Kakšna je cena namakalnega sistema?

Za vse, ki se zanimajo za nakup namakalnega sistema in še posebej za ceno le tega, smo spodaj pripravili kratka pojasnila zakaj je cena namakalnih sistemov, ne samo za travo, ampak praktično za vse površine, ki se namakajo lahko tako zelo različna.

Cena namakalnih sistemov je nedvomno različna najprej zaradi tega, ker ju ni dve površini (ne iz vidika zahtevnosti zalivanja trave, ne iz vidika velikosti in oblike zalivalne površine), enaki, zatorej tudi cena namakalnega sistema za travo, ne more biti ista.

Kakšna je cena namakalnega sistemaHkrati pa na ceno namakalnih sistemov vpliva tudi različno pojmovanje opreme potrebne za namakanje vrta. Nekateri potrebujejo in kupujejo celoten, nov namakalni sistem, drugi iščejo le dodatno opremo za namakanje (npr. cisterno za vodo, vrtno cev za zalivanje, stenske ind ruge nosilce za namestitev cevi za zalivanje, visokotlačne čistilne in črpalke za vodo, vrtne pipe, itd..(1)

Ob tem pa je treba upoštevati tudi, da se različni namakalni vrtni sistemi, različno upravljajo, kar pa prav tako vpliva na skupno ceno namakalnega sistema. Različni namkalni sistemi za travo imajo različne krmilne ure (v primerih, ko gre za namakalni sistem, pri katerem želimo programirati in avtomatizirati čas in uro namakanja (ter tudi količino)), druge krmilne enote vsebujejo avtomatske ventile, rezervoarje, tretji namakalni sistemi pa so kapljični in v setu. Ne torej, dosegljivi, kot samostojne enote.

Da bi torej prišli do cene namakalnega sistema za našo travo, je potrebno upoštevati kar nekaj parametrov:

  • ceno in kakovost posameznih elementov namakalnega sistema oz. ceno seta namakalnega sistema (če imamo namen namakalni sistem kupiti v setu)
  • ceno dostave in montaže (v kolikor namakalni sistem montiramo s pomočjo strokovnjaka za namakalne sisteme)
    obliko in površino zemlje in trave, ki jo imamo namen namakati
  • zahtevnost in intenzivnost namakanja
  • potrebo po avtomatizaciji namakanja
  • potrebo po prihranku vode in časa (cene namakalnih sistemov se namreč močno korelirajo s prihrankom vode, ki jih posamezen namakalni sistem tudi omogoča)

Za vse, ki potrebujete dodatne informacije o namakalnih sistemih priporočamo še ogled članka Vrste namakalnih sistemov ter Namakalni sistemi, specializirani za kmetijstvo.