Priprava zemlje za sejanje trave

Spodaj opisujemo postopek kako poteka priprava zemlje za sejanje trave.

Verjetno ste že slišali veliko nasvetov vaših sosedov in ostalih, ki po vsej verjetnosti pravijo, da je začetek negovanja novega trate težko delo, ki ga je najbolje prepustiti strokovnjakom. Spodaj odgovarjamo ali je temu tako ali pač ne.

Dejstvo je, da lahko prihranite denar in uspešno začnete gojiti svoj nov travnik s sejanjem, kar sami. Potrebujete le malo priprave, kakovostno seme za travo, ki je idealno za vaše rastoče razmere, dobro pripravljeno prst in malo potrpljenja.
Priprava zemlje za sejanje trave

Kako izberemo pravo travno seme?

Izberite travo, ki je primerna za vaš življenjski slog, proračun in lokacijo. Začnite razmišljati o vrsti trate, ki jo želite in o pogojih, ki jih sploh vaš travnik, dvorišče, parcela, sploh omogoča.

Ali je vaš travnik čez cel dan v celoti obsijan? Ali le delno? Ali bo dobil veliko stopalnega prometa (otroška igra) ali ga bodo uporabljali hišni ljubljenčki? Oglejte si vse najboljše možnosti, ki jih je spodaj za vas pripravila Hortikultura Lešnik.

 

Ali moramo analizirati zemljo? In kaj ugotovimo z analizo zemlje?

dosejevanje traveTa korak je neobvezen. Seveda, lahko greste skozi težave in celo tako daleč, da si date analizirati svojo zemljo, glede na okrožje, kjer se nahaja vaša parcela, a največkrat je to kar se boste naučili iz testa, to kakšne hranilne snovi in ​​dopolnila morate dodati v svojo zemljo, da jo izboljšate. Na srečo lahko dobite lepe rezultate že z dobro pripravo in vzdrževanjem.

 

Kako poteka sama priprava zemlje za sejanje trave?

 

Ko ste določili območje, kjer želite svojo prihodnji travnik in ste si vzeli čas za odstranitev stare trate, se sprehodite in pregledajte območje. Odstranite velike kamnine in ruševine, napolnite majhna mesta in, če je zemlja stisnjena, jo boste morali obdelati s krmilno palčko. Vaš cilj je, da vašo zemljo razbijete do delcev velikosti peska, ki služi kot dobrodošla preproga za travnata semena.

 

Kaj moramo upoštevati na površini tal?

 

sejanje trave postopekNa novem travniku ne želite vrhov in dolin. Uporabite rake za izravnavo površine, tako kot lahko. Na tej točki boste morda v skušnjavi prinesli novo zemljo. To ni vedno dobra ideja, saj lahko vsebuje semena plevelov, ki jih je težko nadzorovati. Vztrajate pri odstranjevanju kamnin ali drobovja (1).

 

Kaj dati najprej… seme za travo ali hranila?

Kaj se dodaja na zemljo najprej, seme ali hrana za travnike? Odvisno je od vas. V vsakem primeru uporabite padajočo ali vrtljivo trosilniško ročno ali strojno napravo, pri kateri samo sledite nastavitvam, ki so na njej navedene.

 

Kako pokrijemo novo travo?

Po sejanju semen pokrijte zemljo s tanko plastjo vetriha. To lahko storite tako, da previdno povlečete zadnji del listne grabe nad vašim zaseženim območjem. Na gričih, mulčite s tanko plastjo slame, da bi semena preprečila izpiranje. Poskrbite, da boste jasno videli rastline pod slamo. S slamo lahko tudi preplavite na preostalem novem travniku, da se zmanjša poraba vode.

Zalivanje nove trave

 

Po vseh vaših prizadevanjih ne želite, da se vaša nova trava posuši. Priprava zemlje za sejanje trave vključuje tudi to, da se prepričamo, da je zgornji del palice v novem travniku, oster in vlažen. Morda boste morali rahlo vodo dodajati dva ali trikrat na dan. Vztrajajte z zalivanjem, dokler vaše sadike niso dobro uveljavljene. Ko nova zelenica doseže višino košnje, lahko zmanjšate frekvenco in začnete zalivati ​​temeljito enkrat ali dvakrat na teden (2).

 

Vzdrževanje nove trave

Odlično, zdaj vaša nova trava močno raste. Zdaj jo morate zmanjšati. Poskrbite, da boste kosili samo tretjino listov trave. Prilagodite kosilnico na visoko nastavitev, da bo trava lepa in debela (3).

Oznake besedila: Priprava zemlje za sejanje trave