Vrste namakalnih sistemov

Spodaj so razložene osnovne vrste namakalnih sistemov.

Vrste namakalnih sistemovKo izberate škropilnico ali namakalni sistem, razmislite o izbiri tiste, ki pošilja velike kapljice vode blizu tal. Ti škropilniki so bolj vodno učinkoviti kot brizgalke, ki brizgajo fino meglico in izgubijo veliko vode z izhlapevanjem. Namakanje po kapljicah je odlična alternativa za drevesa, grmičevje, trajnice in podlago. Malo ali brez vode se izhlapi, ker se voda nanaša na tleh, blizu korenin rastline.

Več: Celovit pregled vseh vrst namakalnih sistemov, boste našli na povezavi

Dobro načrtovani napajalni sistem vam lahko pomaga preprečiti zalivanje, ki ne samo odpravi odpadne vode, temveč lahko škoduje tudi vašim rastlinam. Poznavanje količine vode, ki jo potrebujejo vaše rastline, in redno spremljanje in vzdrževanje vašega namakalnega sistema so ključ do varčevanja z vodo in denarjem.

Črpalke – Večina vrtnarjev je seznanjena s cevmi za cevi, ki potujejo po celotni dolžini vode. Cevi za čiščenje se lahko uporabljajo za temeljito vodno zalivanje posamezne rastline alic elo več rastlin, ki so posajene na gosto. Prav tako lahko prilagodite namakalni sistem na vašem vrtu s pritrditvijo cevi za cevi na trde cevi. Na ta način se izognete zapravljanju vode na območjih, ki vode ne potrebujejo.

vrste namakalnih sistemovSistem kapljanja – namakanje s kapljicami je najbolj vodno učinkovit način za namakanje mnogih nasadov. Idealen je za vodo v glinenih tleh, ker se voda počasi nanaša, kar omogoča, da tla absorbirajo vodo in se izognejo odtekanju. Tako imenovane drip naprave uporabljajo del vode, ki ga uporabljajo naprave za brizganje (C).

Sistemi kapljanja “Point source” so sestavljeni iz cevi za kapljanje, ki se polijejo po zasaditveni površini in vodo napolnijo neposredno na podlago rastlin po stopnji, ki jo lahko absorbirajo tla, ne da bi pri tem izgubili vodo, da bi prišlo do napihovanja, prepiha ali odtekanja (D).

Vrste namakalnih sistemov s kapljičnim delovanjem

Obstaja veliko različnih vrst opreme za kapljanje, vključno s kapljicami, bubblers, sesalniki (inline emitterji) in mikrofrekvenčevalniki. Sistemi za kapljanje so prilagojeni potrebam posameznih rastlin. Vendar ne smete mešati različnih naprav v istem območju ali distribucijski liniji, če je to mogoče. Z drugimi besedami, v isti coni ne bi postavili cevi za vžig s cevjo za gašenje. Za vsako vrsto opreme uporabite ločena območja.

Hitrost izpusta odvodnikov kapljevine se giblje od polovice galona na uro do dveh litrov na uro in je odvisna od obrata in njegove velikosti ter vrste tal. Mikro razpršilci uporabljajo veliko več vode – do 15 litrov na uro, vendar še vedno veliko manj kot nadzemeljske brizgalke. Na splošno boste potrebovali vsaj eno oddajno napravo za vsakih dveh in pol metrov krošnje rastlin ali travnega tepiha.

Zelo znane vrste namakalnih sistemov so tudi tradicionalni sistemi za samodejno pršenje – med tradicionalnimi sistemi za samodejno pršenje so pop-up razpršilne glave, ki jih je mogoče prilagoditi tako, da razpršijo polni krog, pol kroga ali četrt kroga. Pomanjkljivost razpršilnih glav je, da so pogosto manj učinkovite kot glave rotorja ali sistemi kapljanja, ker vodo spustijo na tla hitreje, kot jo lahko absorbirajo naša glinena tla.

Ne glede na glave, ki jih uporabljate, se želite prepričati, da so namakalni sistemi razporejeni tako, da vsaka glava razprši na naslednjo glavo ali, kar se imenuje pokrovček “od glave do glave”. Vse glave morajo biti iste vrste in istega proizvajalca, da dobijo enakomerno porazdelitev vode (B).

Rotorni sistemi – Rotorni sistemi so na splošno bolj učinkoviti kot razpršilne glave. Vodo uporabljajo veliko počasneje kot glave za pršenje, kar omogoča, da tla učinkoviteje absorbirajo vlago. V preteklosti rotorji niso bili uporabljeni za manjše območje travnatih površin, vendar so novi rotorji posebej zasnovani za nanašanje vode z manj kot polovico palca na uro in s polmerom manj kot 15 čevljev. Nastavitveni vzorci in radij so nastavljivi, kar lahko ustreza neparničnim območjem (A).

Oznake besedila: Vrste namakalnih sistemov