Vzgoja rastlin pod umetno svetlobo – svetila za rast in cvetenje

V novejšem času se je zelo razširila vzgoja rastlin pod umetno svetlobo, saj je to odličen način za pridelovanje hrane. Vedno bolj so dostopna tekoča gnojila, katera uporabljamo za gojenje pod umetno svetlobo. Tudi luči za gojenje so vse bolj dostopne in jih najdemo že v marsikateri trgovini. Same grow luči najdemo v dveh verzijah, svetila za rast, svetila za cvetenje ter svetila za rast in cvetenje. V današnji objavi si bomo ogledali svetila za rast in cvetenje, katera so v eni luči.

Vzgoja rastlin pod umetno svetlobo – Kako poteka

Vzgoja rastlin pod umetno svetlobo

Če želimo vzgajati rastline pod umetno svetlobo, moramo poleg, prostora za gojenje ter gnojil izbrati tudi svetila luči za rože. Te loči izbiramo glede na tip rastlin katere bomo gojili. Vprašati se moramo ali naše rastline potrebujejo močno ali blago svetlobo.MH in HPS sijalke

Če potrebujejo blago svetlobo, potem lahko uporabimo CFL sijalke za gojenje rastlin. Če pa rastline katere bomo gojili potrebujejo močno svetlobo, se bomo odločali med HID in LED sijalkami.

 

Med HID žarnicami so MH sijalke, katere sevajo bolj modri spekter ter HPS katere sevajo bolj rdeč in oranžen spekter. MH se uporabljajo za fazo rasti rastlin, zaradi svojega modrega spektra svetlobe. Za cvetenje pa se uporablajo HPS žarnice, saj oddajajo oranžni in rdeč spekter svetlobe.

Agro Grolux svetila za rast in cvetenje

Vzgoja rastlin pod umetno svetlobo lahko poteka tudi z LED lučmi ali led trakovi za gojenje rastlin.

Za osvetlitev rastlinjaka so najbolj ekonomične LED sijalke saj porabijo mnogo manj elektrike in imajo dolgo življenjsko dobo. Njihova življenjska doba je tudi 50.000 ur ali več. To tudi pomeni, da bomo imeli precej manj dela ter stroškov z vzdrževanjem.

Katera so svetila za rast in cvetenje

Od HID sijalk so običajno najbolj primerne sijalke, katere so narejene tako da se z njimi lahko izvaja vzgoja rastlin pod umetno svetlobo. Primer take sijalke sijalke je Agro Grolux od Sylvanije. Ta sijalka seva več svetlobnih spektrov in je namensko narejena za gojenje pod lučmi. Agro Grolux seva rdeči in oranžni spekter, hkrati pa še modrega.

LED svetila za rast in cvetenje

 

Pri LED svetilih za gojenje je najbolje kupiti LED trakove ali posamezne svetilke. Pri teh je pomembno, da izberemo prav LED svetila za rast in cvetenje. Ta svetila imajo vgrajene LED sijalke različnih barv. Prav to jim omogoča, da istočasno generirajo rdeč, oranžen in modri spekter svetlobe. To jih uvršča med svetila za rast in cvetenje.

Upamo da smo našim bralcem lepo razložili, kako poteka vzgoja rastlin pod umetno svetlobo. Pa hitro na delo 🙂

Vir: https://www.urbanorganicyield.com/artificial-light-for-plants/https://www.todayshomeowner.com/how-to-grow-houseplants-in-artificial-light/