Kako pospešiti počasen metabolizem in svojo prebavo

Če smo že pisali na naši strani o chia semenih, garcinii cambogii in tem kako shujšati, se zdi prav, da v tem duhu damo tudi nekaj napotkov o tem kako pospešiti počasen metabolizem in svojo prebavo.

Počasen metabolizem

Morda mislite, da potrebujete čarobno tabletko ali posebno hrano, ki bo spremenila vaše telo v stroj za kurjenje kalorij. Najpomembnejši vzrok za upočasnjen oz. počasen metabolizem pa so lahko vaše prehranjevalne navade. Izbrali smo pet razvad, ki se jih izogibajte, ker lahko negativno vplivajo na vaš metabolizem.

Počasen metabolizem

Počasen metabolizem oz. presnova je eden izmed pogostejših izgovorov za neuspešen boj z odvečnimi kilogrami.

1. Počasen metabolizem povzroči dramatično znižanje kalorij.

Odločitev za striktno dieto, v želji po zbijanju kilogramov pred pomembnim dogodkom (športna tekma ali poroka) je načrt, ki se vam bo zagotovo maščeval. Vaše telo je programirano, da varuje vašo normalno težo, in kadar na primer bistveno znižate število zaužitih dnevnih kalorij, na manj kot 1000, se hitrost metabolizma bistveno upočasni, kot posledica obrambnega mehanizma vašega telesa. Tako imenovane ‘stradalne’ diete so glavni vzrok upočasnjenega metabolizma pri ljudeh.

Njihova posledica pa je, da se po koncu takšne diete, ko začnemo normalno jesti, še bolj zredimo – kot posledica novega, upočasnjenega metabolizma. Za učinkovito hujšanje je veliko uspešnejša redna telovadba in uživanje manjših obrokov skozi dan, ob tem pa s lahko pomagamo tudi z različnimi prehranskimi dodatki, ki jih vključimo v svoj jedilnik. Med njimi je še posebej učinkovite nekatere kapsule za hujšanje.

2. Predolgo čakanje do naslednjega obroka.

Stradanje vašemu telesu ne upočasni samo metabolizma, ampak se boste zaradi njega veliko prej prenažirali z mastno hrano. Če je pozno zvečer, in niste od dopoldanske malice zaužili še ničesar, je velika verjetnost, da boste za večerjo pojedli več, kot potrebuje vaše telo. Za preprečevanje prenažiranja priporočamo, da imate pri roki zdrave prigrizke (o njih lahko preberete v drugih naših člankih), poleg tega pa čez dan zaužijte več manjših obrokov.

3. Izogibanje zajtrka.

Ko vstanete iz postelje in ne zaužijete zajtrka, bo vaš metabolizem ostal upočasnjen. Bistvo zajtrka je tudi prekinitev t.i. nočnega posta. Vaše telo je vso noč varčevalo z energijo – zato nujno potrebujete ‘vžig’ metabolizma z jutranjim obrokom.

4. Pitje piva ob večerji.

Ljudje radi ob večerji popijejo kakšno pivo ali kozarec vina, še posebej moški. Alkohol pa ne samo da poveča število zaužitih kalorij, ampak jih tudi veliko več spremeni v telesne maščobne zaloge. Kar vaše telo ne potrebuje takoj, shrani za kasneje. Vaše telo smatra alkohol za strup, in znebitev strupov je prioriteta vašega metabolizma. Zato ga telo raje predela v maščobne zaloge, kot pa v takojšnjo energijo za mišice. To se sicer dogaja z vsemi vrstami alkohola, še najbolj pa s pivom, ker vsebuje največ ogljikovih hidratov. Hkrati pa vpliva alkohol tudi na občutek sitosti in smo zaradi njega bolj lačni kot v resnici in zato ob pitju alkohola tudi več pojemo.

5. Premalo vlaknin v vaši dieti.

Čeprav vlaknine ne pospešijo vašega metabolizma, pozitivno vplivajo na pravilno delovanje vašega telesa. Ko je vaše telo preobremenjeno s kalorijami, jih praviloma shrani kot maščobne zaloge. Vlaknine poleg zmanjševanja holesterola v krvi, pomagajo vašemu telesu učinkoviteje predelati hrano in zmanjšujejo število kalorij, ki se shrani kot maščobne zaloge. Prizadevajte si zaužiti vsaj 25 gramov vlaknin na dan.

Priporočamo, da si o tem, kako pospešiti svoj počasen metabolizem pogledate še v prispevku “The Best Ways to Boost Your Metabolism“.