Retinol in niacin – dve zanimivi spojini

Retinol in niacin – dve zanimivi spojini

Retinol in niacin sta dve zanimivi spojini, ki imata v telesu pomembno vlogo. Retinol je ena od oblik vitamina A in ga najdemo predvsem v živalskih proizvodih, kot so jetra, ribe in mlečni izdelki. Niacin je znan tudi kot vitamin B3 in ga najdemo v številnih živilih, vključno z mesom, oreščki in zelenjavo. Obe spojini se uporabljata v številnih prehranskih dopolnilih in kozmetičnih izdelkih zaradi svojih zdravilnih učinkov.

Retinol je pomemben za pravilno delovanje oči, rast in razvoj kože ter imunski sistem. Vitamin A, iz katerega se pridobiva retinol, se veže na ščitnico in pomaga ohranjati njeno pravilno delovanje. Retinol se uporablja tudi za zdravljenje kožnih bolezni, kot so akne in luskavica, saj pomaga izboljšati strukturo in barvo kože ter uravnava nastajanje maščob. Poleg tega je retinol pomemben za pravilno rast in razvoj kože, saj pomaga ohranjati kožo zdravo in mladostno.

Kako dopolniti

Po drugi strani ima niacin prav tako pomembne vloge v telesu. Pomaga ohranjati zdravo kožo, živčni in prebavni sistem. Niacin se uporablja tudi za zdravljenje nekaterih bolezni, na primer pelagre, ki je posledica pomanjkanja vitamina B3 v prehrani. Pelagra se kaže s kožnimi izpuščaji, drisko in razdražljivostjo. Niacin lahko pomaga ublažiti te simptome in izboljša splošno zdravje.

Oba vitamina pomembno vplivata tudi na zdravje srca in ožilja. Retinol lahko pomaga ohranjati zdravje krvnih žil in izboljša pretok krvi ter tako zmanjša tveganje za bolezni srca. Niacin prav tako ugodno vpliva na srce in ožilje, saj lahko zniža raven holesterola in izboljša pretok krvi. Raziskave kažejo, da je niacin lahko učinkovitozdravljenje visokega krvnega tlaka in drugih bolezni srca.

Zdravi zobje

Poleg koristi za zdravje sta retinol in niacin pomembna tudi za zdravje kosti in zob. Retinol pomaga vzdrževati pravilno presnovo kalcija in fosforja, ki sta ključna za rast in ohranjanje zdravih kosti in zob. Niacin je lahko tudi učinkovito zdravilo za osteoartritis in druge bolezni kosti in sklepov. Retinol in niacin morata biti zaradi svojih koristi za zdravje del uravnotežene prehrane.

Niacin, vitamin B3

(ekvivalent niacina)

Kaj je to?

Niacin, imenovan tudi vitamin B3  ali nikotinska kislina, spada v skupino vitaminov B. Ti so topni v vodi, zato na njihovo vsebnost v naši prehrani vpliva tudi način kuhanja (čim krajše je segrevanje, tem bolje). Niacin ima v našem telesu različne nenadomestljive biološke funkcije – navsezadnje je “vitamin”, kar pomeni, da gre za snov, ki je nujno potrebna za življenje, in ker ga sami ne moremo proizvesti, je njegov vnos odvisen od naše prehrane.

Funkcije in učinki

  • ima ključno vlogo pri vseh vidikih našega metabolizma, vključno z delitvijo in rastjo celic ter sproščanjem energije iz molekul ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.
  • je sestavni del ali kofaktor več kot 200 različnih človeških encimov!
  • je pomemben za celotno presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
  • podpira funkcije in optimalno delovanje kože, živčnega, srčno-žilnega in prebavnega sistema

V katerih živilih ga najdemo?

  • odličen vir niacina so beljakovinsko bogata živila: pusto perutninsko meso, mastne morske ribe, arašidovo maslo, bučna semena, tempeh (fermentirana soja), fižol in druge stročnice ter krompir in gobe portobello.
  • Zanimiv vir so tudi obogateni (z vitamini in/ali minerali obogateni) žitni izdelki in druga obogatena živila.

Terapevtska uporaba

  • visoki odmerki niacina (najmanj 500 mg na dan) se uporabljajo pri zdravljenju hiperlipidemije: pomagajo učinkovito zmanjšati raven triacilglicerolov in “slabega” holesterola LDL ter, nasprotno, povečajo raven “dobrega” holesterola HDL (do 35 %)
  • njegova uporaba v teh terapevtskih odmerkih mora biti pod nadzorom zdravnika zaradi tveganja nepravilne prilagoditve ali možnih resnih neželenih učinkov

Dobro je vedeti

Raznolika in uravnotežena prehrana, bogata s polnozrnatimi žiti in dobrimi viri beljakovin (stročnice, arašidi, oreščki, oljna semena in pusto perutninsko meso ter mastne morske ribe) je bogata z niacinom v naravni obliki.

Kuhanje živil vpliva na vsebnost niacina. Zato je najboljša kratka toplotna obdelava, kot so blanširanje (pri zelenjavi), dušenje ali kratko cvrtje v malo kakovostnega olja. Če pripravljate toast, pazite, da ga ne zažgete in ga le malo popečete – tako boste ohranili več vitaminov B in preprečili nepotrebno nastajanje rakotvornih snovi.