Kdaj se odločimo za jemanje prehranskih dopolnil?

kdaj se odločimo za jemanje prehranskih dopolnilZ redno, zdravo in uravnoteženo prehrano, naj bi zadostili vsem potrebam našega telesa po hranilnih snoveh, ki jih potrebuje. Strokovnjaki si še vedno niso enotni, ali potrebujemo dodatke k prehrani ali ne. V naslednjem članku vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kdaj se odločimo za jemanje prehranskih dopolnil.

Kaj so prehranska dopolnila in kdaj se odločimo za jemanje prehranskih dopolnil?

Prehranska dopolnila so učinkovine, s katerimi dopolnjujemo in uravnotežimo vsakodnevno prerano. Uživamo jih v obliki tablet, kapsul, prahu ali v kakšno drugi obliki. Vedno se moramo zavedati, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano, temveč samo dopolnilo in podpora pri zdravljenju.

Z uživanjem prehranskih dopolnil, celicam našega telesa dodajamo snovi za tvorbo energije, za popravilo poškodovanih celic in za krepitev imunskega sistema.

V zadnjih letih se je izjemno povečalo uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo esencialne maščobne kisline omega-3 in prehranskih dopolnil, ki vsebujejo minerale za tvorbo kolagena in keratina. Najbolj poznan je MSM mineral lepote, ki vsebuje naravno organsko žveplo in izboljšuje stanje las, kože in nohtov.msm mineral izkušnje

Močno se je povečalo tudi uživanje prehranskih dopolnil, ki nadomeščajo kvalitetne beljakovine in vlaknine, velika pa je tudi poraba vitaminov. Največ nadomeščamo vitamine C, E, D, A in vitamine skupine B.

Preden se odločimo za jemanje prehranskih dopolnil, se posvetujmo z zdravnikom, ki bo presodil, katero prehransko dopolnilo je primerno za nas.

Več o tem kako jemati prehransko dopolnilo msm, si preberite v članku “MSM-  7 prednosti tega čudežnega dopolnila, za katere morate vedeti”. Vabljeni na spletno stran Super-obrok.com!

Katere vrste prehranskih dopolnil poznamo?

Poznamo naravna in sintetična prehranska dopolnila. Razlika med njima je v zgradbi kristalov, drugače so enaka drugim kemičnim molekulam.

Sintetična prehranska dopolnila

Pri sintetičnih vitaminih, je zgradba molekul tako idealna, da jih telo po vsej verjetnosti ne izkoristi v celoti. Sintetični vitamin prodrejo v celice v količinah, ki so prevelike za potrebe organizma. Telo vzame kolikor rabi, neizkoriščen ostanek pa pogosto povzroča neprijetne stranske učinke.

Polnila v sintetičnih prehranskih dopolnilih, pogosto povzročajo alergije, po dolgotrajnem uživanju pa se organizem poleni in se ne potrudi več, da bi sam črpal hranila iz hrane.

Naravna prehranska dopolnila in dopolnila na naravni osnovi

Prehranska dopolnila na naravni osnovi so predvsem izvlečki pomembnih učinkovin. Tu najdemo izvlečke iz sadja, zelenjave ali celo iz lubja dreves. Težava pri izvlečkih je, da ne vsebujejo kompleksnosti hranilnih snovi, ki so običajno v hrani.kako jemati msm

Drugačna zgodba pa je pri naravnih prehranskih dopolnilih, ki so skoncentrirana in biološko pridelana hrana.

Pridelava naravnih prehranskih dopolnil je strogo nadzorovana, pridelujejo jo iz sadja, zelenjave, žit, olj, rib, alg, naravnih mineralov, mlečnih izdelkov in stročnic.

Večina naravnih prehranskih dopolnil vsebuje antioksidante in esencialne maščobne kisline omega-3.

Prednost naravnih prehranskih dopolnil je predvsem ta, da jih telo prepozna in jih prebavi isto, kot normalni obrok. Organizem iz naravnih prehranskih dopolnil vzame kar potrebuje, zato ni neizkoriščenih ostankov, ki bi škodovali telesu.

Naravna prehranska dopolnila potrebujejo nekaj več časa, da se vgradijo v celice. Učinki uživanja so zato vidni šele čez nekaj časa, odvisno od stanja vsakega posameznika. (A) (B) (C)

Uporabljene besede: Kdaj se odločimo za jemanje prehranskih dopolnil, prehranska dopolnila, vitamini in minerali

Zanimalo vas bo tudi: Kako pospešiti počasen metabolizem in svojo prebavo