Učinki niacina in retinola na človeško kožo

Učinki niacina in retinola na človeško kožo

Niacin je znan tudi kot vitamin B3 ali PP. Vendar pa manj ljudi ve, da je nikotinska kislina tudi niacin. Ta ima v telesu številne funkcije, ki vključujejo živčni sistem in spolne hormone. Med druge zanimive učinke niacina spada tudi povečanje samozavesti. Njegovo pomanjkanje je zelo neprijetno. Resno lahko ogrozi zdravje. Da bi to preprečili, je treba v prehrano vključiti določene skupine izdelkov, ki bodo telo oskrbeli s potrebnim vitaminom.

Učinki niacina

Niacin je vitamin z velikim vplivom na telo. Čeprav je eden redkih vitaminov, ki ga telo sintetizira samo, je njegova količina premajhna, da bi se izognili pomanjkanju. Zato je tako pomembno, da niacin zaužijete s hrano ali v obliki zunanjega dodatka, ki omogoča hitro dopolnitev pomanjkanja. Niacin vpliva na delovanje možganov in perifernega živčnega sistema. Ena od posledic njegovega pomanjkanja je pelagra. Čeprav sama bolezen v sodobnem svetu ni več velika težava, zanjo še vedno trpijo na primer alkoholiki. Ta bolezen dolguje svoje drugo ime niacinu, tj. vitaminu PP (antipelargično sredstvo).

Učinki pomanjkanja niacina

Pomanjkanje niacina se najpogosteje kaže s pelagično vročino. Slednja ima po drugi strani številne neprijetne učinke. Ti vključujejo težave z ustno votlino, natančneje z njenim vnetjem. Pelagija se kaže tudi s težavami s kožo. Debelost in rdečica kože, mehurji na njej, temno rjave lise na vratu, rokah in obrazu so nekatere od njih. Poleg tega bolezen vpliva tudi na prebavni sistem in povzroča drisko. Vpliva tudi na psiho, saj povzroča nespečnost, splošno šibkost in različne duševne motnje.

Niacin – kako deluje in pri čem pomaga?

Niacin ima s kozmetičnega vidika neprecenljive lastnosti. Njegov učinek na kožo ne zadeva le zaščite pred luščenjem. Predvsem pa ta vitamin prodre v globlje plasti kože. Zaradi tega se učinkovito bori proti težavam, kot so mozolji, hrapavost, rdečica in vnetje. Vitamin PP deluje tudi kot prevodnik. Drugim hranilnim snovem omogoča, da prodrejo globlje v kožo. Zato je tako pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, zlasti krem za obraz in telo.

Vitamin PP ima velik vpliv tudi na dobro stanje kože.
Varuje kožo pred izsušitvijo zaradi izgube vode. Niacin ta proces ustavi. Uravnava procese obnavljanja povrhnjice in spodbuja nastajanje kolagena, kar vpliva na čvrstost kože. Vitamin B3 deluje kot močan antioksidant. Ne le, da preprečuje nastajanje prostih radikalov. Kožo ščiti tudi pred UV-sevanjem, ki prispeva k procesu staranja kože. Vitamin B3 deluje na živce v zelo širokem smislu.
Sodeluje pri presnovi maščobnih kislin, ogljikovih hidratov in aminokislin. Sodeluje tudi pri nastajanju rdečih krvničk, znižuje holesterol in širi krvne žile. Prav tako lahko preprečuje toksične učinke zdravil in drugih kemičnih spojin. Kot vitamin, ki izboljšuje razpoloženje, niacin podpira zdravljenje nekaterih duševnih motenj, vključno z depresijo ali shizofrenijo.

Niacin sodeluje pri sintezi spolnih hormonov, vključno s kortizolom, inzulinom in tiroksinom.

Niacin pri nevrozi in depresiji

Številne študije kažejo, da je lahko dodajanje niacina učinkovita pomoč pri zdravljenju nevroz in depresije, saj so duševne motnje pogosto neposredno povezane s slabo prehrano in pomanjkanjem nekaterih vitaminov, zlasti niacina. Te snovi še posebej primanjkuje v telesu ljudi, ki se spopadajo z boleznimi, kot so tesnoba, nespečnost, amnezija, kronična utrujenost, težave s koncentracijo, halucinacije ali strah pred ljudmi. Z ustreznim dopolnjevanjem z niacinom je mogoče odpraviti ali zmanjšati količino strupenih antidepresivov in zdravil proti tesnobi. Velika količina niacina v prehrani vodi do izboljšanja razpoloženja, zmanjša neprijetne simptome migrene in celo poveča apetit. Pozitivno vpliva na živčni sistem, zmanjšuje stres in napetost ter zmanjšuje občutke tesnobe. Zaradi niacina smo v stresnih situacijah bolj samozavestni, poveča se naša samozavest in smo bolj pripravljeni na sprejemanje izzivov.

Retinol za začetnike – odgovorili bomo na vsa vaša vprašanja o retinolu

Deluje proti gubam in drobnim linijam, mehča strukturo kože in jo gladi. Retinol, ki so ga odkrili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, še vedno velja za eno najmočnejših aktivnih sestavin proti staranju. Verjetno ste že slišali zanj, vendar niste prepričani, kako se ga lotiti. Ali je že čas, da začnem uporabljati retinol? Kako izbrati najboljšega? Kako naj ga uporabljam?

Naš vodnik za začetnike po retinolu bo odgovoril na vsa vaša vprašanja – in še na mnoga druga.

Kaj je retinol in na kaj deluje v koži?

Retinol, ki je del družine vitaminov A, je znan po tem, da lahko odpravlja številne težave kože, vključno z drobnimi linijami, globokimi gubami in neenakomerno strukturo kože. Deluje tako, da spodbuja sintezo kolagena in obnavljanje kožnih celic ter povečuje vsebnost dermalne vode, da zgladi drobne linije in gube ter pomaga mehčati strukturo kože.

Kakšne so prednosti retinola za vašo kožo?

– Zagotavlja znatno izboljšanje površinske strukture kože

– deluje globoko pod površino kože na celični ravni in pomaga zmanjšati globoke gube

– Pomaga povečati vsebnost dermalne vode za bolj napeto kožo

– Poveča hitrost obnavljanja kože za bolj zdrav videz kože

Kdaj je najboljši čas za začetek jemanja retinola?

Proizvodnja kolagena in elastina, ki sta odgovorna za elastičnost in mladostnost kože, začne postopoma upadati sredi dvajsetih let. To pomeni, da če ste dosegli trideseta leta ali ste opazili globlje in trajnejše drobne gubice, je to najboljši čas za vključitev retinola v rutino nege kože.

Retinol je zelo občutljiv na oksidacijo, sončno svetlobo, kisle razmere in težke kovine, kar zmanjšuje njegovo učinkovitost. Zato je naša specializirana različica retinola enkapsulirana in dostavljena na kožo v zaščitni enoslojni polimerni embalaži, ki ob stiku s kožo razpade. Ta specializirana embalaža pomaga povečati učinkovitost in koristi za kožo.

Kakšne rezultate lahko pričakujem po uporabi seruma z retinolom?

Mlajši videz kože (84 % se strinja po 14 dneh, 85 % se strinja po 28 dneh)
Izboljšana gladkost kože (84 % se strinja po 14 dneh, 90 % se strinja po 28 dneh).
Zmanjšan videz globokih gub (91 % se strinja po 28 dneh)
Zmanjšan videz izraznih linij (85 % se strinja po 14 dneh, 90 % se strinja po 28 dneh)