Niacin in retinol – kako nam pomagata?

NIACIN

KAKO NAM POMAGA?

Lahko pomaga pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1

Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunska bolezen, pri kateri vaše telo začne napadati in uničevati celice trebušne slinavke, ki proizvajajo hormon inzulin.
Nekatere raziskave potrjujejo, da niacin ščiti celice trebušne slinavke in tako lahko zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 1 pri otrocih, pri katerih obstaja tveganje za razvoj te bolezni.

Po eni strani lahko pomaga pri zmanjševanju visokega holesterola, ki pogosto pesti bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2.

Po drugi strani pa lahko niacin zviša raven sladkorja v krvi.
Zato je nujno, da sladkorni bolniki, ki jemljejo niacin kot zdravilo proti visokemu holesterolu, skrbno spremljajo tudi raven sladkorja v krvi.

Izboljša delovanje možganov

Možgani potrebujejo niacin, ki je sestavni del koencimov NAD in NADP, za pravilno delovanje in pridobivanje energije.
Pomanjkanje niacina se lahko kaže v nekaterih psihiatričnih simptomih, vključno s poslabšanjem spomina.

Nekatere vrste shizofrenije lahko zdravimo z niacinom, saj ta vitamin pomaga popravljati poškodovane možganske celice, do katerih motenj pride zaradi pomanjkanja niacina .
Predhodne raziskave pa kažejo, da lahko niacin pomaga tudi pri izboljšanju zdravja možganov pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo. Vendar so rezultati na tem področju precej različni, zato je treba opraviti še več raziskav.

Izboljša delovanje kože

Niacin pomaga ščititi celice pred poškodbami zaradi sonca, ne glede na to, ali ga jemljete peroralno kot prehransko dopolnilo ali s hrano ali pa ga nanašate neposredno na kožo kot del kreme za zaščito pred soncem.
Poleg tega rezultati nedavnih raziskav potrjujejo, da lahko niacin deluje kot preventivno sredstvo pri nekaterih vrstah kožnega raka.
Študija iz leta 2015 je potrdila, da jemanje 500 mg nikotinamida (ene od oblik, v katerih se pojavlja niacin) dvakrat na dan zmanjša tveganje za nastanek nemelanomskih kožnih tumorjev pri ljudeh z visokim tveganjem za njihov nastanek.

Lahko pomaga pri lajšanju simptomov artritisa

Preliminarni rezultati ene od raziskav kažejo, da lahko niacin pomaga lajšati nekatere simptome osteoartritisa, izboljša gibljivost sklepov in pomaga zmanjšati odmerke nesteroidnih protivnetnih zdravil (zdravila proti vnetju, bolečini in vročini – kot sta Ibuprofen ali Diklofenak) .
Druga študija, opravljena na laboratorijskih podganah, je potrdila, da vbrizgavanje niacina zmanjšuje vnetne poškodbe sklepov zaradi artritisa.
Čeprav so ti predhodni rezultati zelo obetavni, so na tem področju potrebne nadaljnje raziskave.

Zdravljenje bolezni, imenovane pelagra

Hudo pomanjkanje niacina povzroča bolezen, imenovano pelagra (tudi pellagra iz italijanskega pella agra = hrapava koža) .
Zato je logično, da je jemanje prehranskih dopolnil z niacinom glavni način zdravljenja te bolezni. v razvitih državah je pomanjkanje niacina zelo redko. Lahko pa se pojavi v povezavi z drugimi boleznimi, kot so alkoholizem, anoreksija ali Hartnupova bolezen.
Povzetek: Niacin lahko pomaga pri zdravljenju številnih bolezni. Njegova največja prednost je, da pomaga pri zviševanju holesterola HDL ter zniževanju holesterola LDL in trigliceridov v krvi.

Kako deluje retinol?

