Zdravilne rastline za čaj so dragocena domača lekarna

Večina ljudi bi rada za vsako stvar imela takojšnjo rešitev. Pri zdravilnih rastlinah je to mogoče le, kadar imamo ob pravem trenutku pri roki pravo zelišče, ki ga znamo pravilno uporabljati. Zdravilne rastline za čaj, ki jih hranimo v domači lekarni, so mnogokrat najboljša popotnica za zimske dni.

Rastline z vrta in bogastvo iz travnika so pogoste zdravilne rastline za čaj

Izkoriščale so jih že naše babice. Na vrtu so imele stalno zasajen ajbiš, pa ognjič in ne pozabimo na liste malinjaka.

Za čaj in hrambo v zimskem času jih obirajte še preden razvijejo cvetove, saj so takrat listi najbolj okusni. Nato jih na hitro posušite in shranite v temnih posodah, saj svetloba zmanjšuje vsebnost zdravilnih učinkovin v domačih pripravkih.

Ko zelišče shranite v ustrezen kozarec, ga označite z imenom rastline in datumom, da ne bo kasneje prišlo do zamenjave.

Pazite tudi, da zdravilne rastline za čaje menjate iz meseca v mesec, saj za vse zdravilne rastline velja, da so namenjene zdravljenju telesa in ne vsakodnevni razvadi.

Zdravilne rastline za čaj

Zelišče, ki zdravi vse, je tudi grenkuljica

Bršljanasta grenkuljica raste po vsej Sloveniji. Kot plevel, jo najdete skoraj za vsakim vogalom, a le redki poznajo njene zdravilne lastnosti. Sestra Hildegarda iz Bingna je bila ena prvih, ki je napisala hvalnico temu zelišču. Priporočala ga je kot zeleno upanje, ki daje moč in vedno znova pomaga človeku.

Danes vemo, da vsebuje vrsto antioksidantov, vitaminov, rudnin in grenčin, ki pomagajo pri čiščenju telesa, zavirajo vnetne procese in obnavljajo poškodovane celice.

Mladi listi vrhnjih poganjkov so prvovrstna začimba za domače čaje, za zeliščno maslo in celo tradicionalne enolončnice. Znana je koroška župa, ki vsebuje krompir in grenkuljico, ki pri kuhanju izgubi svoje grenčine, ohrani pa vso aromo.

Uporabljate jo lahko tudi za čaje. Včasih so z obkladki z njo zdravili šumenje v ušesih in ostale težave s sluhom. Nekateri zdravilci jo še danes uporabljajo za lajšanje kašlja, proti driski in pri vnetju žrela.

Zanimalo vas bo tudi: Priprava zemlje za sajenje chia semen