Pomen beljakovin pri hujšanju

V okviru našega sodelovanja z ekipo Omega3.si, kjer njihove prispevke objavljamo v rubriki Sodelujemo z, smo podobno kot v prispevku o baldrijanu, tokrat pripravili nasvete in članek v zvezi z beljakovinami. Prispevek nosi naslov Pomen beljakovin pri hujšanju.

beljakovine hujšanjeBeljakovine nujno potrebujemo za rast in obnavljanje celic, zato so pomemben del naše prehrane. A če smo se odločili shujšati, imamo včasih težave, katera hrana je primerna za nas in kako jo pravilno pripraviti. Beljakovine najdemo v mnogih živilih. Na našem krožniku se najpogosteje znajdejo ribe, meso, perutnina, fižol, jajca, mlečni izdelki, divjačina, tofu, leča, oreščki in semena. Vsa ta živila vsebujejo beljakovine, nekatera pa vsebujejo tudi veliko maščob in holesterola, a jih še vedno lahko uživamo zmerno, če jih pripravimo na pravilen način.

Priporočamo še ogled TOP nasvetov za učinkovito hujšanje, na povezavi.

Priprava perutnine in divjačine

Kadar bodo na vašem krožniku živalske beljakovine, je zelo pomembno kako boste to hrano pripravili. Vedno odrežite maščobo, pri perutnini tudi kožo in meso skuhajte na način, da še dodatno zmanjšate količino maščob. Meso vedno začinite surovo in tik pred pripravo, nikar ne kupujte že pripravljenih in začinjenih obokov, saj vsebujejo mnogo dodatkov, kot so soli, sladkor in konzervansi. Potrudite se poiskati trgovca, ki prodaja meso organske in proste reje, izogibajte se  pripravi mesa in perutnine z cvrtjem in z drobtinami.

Ribe in morski sadeži

Ribe ponavadi vsebujejo manj maščob kot meso. Ko kupujete ribe ali morske sadeže, vedno preverite da so sveži in se izogibajte že pripravljenim jedem, kot so ocvrti oslič ali lignji. Konzervirane ribe so prav tako dobre, pozorni bodite samo na to, da ne vsebujejo preveč neželenih dodatkov.

Mlečni izdelki in ostali viri beljakovin

Beljakovine lahko dobimo tudi iz številnih brezmesnih virov, najbolj dostopna so jajca, a imajo veliko holesterola, zato je dobro, da uživanje jajc omejite na eno ali dve na teden. Vegetarijanci pa zelo dobro poznajo koristi sojinih izdelkov in in tofuja.

Mlečni izdelki

Pri nakupu mleka, sira, skute, jogurtov in ostalih mlečnih izdelkov vedno preverite, da imajo manj maščob. Mlečni izdelki so dober vir beljakovin in kalcija a vsebujejo veliko nasičenih maščob.

Oreščki in semena

Oreščki in semena se vse pogosteje znajdejo na naših jedilnikih. Večina oreščkov in semen je bogata z zdravimi maščobami, a so ponavadi bogata tudi s kalorijami.

Viri:

Andreas Jopp, Programi za zaščito celic

S.K. Vanjkević, Naravno zdravljenje