Ko retinol ali drug retinoid pride v stik s kožo, ga encimi v telesu pretvorijo v retinojsko kislino, ki je aktivna oblika vitamina . Retinojska kislina zlasti pospešuje obnavljanje celic, spodbuja nastajanje kolagena in elastina, pospešuje bledenje hiperpigmentacije in zdravi akne.
Na začetku se lahko pojavijo luščenje, rdečica ali suha koža. To je trenutek, ko veliko ljudi obupa. Če boste vztrajali, boste po nekaj tednih opazili neverjetne izboljšave. Pravzaprav deluje tako, da staro kožo nadomesti z novo. Pod staro kožo dobite novo kožo brez gub. Postopoma se stare in odmrle celice odluščijo, koža pa je vidno sijoča in brez gub. Če se odločite poseči po kozmetiki z retinolom, bodite pripravljeni, da njegova uporaba zahteva vsaj 3 mesece, da se stare celice nadomestijo z novimi. Serum z retinolom uporabljajte skupaj z vitaminom E. Tako boste preprečili izsušitev površine kože.

Učinki retinola na kožo

– Pomaga pri obnavljanju kožnih celic.
– Bori se proti gubam.
– Spodbuja sintezo kolagena, ki je pomemben za ohranjanje zdravega in mladostnega videza kože.
– Zmanjšuje drobne gubice – vitamin A, čisti pore in normalizira delovanje žlez lojnic, zato učinkovito deluje proti aknam.
– Nenazadnje je koristen za ljudi, ki trpijo za seboroičnim dermatitisom (kaže se z rdečico, srbenjem in luščenjem kože).
– Prav tako zmanjšuje akne.

Kako, kdaj in kje uporabljati serum ali kremo z retinolom?

Pravi čas za uporabo kreme ali seruma z retinolom je pri 30 letih. Ko presežete 30 let, bi morala biti nočna krema ali serum za vas samoumevna. Na začetku jo na kožo nanašajte dvakrat na teden. Kasneje lahko pogostost uporabe povečate na vsak drugi dan ali celo vsak dan, če se bo vaša koža na to navadila.
Z rednim jemanjem retinola (vsaj šest tednov) bo koža pridobila elastičnost in vitalnost ter se posvetlila. Drobne gubice bodo skoraj izginile, globlje pa bodo vidno bolj gladke. Za kožo okoli oči uporabljajte samo izdelke, namenjene temu področju, ali pa kapljico najljubšega seruma z retinolom vmešajte v najljubšo kremo za oči in jo sprva nanesite vsak tretji večer. Ko se na izdelek prilagodite, lahko pogostost uporabe povečate.

Za katere vrste kože je primeren serum z retinolom?

Nekateri retinoidi so bolj agresivni. Čista retinojska kislina, ki jo nanesete neposredno na kožo, lahko povzroči draženje. Če imate občutljivo kožo, je retinol blažja oblika, vendar enako učinkovita alternativa.
Pri uporabi čistega zmanjšamo možnost draženja, hkrati pa dobimo vse koristi, ki jih zagotavlja retinojska kislina.

Vprašali ste

Ali lahko uporabljam retinol, ko sem noseča ali dojim?

Ne. Retinol ni priporočljiv, če ste noseči ali dojite.

Ali lahko kombiniram serum z vitaminom C in retinolom?

Ne, ne v enem tretmaju. Uporabljajte ju ob različnih časih čez dan ali teden.

Od katere starosti naj uporabljam retinol?

Pravi čas za uporabo kreme ali seruma z retinolom je pri 30 letih. Ko presežete 30 let, bi morala biti nočna krema ali serum z retinolom za vas samoumevna.

Moja koža je po uporabi retinola rdeča, suha, luščilna in srbeča.

Njegova uporaba pa je (ne le) pri občutljivi koži povezana tudi z večtedenskim obdobjem -retinalizacije. Po prvih nanosih retinola je koža lahko rahlo rdeča, pojavijo se luske, lahko razpoka ali se lušči. Vendar se ta spremljajoči pojav ne pojavi pri vseh. Pripravite se na nežno luščenje kože. Morda si boste takrat rekli, da ga raje ne bi uporabljali, da ne bi prej škodovali svoji koži, vendar je ravno obratno. To nežno luščenje je prvi znak učinkovitosti retinola. Takoj po nanosu se aktivna sestavina veže na DNK in takoj spodbudi beljakovine in encime v koži k specifičnim aktivnostim. Prva od teh je prav ločevanje odmrlih kožnih celic s površine kože.