Varjenje pod vodo: nevarnosti in varnostne smernice

Varjenje pod vodo, včasih imenovano tudi vodno varjenjevarjenje v vodipotopno varjenje ali podvodno varjenje, je izredno zahtevna specializacija v svetu varjenja. Zahteva ne le izkušenj in veščin v varjenju, temveč tudi znanja in spretnosti potapljanja.

Nevarnosti, ki jih prinaša varjenje pod vodo

Najprej se moramo zavedati nevarnosti (1), povezane z varjenjem pod vodo:

varjenje pod vodo nevarnosti
  1. Električni udar: Ker se varjenje izvaja v vodnem okolju, je tveganje za električni udar veliko večje.
  2. -Eksplozivne pline: Med postopkom varjenja se lahko sproščajo eksplozivni plini, ki predstavljajo tveganje za varilca.
  3. Visoki tlaki: Varjenje na večjih globinah povečuje tveganje zaradi visokih tlakov, kar lahko vpliva na zdravje in varnost varilca.

Kako zmanjšati tveganja?

Kljub nevarnostim, povezanim z varjenjem pod vodo (2), obstajajo specifični koraki, s katerimi je mogoče tveganja zmanjšati in zagotoviti varno delovno okolje za varilce.

varjenje pod vodo preprečevanje nevarnosti

Usposabljanje

Usposabljanje je ključnega pomena pri vsaki specializirani nalogi, še posebej pa pri tako zahtevni kot je varjenje v vodi. Varilci morajo pridobiti certifikate in licenco, ki potrjujejo, da so dobro usposobljeni tako za varjenje kot za potapljanje. Ta usposabljanja vključujejo tehniko varjenja, uporabo opreme, prvo pomoč in reševalne tehnike, spoznavanje fiziologije potapljanja ter prepoznavanje in odzivanje na morebitne težave pod vodo.

Prava varilna oprema

Uporaba prave opreme je ključna za varnost varilcev. Elektrode, maske in rokavice, ki so posebej zasnovane za potopno varjenje, so bistveno drugačne od tistih, ki se uporabljajo na kopnem. Te posebne opreme so zasnovane tako, da zmanjšujejo tveganje električnih udarov, opeklin in drugih poškodb. Varilci morajo redno preverjati in vzdrževati svojo opremo, da se zagotovi njihova varnost.

Tukaj je nekaj ključnih sestavin, ki jih potrebujete za varjenje pod vodo:

Varilni aparati

Pri mokrem varjenju pod vodo se uporablja standardni varilni aparat za električno varjenje, vendar so elektrode posebej oblikovane za uporabo pod vodo. Te elektrode so običajno obdane z vodoodpornim premazom, ki preprečuje, da bi se elektroda raztopila v vodi.

Pri suhem varjenju se uporablja posebna komora, ki se postavi okoli območja varjenja in izčrpa vodo iz nje. To omogoča varjenje v “suhem” okolju pod vodo. Za to metodo se lahko uporablja standardni varilni aparat (3) za električno varjenje.

varjenje pod vodo oprema

Zaščitna oprema

  1. Varilna maska: Posebej zasnovana za uporabo pod vodo, varilna maska ščiti oči in obraz varilca pred iskrami in ultravijoličnim sevanjem. Maske so običajno opremljene z avtomatskimi zatemnitvenimi stekli, ki se prilagajajo svetlobi, ki jo oddaja var.
  2. Potapljaška obleka: Posebne potapljaške obleke, ki so običajno debelejše kot standardne obleke, zagotavljajo zaščito pred opeklinami in ostrimi robovi. Prav tako pomagajo pri uravnavanju telesne temperature varilca.
  3. Zaščitne rokavice: Rokavice, posebej zasnovane za varjenje pod vodo, nudijo zaščito pred visokimi temperaturami, iskrami in električnimi udari.
  4. Komunikacijska oprema: Ker je komunikacija ključna za varnost, je varilna maska pogosto opremljena z napravo za komunikacijo, ki varilcu omogoča govorjenje s površino.
  5. Varilni ščitnik: To je ščitnik, ki varilca dodatno ščiti pred iskrami in vročimi kovinskimi delci.
  6. Potapljaška oprema: Vključuje jeklenke z zrakom, regulatorje in druge ključne komponente, ki potapljačem omogočajo dihanje pod vodo.
  7. Nož: Varilci pod vodo pogosto nosijo nož za nujne primere, kot je na primer potreba po rezanju zanke ali vrv, ki bi se lahko ovila okoli njih.

Pred začetkom varjenja pod vodo je bistveno, da je vsa oprema pravilno preverjena in vzdrževana, da se zagotovi varnost varilca in učinkovitost delovnega procesa.

Nadzor in komunikacija:

Delo pod vodo pogosto poteka v izoliranem okolju, zato je komunikacija ključnega pomena. Napredni komunikacijski sistemi omogočajo varilcem, da so v stalnem stiku z ekipami na površini. Ti sistemi omogočajo hitro izmenjavo informacij, kar je bistveno, če pride do težav. Nadzorna ekipa na površini lahko s pomočjo teh komunikacijskih sistemov spremlja napredek dela, fizično stanje varilca in morebitne nevarnosti v delovnem okolju.

Ko so vsi ti elementi pravilno izvedeni in upoštevani, se tveganja, povezana z varjenjem v vodi, občutno zmanjšajo, kar zagotavlja varno in učinkovito delovno okolje za vse vpletene.