Namakalni sistemi za kmetijstvo ter nasveti za ohranjanje vode na njivah

Spodaj smo za vse kmete, ki posedujejo večje ali manjše njive, pripravili nasvete, še posebej, če vas zanimajo namakalni sistemi za kmetijstvo in pa to kako ohraniti vlažnost njih ter prihraniti pri vodi.

Kmetijstvo, po nekaterih ocenah (1), porabi 70% umikov sladkovodnih voda po vsem svetu in 40% umikov sladkovodnih voda samo v Združenih državah. S težkimi sušami, krčenjem vodnih rezervoarjev in pomanjkanjem sladke vode na nekaterih območjih planeta je zato ohranjanje vode iz leta v leto, bolj pomembno, morda celo bolj kot kadarkoli prej, še posebej za kmete. Seveda pa pri tem odločilno vlogo odigrajo namakalni sistemi za kmetijstvo.

Tukaj je nekaj idej za ohranjanje vode, ki lahko zmanjšajo količino odpadnih voda.

Najbolj učinkoviti namakalni sistemi za kmetijstvo

Namakalna oprema z rastlinami Phreatophytes

Phreatophytes so rastline, kot so ruska oljka, tamarisk, vrba in bombažni les. Po podatkih spletnega mesta Colorado State University lahko Phreatophytes porabijo večje količine vode s pomočjo evapotranspiracije, s tem pa zmanjšajo razpoložljivost vode za sistem obrezovanja in njenih uporabnikov.” Te rastline je mogoče zmanjšati ali odstraniti z različnimi metodami, vključno s kemičnimi ali mehanskimi.

Namakalne linije z nizko energijo

Geološka raziskava ZDA predlaga uporabo središčnega sistema z nizko energijsko natančnostjo (LEPA), da nežno pršimo vodo, ki je zelo blizu tal. Ta metoda lahko poveča učinkovitost namakanja s 60% (za tradicionalno namakanje z razprševanjem) na več kot 90%.

namakalni sistemi za kmetijstvoNačrtovanje namakanja in mali namakalni sistemi

Načrtovanje namakanja na podlagi meritev tal ali atmosfere lahko zmanjša porabo vode ob izboljšanju pridelka. Programi lahko zbirajo vremenske podatke, vključno z lokalno temperaturo, padavinami, vlago in evapotransporacijo pridelka, da zagotovijo priporočila za optimalno razporejanje namakanja. Univerza v Minnesoti ponuja obsežen vodnik o razporejanju namakanja z uporabo metode čekovne knjige.

Kapljični namakalni sistemi

Kapljično namakanje ohranja 50 do 70 odstotkov več vode kot tradicionalne metode, hkrati pa povečuje pridelek za 20 do 90 odstotkov.” Spletna stran Colorado State University pojasnjuje, da namakanje s pomočjo kapljic zagotavlja zaželeno ravnovesje vode in zraka v tleh, ki spodbuja rast rastlin in hkrati zmanjšuje odtekanje in izhlapevanje.

Črni polietilenski plastični film

Polaganje črne polietilenske folije iz plastike okoli določenih poljščin bo preprečilo površinsko izhlapevanje, nadzorovalo plevele in počasi ohranjalo tla. To lahko prihrani 25 odstotkov vode. Črni polietilenski film debeline 1 do 1,5 mm je primeren, čeprav ga je morda treba zamenjati po eni sezoni.

Lasersko niveliranje z elektromagnetnimi ventili za namakanje

Uporaba lasersko nadzorovane opreme za izravnavo zemlje lahko zagotovi, da imajo polja in njive idealni naklon, odvisno od vrste namakanja. Po besedah ​​odbora za razvoj vode v Teksasu: “S sistemom za brizganje vode popolnoma ohranimo vodo z zmanjševanjem odtekanja, kar omogoča enakomerno porazdelitev vode. Namakalni sistemi potrebujejo rahlo, vendar enakomerno pobočje za najbolj učinkovito uporabo vode. Lasersko niveliranje lahko zmanjša porabo vode za 20-30% in poveča pridelke za 10-20%.

Ujetje deževnice iz visokih pobočij

Spletna stran Iowa State University opisuje, kako namestiti sistem za zbiranje deževnice. 30 do 96 metrov obročne hiše lahko zbere do 28.000 litrov vode na sezono in 1/2 inch padavin lahko zapolni dva 500 galonska rezervoarja.

Uporabite merilnik porabe vode za merjenje porabe vode

Peter Drucker je lepo rekel, “kaj se meri, se obvladuje.” Spremljanje porabe vode v realnem času s pomočjo vodomerov lahko pomaga kmetom pri določanju učinkovitosti namakanja in izboljšanju upravljanja z vodami.

Razpršilci za namakanje in sistemi za vračanje talne vode

Sistemi povratne vode za odvod vode se spustijo na spodnji del polja in ga črpajo nazaj na vrh polja za ponovno uporabo. Ta sistem lahko vključuje jarke za zbiranje odtokov, vodne poti za prenos vode v osrednje območje, rezervoar, črpalko, močnostno enoto in cevovod.

Izboljšane brazde

Oddelek za vodne vire v Kaliforniji navaja izboljšane brazde kot priporočeno metodo za ohranjanje vode in na spletni strani University of Nebraska navaja, da izboljšanje namakalnih brazd izboljša namakanje. Po poročilu UNL, “če je stopnja infiltracije zmanjšana, je na voljo dodatna voda za nadaljnjo vzdolžno brazgotino. Rezultat je hitrejši predčasni čas do konca polja, izboljšana porazdelitev vode in zmanjšan potencial za globoko percolacijo na koncu polja. ”

Oznake besedila: Namakalni sistemi za kmetijstvo