, katero eterično olje bomo izbrali, moramo vedeti kakšen tip aken nas muči.

Pri uporabi naravnih eteričnih olj moramo biti previdni, saj nekaterih ne smemo nanašati na kožo, brez da jih prej razredčimo.  Eterična olja za blaženje težav z aknami, lahko tudi dražijo kožo. V primeru, da se pojavi alergična reakcija, moramo uporabo eteričnih olj takoj opustiti.

naravna kozmetika za obraz

Za nego aken je izredno primerno eterično olje čajevca, saj deluje antibakterijsko. Umirja razdraženo kožo in odpravlja akne, izpuščaje in mozolje. Uporabljamo ga lahko tudi pri glivičnih okužbah. Pri hudi mozoljavosti si lahko pomagamo tudi z eteričnim oljem sivke, ki deluje antibakterijsko in pomirja razdraženo kožo. Deluje tudi preventivno, saj preprečuje nastanek mozoljev. Eterično olje sivke tudi blaži rdečico, ki občasno nastane zaradi aken. Olje sivke moramo pred uporabo vedno razredčiti. (2)

 Preverite še: Izdelki za lepoto in zdravje na Omega3.si