Travni tepih (vse kar ste želeli vprašati)

Vas zanima travni tepih?

V okviru prispevkov, ki se dotikajo tematike obdelave in priprave zemlje (za gojenje raznovrstnih kultur) ali zgolj kot cvetlične in vrtne nasade (travnike, rastlinjake, opd…), je seveda smiselno kakšnega nameniti tudi razlagi in pojmu travne ruše.

Po domače povedano je travna ruša, tako imenovan travni tepih, katerega namen je enostavna in hitra ozelenitev okolice stanovanjskih in poslovnih objektov, javnih površin ter drugih površin, ki jih imamo namen spremeniti v travnik. Kmetijske površine, ki so primerne za polaganje travnega tepiha, pa morajo biti predhodno dobro pripravljene in obdelane, pri čemer ključno vlogo odigra struktura pripravljene zemlje, priprava tal, ki jo prvič travimo in posebna nega zemlje, kjer travno rušo iz. travni tepih menjavamo.

Osnova za res kakovosten travni tepih

travni tepih

Priprava za bodoči travni tepih.

Osnova dobro in pravilno položenega travnega tepiha je nedvomno strokovno pripravljena zemeljska podlaga, pognojevanje in valjanje, saj je največ primerov in potreb po položitvi travnega tepiha ravno na površinah, za katere želimo, da so ravne in brez izboklin (ki jih prinaša, v nasprotju od travnega tepiha, naravni travnik).

Travni tepih je v osnovi lahko izdelan iz umetne trave in pa naravne trave. Kadar je za travni tepih uporabljena umetna trava, je priprava tal, za takšno podlago zagotovo drugačno, kot, če polagamo travni tepih iz naravne trave.

Gnojenje, prekopavanje, zalivanje, striženje in košnja pri umetni travi pač niso potrebni, je pa tudi, če nas zanima umetna trava, ključno, da poznamo razlike med umetno travo za terase, balkon, umetno travo s čepki in podobno.

Naraven travni tepih je brez umetne primesi – slednej pa zahteva klasično skrb za travo, kot jo poznamo pri skrbi za klasičen travnik.

Pognojevanje, grabljanje, košnja, odstranjevanje plevela in vse kar sodi k negi naravnega travnika, sodi tudi k negi položenega travnega tepiha.

Polaganje travnega tepiha sestoji iz faz ustrezne priprave zemlje in terena, nato pa sledi samo polaganje, valjanje, gnojenje, zalivanje in nega. Ključno je, da pri na novo položenem travnem tepihu ne pretiravamo s težo valjev, le ti pa naj dosegajo cca. 500 kg.

Kar se tiče cene travnih tepihov pa je potrebno povedati, da se le te določajo na kvadratni meter in so odvisne od vnaprej pripravljene in zahtevanih del (pripravljanja dela, ali zgolj nakup travnega tepih).

Oznake besedila: travni tepih